Test: Seat Ibiza (2012)
Volkssport
Als sportieve tak van de VW-familie heeft Seat ervoor gekozen om de Ibiza bij zijn opfrisbeurt wat meer dynamiek mee te geven. Zo is de FR-uitvoering nu met meer motoren te combineren. Is dat voldoende om de felle concurrentie in het B-segment de baas te kunnen?
Eerlijk is eerlijk, qua uiterlijk is de Ibiza nog niet echt aan een ingrijpende facelift toe. De sinds 2008 leverbare Spanjaard is nog altijd één van de frissere en sportievere auto's uit het B-segment. Maar omdat de concurrentie moordend is en de kleine Mii ook mee zal gaan dingen om de gunsten van de Ibiza-koper, vond Seat het toch tijd voor een bescheiden tussentijdse update. Wat de vormgeving betreft, moet je je daar overigens niet al teveel bij voorstellen, want afgezien van de obligate nieuwe bumpers en een ander grilletje bleef de koets van de Ibiza ongewijzigd. En uiteraard staat er tegen meerprijs voortaan ook led-verlichting op het menu. In dat geval krijg je twee vleugelvormige led-strips in de koplampen en achterlichten, waarmee je helemaal het mannetje bent op de linkerbaan. De FR is overigens altijd getooid met die hippe achterlichten. En daarmee hebben we gelijk een nieuwe uitrustingsvariant te pakken, want waar 'FR' bij de Ibiza tot voor kort was voorbehouden aan de sportieve topmodellen net onder de Cupra, is het nu verworden tot een uitrustingsniveau. Beetje jammer voor bezitters van een 'echte' FR dat nu ook de 1.2 TSI en 1.6 TDI in die hoedanigheid verkrijgbaar zijn, dat komt de exclusiviteit natuurlijk niet ten goede. Een andere toevoeging is de ST-uitvoering van de FR 1.4 TSI, de wereld is dus weer een snelle compacte station rijker. En daarmee heeft Seat een interessante niche te pakken, want zijn enige concurrent is de (30 pk sterkere) Fabia RS Combi van concerngenoot Skoda.
Allrounder
Ook met 150 pk kan de Ibiza ST echter prima uit de voeten, zo blijkt wanneer we op stap gaan met de FR. Al bij zeer lage toeren pakt de viercilinder enthousiast op en hij trekt gretig door. De 1.4 TSI is altijd gekoppeld aan een zeventraps DSG-bak, wat niet in alle omstandigheden een gelukkige combinatie is. Je moet echt voor de sportstand kiezen om wat leven in de brouwerij te brengen, want anders reageert de bak te langzaam. Als je het gaspedaal plotseling vloert, heeft hij even bedenktijd nodig om te bepalen wat nu de beste versnelling is. Ook schakelt hij dan wel erg snel op, waardoor het enthousiaste karakter van de 1.4 in de kiem wordt gesmoord. Als gezegd wordt dit in 'Sport' goed ondervangen, de bak weet dan de sportievere bestuurder te plezieren met snelle reacties. Desondanks zouden wij een handbak prefereren voor deze motor, of anders in ieder geval flippers aan het stuur willen zien. Daarmee hebben we ons belangrijkste kritiekpunt meteen gehad, want in andere opzichten blijkt dit een verrassend capabele allrounder. Zo is de wegligging echt top en is de besturing lekker nauwkeurig. Hooguit zou hij voor een écht sportief gevoel nog iets meer tegendruk mogen geven. Dat neemt niet weg dat de Ibiza zich met hoge snelheid door bochten laat jagen en daarbij geen gekke dingen doet. De prettig lage zit draagt ook een steentje bij aan het sportieve gevoel, net als het lekkere motorgeluid en de goed zittende kuipstoelen. Tegelijkertijd is het veercomfort ook van opvallend hoog niveau. De hoge mate van carrosseriecontrole wordt zeker niet bekocht met een stugge vering. Hooguit worden dwarsrichels wat sterk doorgegeven, maar dat komt voor een groot deel op conto van het optionele 17 inch lichtmetaal op onze testauto. De Ibiza ST 1.4 TSI FR is een uitermate goede optie voor gezinshoofden die hun wilde haren nog niet zijn verloren. Zo biedt hij voldoende ruimte op de achterbank en over zijn kofferbak van 430 liter inhoud valt evenmin te klagen.
Sportief brommetje
Net als de 1.4 TSI is ook de 105 pk sterke 1.2 TSI-motor licht onderhanden genomen. Zo stoot laatstgenoemde nu 119 in plaats van 124 gram uit, wat verder valt te verlagen met het optionele start-/stop-systeem. Deze bescheiden reductie is te danken aan de iets verbeterde aerodynamica, banden met een lagere rolweerstand en vooral een nieuw thermomanagement. Ook bij deze motor is aan koppel geen gebrek, reeds bij weinig omwentelingen pakt hij goed op en hij maakt een erg gretige indruk. Hij lijkt zelfs meer in huis te hebben dan de 105 pk's die voorhanden zijn. Het sportieve brommetje en het enthousiaste toeren maken van de 1.2 TSI zorgen ervoor dat de eerdergenoemde combinatie met het FR-pakket minder vreemd is dan hij in eerste instantie leek. Natuurlijk lever je wat in ten opzichte van de 1.4 TSI, maar minder dan je zou verwachten. De motor is gekoppeld aan een vijfbak, die je met korte slagen door de versnellingen kunt loodsen. Op de snelweg zou een zesde verzet overigens prettig zijn geweest. Nu draait hij bijna 3.000 tpm, wat minder toeren zou uiteraard het verbruik en de geluidsproductie ten goede komen. Hoewel de Ibiza zonder het sportonderstel van de FR wat meer helt in bochten en de besturing iets aan de lichte kant is, biedt ook de 1.2 TSI Style waarmee we op pad zijn genoeg dynamiek. Over het interieur van de geteste SC-uitvoering zijn we iets minder te spreken, want de driedeurs biedt op de achterbank weinig hoofdruimte. Ook is het overzicht naar achteren toe niet om over naar huis te schrijven. Het leuk gestileerde dashboard maakt weer een hoop goed. De materialen zijn niet van VW-niveau, maar het is wel keurig afgewerkt en lekker overzichtelijk. De wijzigingen blijven hier beperkt tot futiliteiten als een nieuw instrumentarium, een groter dashboardkastje en een ander display voor de klimaatregeling. Bovendien wordt in de loop van dit jaar het uitneembare mediasysteem met touchscreen uit de Mii leverbaar, waarmee zaken als functies als het navigatiesysteem, de boordcomputer, het audiosysteem en handsfree-apparaten bediend kunnen worden.
Ook volgt later dit jaar een zwakkere versie van de 1.2 TSI-motor, als vervanger van de atmosferische 1.4 met 85 pk die per direct met pensioen is gestuurd. Tevens staat er een vernieuwde Cupra op de planning. Aan de andere kant van het spectrum blijft de E-Ecomotive staan, die met zijn 75 pk-spaardiesel ook na 1 juli wegenbelastingvrij blijft. Seat heeft overigens een leuke stunt bedacht; kopers van alle benzine-uitvoeringen van de Ibiza krijgen tot 1 januari 2014 hun wegenbelasting vergoedt. Samen met de tot 4 jaar verlengde garantie moet dat de kleine Seat weer even een duwtje in de rug geven. De opgefriste Ibiza staat per direct bij de dealer.
Uitgelicht aanbod
Lees ook
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (28) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.