Volvo V60 - Rij-impressie
Feitelijk de nieuwe V70
82 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Zeg je Volvo, dan zeg je Estate en daarmee is gezegd hoe belangrijk de nieuwe V60 is. En gezien het formaat en de prijsstelling is het niet alleen een zeer geduchte concurrent voor de bekende Duitse drie, maar feitelijk ook de opvolger van de geliefde V70.
De belangrijkste concurrenten van de Volvo V60 zijn natuurlijk van de 'Duitse drie': de Mercedes-Benz C-klasse Estate, de Audi A4 Avant en de BMW 3-serie Touring. De vorige Volvo V60 maakte weinig indruk op dit trio, de nieu- we moet daarin verandering brengen. Die
is overduidelijk gebaseerd op de huidige V90, maar is veel beter geproportioneerd. De nieuwe V60 groeide behoorlijk ten op- zichte van zijn voorganger, zodat hij nu de grootste in zijn klasse is. Maar dat alleen is niet genoeg; als het om centimeters gaat, wint de bijna vijf meter lange Opel Insignia Sports Tourer. In elk geval is de V60 met zijn lengte van 4,76 meter slechts vijf centimeter korter dan de laatste V70, maar wel een flink stuk (12 cm) lager en boven- dien iets breder. Daarmee oogt de V60 ge- spierd en recht van achteren gezien herken je nog steeds die typerende welving in de achterlichten en de achterspatborden, zo- als we die al sinds de eerste generatie S80 kennen. Het dashboard komt in grote lijnen overeen met dat van de andere modellen uit de huidige Volvo-stal. Sereen vormgege- ven, met centraal geplaatst een verticaal, 9 inch groot beeldscherm. Het instrumenta- rium bestaat altijd uit geprojecteerde me- ters en in de duurdere versies is ook het navigatiescherm tussen de klokken op te roepen. Standaard meet dat scherm 8 inch, in de Inscription of het Business Pack Con- nect 12,3. Het is wel een beetje typisch dat de basisklokkenwinkel geen toerenteller heeft. Daarnaast is er een head-updisplay leverbaar.
We gaan in Spanje rijden met de V60 T6 AWD, op dit moment de tweede benzinemotor in het gamma. Dat betekent een tweeliter viercilinder waarvan het vermo- gen van 310 pk via een Haldex-koppeling in eerste instantie naar de voorwielen gaat en bij gripverlies naar vier wielen. De zit- positie is, zoals we dat van Volvo gewend zijn, zeer goed, net als de stoel zelf. Zeker, de Inscription die wij rijden, heeft een soort sportstoelen, maar we hebben ook even plaatsgenomen in de basisversie en ook die zit uitstekend.
ZWAARGEWICHT
De motor is gekoppeld aan een achttraps- automaat, een handbak is alleen leverbaar op de diesels. Zodra we de snelweg hebben verruild voor de bochtige Spaanse berg- wegen wordt al snel duidelijk dat de V60 genoeg in huis heeft om de liefhebber van het betere stuurwerk te plezieren. Hij rijdt veel dynamischer dan we van het merk ge- wend zijn. Hij voelt ook veel minder log aan dan de V90, ook al weegt de V60 bijna evenveel. Waarmee is gezegd dat het een zware auto is; de T6 weegt meer dan 1.700 kg en overtreft daarmee zelfs een BMW 7-serie. De minst zware uitvoering is de D3, die 1.590 kg op de schaal brengt. De testauto heeft instelbare schokdempers, zodat je zelf de mate van demping kunt kiezen. Heel hard wordt hij nooit, uitge- sproken zacht evenmin. De besturing kent rond de middenstand voldoende zwaarte en werkt vrij direct. Op dit onderdeel doet de Volvo niet onder voor zijn tegenstrevers. De versnellingsbak aarzelt soms een beetje met op- en terugschakelen. Dat hebben we weleens beter meegemaakt, maar hinderlijk traag is de bak niet.
BLADVEER
