Volkswagen Jetta
Wereldburger
- Albert-Jan Cornelissen
- Eerste rijtest
In Europa speelt de klassieke sedan in het C-segment geen rol van betekenis, maar elders in de wereld is dat een ander verhaal. Vandaar dat Volkswagen met de zesde generatie van de Jetta zijn pijlen vooral op de Verenigde Staten richt. Maakt hij bij ons ook een kans?
Het kan raar lopen in autoland. Waar het C-segment in ons land wordt gedomineerd door hatchbacks, stationwagons en MPV's, zweren de Amerikanen bij de klassieke sedan. Terwijl de Golf aan de overkant van de grote plas nauwelijks een rol van betekenis speelt, is de Jetta de bestverkochte Volkswagen in de Verenigde Staten. Aangezien de aantallen in Europa in verhouding bescheiden zijn, is het niet verwonderlijk dat Volkswagen zich bij de ontwikkeling van de zesde generatie Jetta liet leiden door de wensen van de Amerikaanse autokoper. De huidige Jetta is voor diens smaak wat te duur en het interieur te krap ten opzichte van lokale concurrenten als de Honda Civic en Toyota Corolla. Die kritiek heeft VW ter harte genomen. De link met de Golf werd grotendeels losgelaten, Jetta nummer zes is een op zichzelf staand model. Zo is het onderstel compleet nieuw ontwikkeld en krijgt hij een geheel eigen uiterlijk en interieur mee, dat voorzichtig opschuift richting de Passat. Om de vanafprijs in de VS met circa 10 procent te kunnen verlagen, werd gekozen voor relatief eenvoudige techniek. Ook de zacht aanvoelende plastics die wij graag in een interieur aantreffen, ruimden het veld aangezien de gemiddelde Amerikaan andere prioriteiten heeft. Dat doet echter de vraag rijzen of Volkswagen zijn 'premium'-imago metde nieuwe Jetta niet te grabbel gooit. In Europa dient hij immers aan andere normen te voldoen.
Behoudend
Wat uiterlijk betreft, heeft Volkswagen gekozen voor een behoudende aanpak. Het vele chroom van de vorige Jetta maakte plaats voor een sobere uitstraling. Aan de voorzijde zien we de nieuwe 'horizontale' VW-grille en de achterkant heeft trekjes van de huidige Jetta, terwijl de achterlichten zo uit de schappen van Audi lijken te komen. En de vorm van de D-stijl doet ook vertrouwd aan; hiervoor lijkt de Hofmeister-knick van BMW model te hebben gestaan. De Jetta wil overduidelijk niemand voor het hoofd stoten, de behoudende sedanclientèle zit ook niet te wachten op designexperimenten. In een later stadium krijgt de Jetta hoogstwaarschijnlijk nog een coupébroertje, waarvan het begin dit jaar getoonde studiemodel NCC de vormgeving toonde. Het interieur van de nieuwe VW is al net zo behoudend als de buitenkant. De Jetta deelt zijn dashboard niet langer met de Golf, maar krijgt een eigen design. Het oogt weinig spannend, maar de ergonomie is van het bekende VW-niveau en veel bedieningsknoppen ogenvertrouwd. Het plastic dat voor het dashboard is toegepast, kan de Europese toets der kritiek echter niet doorstaan. Het voelt keihard aan, van Volkswagen zijn we anders gewend. Wellicht dat de Europese versie van de Jetta, die begin volgend jaar volgt, wel de vertrouwde soft touch-plastics meekrijgt. Ook in andere opzichten verschilt de Jetta die bij ons op de markt komt van de Amerikaanse versie waarmee wij kennismaakten. Zo heeft die variant een relatief simpel onderstel met een torsie-as achter. De Jetta voor Europa krijgt 'n hoogwaardigere multilink-as, en hopelijk heeft hij dan ook schijfremmen rondom. De Amerikaanse Jetta heeft trommels achter en dat is een stap terug in de tijd, want de huidige Jetta heeft daar wel schijfremmen.
Comfortabel
Ook de besturing van de nieuwe Jetta is eenvoudiger van opzet dan zijn voorganger. De elektrische bekrachtiging maakte plaats voor een hydraulisch systeem. Deze bezuinigingsdrift van Volkswagen is echter niet al te veel ten koste gegaan van de rij-eigenschappen. Maatstaven zet de gereden Amerikaanse uitvoering op dit gebied echter zeker niet. De Jetta rijdt vooral comfortabel, ook op belabberd onderhouden wegen is het rijcomfort van een zeer hoog niveau. Dit is echter wel ten koste gegaan van de rijdynamiek, want hij rolt in bochten beduidend sterker om zijn as dan een Golf, terwijl de besturing wat licht en gevoelloos is. Ook voelt de torsie-as op wegoneffenheden wat onrustig aan. Hopelijk weet VW daar bij de Europese versie nog het een en ander aan te verbeteren, de balans is naar onze smaak wat te ver doorgeslagen richting comfort. Als dat echter is wat je zoekt in een auto, heb je een goede aan de Jetta. Op het zitmeubilair valt weinig aan te merken, of het is dat je de leuning van de voorstoelen met een hendel moet verstellen in plaats van met een draaiknop. Voor een auto uit het C-segment doet 't interieur bijzonder ruim aan, ook achterin zit je uitstekend en kun je de benen strekken. Gezien zijn lengte van 4,64 meter is dat ook niet verwonderlijk, daarmee overtreft hij de Golf met dik 40 centimeter. De Jetta schurkt met deze maten tegen het D-segment aan. Wie wil downsizen vanuit dat segment vindt in deze Volkswagen in elk geval met het ruimteaanbod 'n goed alternatief. Dat geldt beslist ook voor de bagageruimte, als vanouds een sterk punt van de Jetta. Hij heeft een inhoud van 510 liter en is eenvoudig te beladen.
Tweeliter turbomotor
In Europa wordt de Jetta geleverd met vier benzinemotoren en twee diesels, waarvan er vier in de categorie van 20 procent bijtelling vallen. Aan de basis staat de 1,2-liter TSI met 105 pk en Bluemotion Technology-pakket, die per kilometer slechts 123 gram CO2 uitstoot. Daarboven komt de 1.4 TSI met 122 pk in het programma, waarvan ook een 160 pk-variant leverbaar wordt. Aan de top van de benzinerange staat de tweeliter turbomotor uit de Golf GTI, die in de Jetta echter 200 pk meekrijgt in plaats van 211 pk. Desondanks kan de Jetta met deze motor uitstekend uit de voeten. Zonder turbogat kom je snel van je plek en dankzij z'n riante koppel is inhalen een fluitje van een cent. Toch zal deze motor in Nederland een ondergeschikte rol spelen, de TDI-motoren met 1,6 en 2,0 liter inhoud maken wat dat betreft meer kans. In onze testauto is de 2.0 TSI gekoppeld aan een zestraps DSG-automaat, die in de sportstand wat nerveus schakelt en de versnellingen wel erg lang vasthoudt. Helaas konden we bij deze eerste kennismaking niet met andere motoren rijden, maar gezien zijn relatief lage gewicht vermoeden we dat de Jetta met de 1.2 TSI eigenlijk ook al prima bediend is, zeker gezien het feit dat deze VW toch geen sportieve pretenties heeft. Als je ontspannen cruiset, is hij het meest in zijn element. Begin 2011 komt hij naar Europa. Een prijs is nog niet bekend, maar VW-importeur Pon belooft een prijs die op of iets onder het niveau van de huidige Jetta ligt.
Lezersreacties (54) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.