Seat Leon Cupra 4 en TDI 150 pk

Olé!

Seat Leon
AutoWeek 2001 week 5
AutoWeek 2001 week 5

Je leest het in AutoWeek 2001 week 5

Seat graaft zijn hoeven in het zand, briest uit zijn neusgaten en heeft Alfa Romeo als rode lap voor zijn neus. De 204 pk sterke en vierwielaangedreven Leon Cupra 4 is een zeer serieuze aanval van plan...

Geel, rood of zwart: dat zijn alle leverbare kleuren. Met een Leon Cupra 4 beweeg je dus allerminst onopvallend door het verkeer. Daar komen natuurlijk nog de vette 17' lichtmetalen velgen bij en niet te vergeten de modificaties aan de carrosserie: honingraatgrille, zijschorten en dikke, lage bumpers. Dit is serieus. Bloedserieus.

Vier zuignappen

Trek het portier open en het wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. Witte wijzerplaten en titaniumkleurige accenten zoals het tunneltje van het klokkenpaneel? Dat hebben meer zogenaamde sportievelingen. Aluminium pedalen? Is al heftiger. Maar wat te denken van twee Recaro-stoelen voorin en gelijksoortige kuipstoelen achterin! Ze zuigen de lichamen van alle vier inzittenden klemvast aan het leer met Cupra-logo daarin geperst, en de stof met Cupra-weefsel. Achterin houden hoofd- en vooral beenruimte niet over, maar kids en schoonouders moeten niet zeuren.

Vroaap!!!

Linkerhand op het dikke leren stuur en de rechter op de leren pookknop die vertelt dat we zes verzetten vooruit hebben. Tijd om de krachtbron te starten: de 2,8-liter V6 met 204 pk zoals die ook in de Golf is te vinden. Vroaap!!! We hoeven niet meer te vragen waarom Seat de 2,8-liter V6 heeft gemonteerd en niet de tot 225 pk opgefokte 1,8-liter turbo: deze sound is niet voor vierpitters weggelegd. De '4' in de type-aanduiding staat dan ook niet voor het aantal cilinders, maar voor het feit dat de Cupra 4 de 204 pk's via alle vier de 225/45 R17-banden naar het asfalt leidt, via het 4Motion aandrijfsysteem van VW - waarbij de toevoeging 'Motion' is weggevallen. Onder normale omstandigheden trappelen de meeste paarden naar de voorwielen, maar als ze daar met z'n allen te weinig grip vinden, gaat tot 40% naar de achterwielen. Hmm, de motor klinkt dus niet alleen goed...

Snelste Seat ooit...

Seat belooft zeer aansprekende prestaties. Van 0 tot 100 in 7,3 s, 80-120 km/h duurt volgens Seat in vijf 9 tellen en in zes 11,5. Of de Spanjolen de waarheid spreken, moet een test uitwijzen, maar de beloofde cijfers zijn in ieder geval vergelijkbaar met de snelste Alfa van dit moment: de GTV 3.0 V6 24V. Als de Italianen het daar niet Spaans benauwd van krijgen... Onze fotograaf op de Catalaanse binnenwegen in ieder geval wel. Heerlijk soepel trekt de zespitter naar hoge toeren om vaart te maken tussen twee bochten. Aan trekkracht is geen gebrek, want al bij 3200 tpm staat er 270 Nm paraat. Nog even over de sound: Seat mocht spelen met het uitlaatgeluid en maakte er iets lekker opzwepends van.
Sturen doet de Cupra 4 ook behoorlijk precies. Het oorspronkelijke Leon-karakter blijft met vierwielaandrijving behouden, maar het wordt wel stabieler. Onderstuur wordt verminderd doordat aandrijfkrachten vóór worden teruggenomen en achter worden opgevoerd. Daarmee kan de Cupra 4 ongemeen hard hoeken. Mocht het mis gaan, dan is er altijd nog de elektronische beschermengel ESP om de Leon op koers te houden. Vering en demping zijn sportief stevig, maar de Cupra 4 is geen spijkerbed.

Vol verwachting...

Onze wel zeer korte kennismaking met de Cupra 4 smaakt naar meer. Hij stuurt goed, ligt prima, zit uitstekend, is bloedsnel en toont lekker 'dik'. Nog even wachten, want pas vanaf januari is hij te bestellen en we verwachten hem niet voor de lente in Nederlandse Seat-stallen. U wilt de prijs natuurlijk weten. Wij ook, maar meer dan 'tegen de zeventig mille' krijgen we niet los. Dat is gebaseerd op de normale (prijs)verhouding met een vergelijkbare Volkswagen: voor f 72.225 staat er een vijfdeurs Golf 2.8 V6 4Motion Highline voor de deur.

Gepeperd diesel-alternatief

Als sportief merk binnen de Volkswagen-groep krijgt Seat natuurlijk ook de meest gepeperde viercilinder TDI voor de Leon: de 150 pk-versie. Door aanpassingen in de pompverstuiverinjectie, de inlaatluchtkoeler én de turbo met variabele geometrie zijn er 35 pk's extra uit de 115 pk TDI gelokt. Natuurlijk zijn andere motoronderdelen ook aangepast: de zuigers zijn verzwaard om de harde klappen op te vangen. En hard zijn ze: bij 1900 tpm stampt de TDI er 320 Nm uit. Ja, ja, daar staat de Cupra 4 met 'maar' 270 Nm 'n beetje angstig van te kijken. Tussensprintjes van 80 naar 120 in vijf en zes doet de TDI 150 pk dan ook bijna even snel als de zescilinder Cupra 4. Wel mist de diesel 54 pk, daardoor is de spurt naar 100 met 8,9 s 'trager' en is de top 'slechts' 215 km/h.
In de praktijk is deze diesel op de autobaan door de Cupra moeilijk los te rijden en staat er zó 220 km/h op de teller. Echt een beer van een motor. Het raffinement is echter minder. De brandstof wordt onder erg hoge druk - tot 2050 bar - ingespoten, en dat betekent harde verbrandingsgeluiden en trillingen. Hij rukt bovendien in de aandrijving als een slecht opgevoede hond aan de lijn.
Nu kan het prima Leon-onderstel wel wat hebben, maar met 320 Nm die zich zo gedragen, zou vierwielaandrijving niet gek zijn. Zover is Seat nog niet, het onderstel is - op een stijvere veer/demperafstemming vóór na - gelijk aan dat van de voorwielaangedreven 1.8 20V turbo, en buiten de Cupra 4 is vierwielaandrijving niet leverbaar. ESP remt al te wilde instructies van de bestuurder af, en dat dwingt een onderstuurd weggedrag af. Zet het ESP uit, laat het gas in een bocht los en de achterkant wil heus loskomen. Natuurlijk: van trekken met 320 Nm naar het afremmend koppel van een diesel levert een reactie op.
De TDI 150 pk kan vanaf januari worden besteld en staat vanaf de lente van 2001 in de showroom. Vooralsnog alleen in Sport-uitmonstering, in andere landen komt hij ook als Cupra. De Sport gaat f 53.995 kosten, en dat kan deze hete dieselbom een aardig alternatief maken voor de Cupra 4.

PRIVATE LEASE Seat Leon

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum