Test: Mercedes A-klasse Limousine vs. Audi A3 Limousine

Is de Mercedes A-klasse na de facelift een betere compacte limousine dan de Audi A3s?

78 reacties

Video
AutoWeek 9 2023
AutoWeek 9 2023

Je leest het in AutoWeek 9 2023

Mercedes heeft de A-klasse opgefrist. Is dat genoeg om de Audi A3 voor te blijven? We nemen de proef op de som en rijden ze als limousine … compacte limousine, want heel groot zijn ze niet.

Wat is er nieuw aan de Mercedes A-klasse?

Na bijna vijf jaar komt Mercedes-Benz met een tussentijdse update voor de A-klasse, opdat de compacte middenklasser fris zijn laatste levensfase in kan. Bij deze update is de bediening herzien en is hij voortaan standaard voorzien van meer hulp- en assistentiesystemen.

Is het uiterlijk van de A-klasse ook nog aangepast?

Uiteraard is ook het uiterlijk aangepast: de koplampen zijn opnieuw getekend, net als de bumper plus een grille vol sterren. Om het af te maken heeft de motorkap voortaan twee ‘power domes’, alsof er een dikke V8 onder schuil gaat. In werkelijkheid is deze Benz alleen leverbaar met viercilinders, waarvan het gros voortaan standaard mild-hybrid techniek krijgt. Om één en ander in perspectief te plaatsen zetten we de vernieuwde A-klasse als A180 Limousine voor een directe confrontatie naast de Audi A3 35 TFSI Limousine. Die laatste is nu bijna drie jaar op de markt en moet zijn midlife update nog krijgen.

Limousine? Het zijn toch gewoon compacte sedans?

Bij de toevoeging Limousine achter de typenaam denken wij doorgaans aan royale auto’s waarin je als achterpassagier de benen kunt strekken. Dat beeld moeten we helaas bijstellen, het gaat hier gewoon om vierdeurs sedans van het formaat compacte middenklasse, waarbij je achterin als volwassene al snel met je benen in de knel komt te zitten terwijl de hoofdruimte ook al niet overhoudt. Dit betreft beide Duitsers, op dit vlak doen de limo’s absoluut niet voor elkaar onder. Voorin is er geen vuiltje aan de lucht, ook als je wat langer bent is het in allebei goed uit te houden. Je zit in beide gevallen in goed ondersteunende stoelen op lange rails, daarnaast heb je meer dan voldoende armslag en zeker genoeg hoofdruimte. De separate kofferbak maakt beide modellen tot een sedan. Bij de Audi past daar 425 liter aan bagage in, terwijl je in de Mercedes 410 liter meeneemt. Die iets kleinere Mercedes-bagageruimte is dankzij een grotere achterklep wel beter bereikbaar dan bij de Audi. Met de achterbank­leuning neergeklapt kun je met een beetje goede wil achter in de A-klasse nog wel een fiets meenemen, bij de A3 durven we ons daaraan omwille van de lak niet te wagen.

Uiteraard zie je de ruimte aan boord terug in de video maar we gaan in de dubbeltest uiteraard ook in op de bediening en hoe ze rijden.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (78) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum