Test: Volvo S80 Four C (2003)

Regelneef

Volvo S80
AutoWeek 2003 nummer 29
AutoWeek 2003 nummer 29

Je leest het in AutoWeek 2003 nummer 29

Volvo rust de nieuwe S80 uit met het Four C-chassismanagementsysteem. We kennen het al van de sportieve broertjes van het Zweedse vlaggenschip, de V70 R en de S60 R. Net als bij die modellen kan de bestuurder voortaan zelf bepalen of de onderstelafstemming comfortabel of sportief moet zijn.

Op de AutoRAI 2003 presenteert Volvo de vernieuwde S80. Het model, dat al sinds 1998 meegaat, is zowel uiterlijk als innerlijk gemoderniseerd, zodat de tand des tijds er nu opnieuw in mag bijten. De tweede generatie van de S80 is te herkennen aan een nieuwe neus, nu met een grille met honingraatpatroon en een anders geboetseerde voorbumper, compleet met een grotere luchtinlaat en nieuwe mistlampen. En profile verraadt de nieuwe S80 zich door verchroomde portiergrepen en buitenspiegels van een nieuw design. Volvo claimt dat de nieuwe stilering minder luchtweerstand genereert en minder vervuiling van de zijruiten veroorzaakt. De meest opvallende verandering aan de achterzijde is de kofferklep die nu gelukkig uit een stuk bestaat. De irriterende naad die over de hele breedte van de klep zichtbaar was vlak voor het punt waar het deksel scherp naar beneden afboog en verried dat deze uit twee gedeelten bestond, is daarmee verdwenen. Voorts zijn de achterlichtclusters verkleind, wat het ontwerp van de S80-bips beslist goed doet.

Bij de facelift is het interieur niet vergeten. Volvo heeft aan het binnenste van z'n vaandeldrager subtiele modificaties doorgevoerd. De S80 heeft nu verchroomde bedieningselementen, en afwerkingsdetails in antracietkleur. Verder hebben de Zweden meer harmonie gebracht in de kleurstelling van de verschillende bekledingsmaterialen.

Comfort naar hoger plan
De nieuwe S80 is al op de markt en z'n verschijning door de genuanceerde wijzigingen al bijna vertrouwd. Het grote nieuws voor na de zomer schuilt onder de huid van de S80: het Four C-chassismanagementsysteem. Four C staat voor Continuously Controlled Chassis Concept. Vorig jaar debuteerde deze voorziening op de S60 R en de V70 R. Bij de laatste twee is het afgestemd op vierwielaandrijving, bij de S80 op voorwielaandrijving. Bovendien moet Four C in de S80 vooral het comfort naar een hoger plan brengen, waar het in de R-versies van de S60 en V70 vooral de sportiviteit ten goede komt.
Four C stemt de dempingskarakteristiek continu op de staat van het wegdek af. Wanneer je sportievere rijeigenschappen verlangt, bijvoorbeeld op een bochtig traject, volstaat een druk op de Four C-toets om het onderstel stugger te maken. De schokdempers worden straffer en overhelneigingen van de koets nemen af. Bovendien reageert de S80 sneller op commando's die je via het stuurwiel aan de voorwielen geeft. De nieuwe S80 is overigens uitgerust met dezelfde stuurinrichting van het Duitse ZF als de S60 R, de V70 R en de XC90, waarmee het model over een communicatievere installatie beschikt dan z'n voorganger.

Ongevraagd ingrijpen
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je in de praktijk niet zo heel veel voelt van het Four C-systeem. Wij rijden met de S80 D5 en T6, met het systeem beurtelings aan en uit en de verschillen blijken zo klein dat je je afvraagt of je Four C wel hebt ingeschakeld. Op een pokdalig wegdek laat het intelligente chassismanagement zich veel meer gelden. Dan strijkt het oneffenheden in de ondergrond op adequate wijze glad.
Maar voor welke instelling je ook kiest, als het Four C-systeem vindt dat er opgetreden moet worden, dan grijpt het eigenwijs ongevraagd in. Bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre stelt het de schokdempers geheel automatisch in op de veiligst mogelijke rijkarakteristiek. Het verkleint de rolneigingen van de carrosserie en de remweg van de Volvo. Het verdeelt de druk op het wegdek optimaal over de vier wielen, die hierdoor langer grip houden op het asfalt. Tijdens krachtig remmen of accelereren probeert Four C de S80 zo horizontaal mogelijk boven het wegdek te houden en bij zware belading verhoogt het de dempingskracht van de schokbrekers.

Nauwe samenwerking
Four C – dat een optie is op de S80 – werkt nauw samen met DSTC, Dynamic Stability and Traction Control, dat iedere uitvoering van de S80 standaard aan boord heeft. DSTC, dat de S80 in penibele situaties in het gareel moet houden, door wielspin of het uitbreken van de auto te voorkomen, maakt gebruik van sensoren die ook Four C ten dienste staan. Ze verzenden circa 500 impulsen per seconde naar een microprocessor om informatie te verstrekken over onder andere de gereden snelheid, de zijdelingse versnelling (in een bocht), de bewegingen van de wielophanging, de mate van verdraaiing van het stuurwiel - en de snelheid waarmee dit gebeurt - en de remvertraging. Op basis van deze informatie past Four C de mate van stugheid van de schokdempers aan. De aanpassing van soepel naar hard vindt plaats in een vijfentwintigste van een seconde.
Na de zomer biedt Volvo chassis-regelneef Four C aan op de S80, tegen bijbetaling van 2.100 euro.