De tweede testrit is met de V60 D4, die 190 pk en 400 Nm sterk is. Dat is evenveel koppel als in de T6, maar het komt vrij bij een veel lager toerental. En dat merk je: de D4 is een zeer krachtige dieselmotor, waar- mee je voor je gevoel nog makkelijker tem- po maakt dan met de T6. Stationair hoor je hem iets meer, eenmaal onderweg blijft motorgeluid achterwege. Op de snelweg tikken we even 200 km/h aan, iets wat de auto doet met het grootste gemak en uiter- aard met een laag toerental. Desalniettemin is dit de laatste nieuwe Volvo die wordt ge- leverd met dieselmotoren; de S60 krijgt die sowieso niet. En dan zijn er nog de plan- nen rond elektrificatie, zoals Volvo die onlangs bekendmaakte. Dit houdt in dat vanaf 2020 alle modellen als 'mild hybrid' worden aangemerkt doordat ze over een starter/generator beschikken in combinatie met een 48 volt-boordnet.
De achteras van de V60 is (net als die van de S90 en V90) voorzien van een dwarse bladveer in plaats van twee schroefveren. De bladveer is ge- maakt van composietmateriaal. We verne- men van Egbert Bakker, een Nederlander die al 34 jaar bij Volvo werkt aan de ont- wikkeling van de onderstellen, dat voor een eerste prototype zelfs een bladveer van een Volvo 960 is gebruikt! Het voordeel van de bladveer is dat de gebruikelijke veerpoten achter niet nodig zijn, wat een grotere ba- gageruimte oplevert. Die meet 529 liter en dat is bijna 100 liter meer dan in de eerste V60. De laadruimte is ook een slagje gro- ter dan die van het eerdergenoemde Duitse drietal. Alle versies beschikken over een elektrisch bedienbare achterklep. De ruimte op de achterbank is toereikend voor vol- wassenen, ook als die wat langer zijn dan gemiddeld. Voor een gezin met kinderen is de V60 dus ruim voldoende.
TOT DE TANDEN GEWAPEND
Vanzelfsprekend gaat Volvo prat op de hoge mate van veiligheid van de V60. Onder de noemer City Safety heeft elke versie zo ongeveer alle assistentiesystemen die er op dit moment zijn, inclusief een camera die voetgangers, fietsers en groot wild (Zweden, weet je wel) herkent, ook in het donker. En mocht je op een kruispunt afslaan en tegemoetkomend verkeer over het hoofd zien, dan stopt de V60 eveneens automatisch. Een stuurhulp zit ook in het pakket. Dodehoekdetectie vreemd genoeg niet, dat kost extra. Tegen meerprijs is ook adaptieve cruisecontrol leverbaar, inclusief Pilot Assist, waarmee de auto al een heel klein beetje autonoom rijdt. Je moet wel altijd de handen aan het stuur houden. De instapdiesel staat op 16-inchwielen, daarna is het 17 of 18 inch. Voor zaken als naviga- tie, smartphone-integratie en parkeersen- soren moet je bijbetalen en in dat opzicht lijkt het Business Pakket Plus (€ 2.295) een prima optie voor de Momentum, want dan heb je al die extra's, plus onder meer leren bekleding en verwarmbare comfortstoelen.
En nu we het toch over prijzen hebben: op dat onderdeel scoort de V60 goed. Want voor net geen 44 mille rij je weg in de 250 pk sterke T5 Momentum Geartronic, met 18-inchwielen, 170 Watt audio en nog een lijstje met spullen. Voeg daarbij het voornoemde pakketje en je hebt niets te wensen over. Daarmee ligt de V60 qua prijs (en formaat) voor op zijn Duitse soortgeno- ten. Voor de Volvo-klanten die V70 rijden of reden en de V90 een maatje te groot of een beetje te duur vinden, is de V60 een mooi alternatief. De modelkeuze groeit nog iets; we verwachten nog een T4 in de nabije toekomst en er zal ook nog wel een V60 Cross Country komen.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
PLUS & MIN
- +Gunstige prijsstelling
- +Stijlvol in- en exterieur
- -Geen toerenteller in basisversie
- -Zwaar
PRIVATE LEASE Volvo V60
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Hoe zuinig is de Volvo V60 in de praktijk?

BMW 330e Touring vs. Volvo V60 T6 Recharge AWD - Dubbeltest

Test: Peugeot 508 SW Hybrid 225 vs. Volvo V60 T6 Recharge

BMW M340i xDrive - Volvo V60 T8 Polestar Engineered - Dubbeltest

Audi A4 40 TFSI Avant vs. Mercedes-Benz C200 Estate - Test

Lezersreacties (82) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.