Toyota Corolla

Europroof

Toyota Corolla
AutoWeek 2001 week 52
AutoWeek 2001 week 52

Je leest het in AutoWeek 2001 week 52

Nog nooit richtte Toyota zich zo intensief op de Europese markt als met deze nieuwe generatie Corolla. Maakt dat Toyota's belangrijkste auto, die al over twee weken bij de dealer staat, ook meteen Europroof?

Succes in Europa is een prestigekwestie voor Toyota. Scoor je hier, en zeker in het C-segment van Focus, Golf, Astra en 307, dan bén je er. Dus produceert en ontwerpt Toyota deze nieuwe generatie Corolla's in dit werelddeel om dichter bij de wensen/eisen van de klanten te staan. Deze Corolla is in Nice ontworpen en wordt straks in Engeland geproduceerd. Maar da's Toyota niet genoeg. Ze wilden de auto ook laten aanvoelen als een Europese auto. Daarmee bedoelen we hoe een portier dichtslaat en hoe een knop aanvoelt. Europeanen stellen daarbij andere eisen. De spreekwoordelijke Toyota-kwaliteit moest in deze Corolla beter zichtbaar en voelbaar worden. En het interieur voornaam. Ga er maar aan staan! Heel ambitieus. Maar Toyota is dat nu eenmaal. En meestal maken ze het waar.

Ruimer was het nooit
Meedoen betekent ook een midi-MPV kunnen aanbieden. Die is er nu: de Corolla Verso. De auto (die overigens nog in Japan wordt gebouwd) oogt niet alleen fors, hij ís het van binnen ook. Zitten op de multifunctionele achterbank is een feest en de bagageruimte is riant. Een ruimere Corolla heeft Toyota ons nooit gegeven. En het rijdt ronduit goed. Geen moment hebben we het idee met 'de bus' op stap te zijn. Stuurt scherp, reageert alert en ook hier een hooggeplaatste pook voor het betere schakelwerk.
Het onderstel biedt een prima mix. Comfortabel genoeg maar niet week. Daarmee haalt 'ie wat ons betreft meteen de Scénic in en houdt hij de succesvolle Zafira ook gerust bij. Dat is ons eerste gevoel. Goede rijpositie ook.
We reden de 1,6-liter 110 pk en daarmee is de Verso voldoende bediend. Het blok is gretig, loopt mooi, maar met de 1.8 van 135 pk zou die rijdynamiek vast beter uit de verf komen. Minnetjes zijn er ook. Dat voorname interieur dat Toyota zo graag wil, is in onze test-Verso net zo saai als we vroeger VW verweten: alles zwart. De Verso heeft zo'n grote, dikke A-stijl dat je echt goed op moet letten bij kruisingen. Ook jammer dat Toyota niet koos voor een traploze draaiknop voor de rugleuningverstelling. De stappen zijn nu te fors. En het is opmerkelijk dat Toyota met de nieuwe Europese Corolla het fenomeen window-bags geheel aan zich voorbij heeft laten gaan...

Het is party-time
Over die voelbare en zichtbare Toyota-kwaliteit: dat blikkerige, iele Japanse gevoel had Toyota twee Corolla's geleden ook al van zich afgeschud. Een Toyota Corolla-deur is nooit een koekblikdeksel geweest. Toch maakt de Corolla nu opnieuw een stap, qua onderstel (niet te week, niet stug en niet lawaaiig) en wat betreft binnenruimte. Je kunt echt iets met de Corolla-achterbank nu.
Mooie familie-auto die Verso. Maar nu is het party-time...
Sinds lange tijd voegt Toyota weer een Corolla GTi aan het bestand toe en noemt hem T-Sport. Honderdtweeënnegentig (192!) pk meneer! Daarbij een 6-bak, een dash met Optitron-klokken (heeft een Lexus ook!), breedstralers, lichtmetaal, sportstoelen en een sportstuur. En de T-Sport maakt het waar alleen... daar zijn wel heel veel toeren voor nodig. Al bij 3000 toeren is daar die prachtige brom, een schitterend geluid, maar daar blijft het dan ook bij. Pas bij 6500 tpm is daar nog even die duw extra (inlaatkleppen gaan zich anders gedragen) en dan krijg je ook die sensatie dat je echt iets bijzonders rijdt met iets speciaals onder de kap. De T-Sport is niet spijkerhard, eerder stevig. Dat is een beetje het verhaal van deze T-Sport; het is geen onvoorwaardelijke ram-bak. Er is heel normaal mee te rijden, comfort is heus aanwezig en je kunt je voorstellen dat daardoor de GTI-liefheber iets mist. Schreeuwerig of opzichtig is de T-Sport geen moment. Juist subtiel met dat vignetje voorop en die stortkoker van een uitlaatpijp achter, dat is alles.
De 6-bak is kort en precies en de kwaliteit van het onderstel bewijst zichzelf als we de T hard over een Spaanse takke-weg dirigeren en hij desondanks niet nerveus wordt. Lekker ding.

We komen een heel eind
Is de nieuwe Corolla Europroof? Ja, want hij biedt een goed rijdende, bruikbare midi-MPV en ook een fun-versie met spierballen. Daar houden wij Europeanen van. Daarbij is de 5-deurs hatch een vlotte en bruikbare familie-auto (we hebben er even ingezeten) voor wie de Verso te duur vindt.
Een beter uitgebalanceerd onderstel, meer praktisch gemak en dat in combinatie met de gelouterde Toyota-motoren, daarmee kom je al een heel eind! 2002 kan wel eens een best Corolla-jaartje worden.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum