Saab 9-5 2.3t Limousine Coleman Milne (2004) - Blits Bezit
Voor de eeuwigheid gebouwd
28 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
- Henrie Hemmink
- Blits bezit
Zoveel autoliefhebbers, zoveel invalshoeken. In het specifieke geval van Hans Jorritsma zijn dat limousines. Uit zijn collectie - met daarin onder meer XL-uitvoeringen van Rolls-Royce- en Volvo-modellen - richten wij ons op deze zeldzame, extra lange Saab 9-5, die in Groot-Brittannië is omgebouwd tot volgwagen.
‘Limousine’ is nogal een breed begrip als het om lengte gaat. Zo noemen onze oosterburen auto’s volgens het ‘three box design’ dus motorruimte, passagierscabine, aparte kofferbak – limousine. Fransen gebruiken voor deze carrosserievorm het woord berline. Britten houden het op saloon. Als wíj aan limousines denken, dan zien we verlengde uitvoeringen van voornamelijk Amerikanen zoals Cadillacs, Lincolns en Hummers, waarbij niet op een metertje meer is gekeken. Tussen deze twee uitersten bevinden zich auto’s van een meter of zes, die zijn omgebouwd voor de rijkeren der aarde of geproduceerd voor personenvervoer wanneer een taxibusje niet gepast of gewenst is. Sommige fabrikanten hadden of hebben verlengde uitvoeringen gewoon in de prijslijst staan. Daarnaast zijn er carrosseriebedrijven die auto’s aanpassen.
Een zo’n bedrijf is het Britse Coleman Milne; een inmiddels ruim zestig jaar oude onderneming in Westhoughton, dicht bij Manchester. In die zes decennia heeft Coleman Milne modellen van talloze merken omgebouwd tot lijken volgwagen. Op de website van het bedrijf zien we aangepaste Mercedessen, Fords en zelfs een ‘whisper hearse’. Inderdaad: een tot lijkwagen omgebouwde Tesla Model S. Kijken we naar de recente historie, dan zien we diverse modellen uit de middenen hogere middenklasse zoals de Ford Mondeo, Rover 75 en Vauxhall (Opel) Insignia.
Vreemde eend in de bijt is Saab. Van diens 9-5 werden begin deze eeuw 75 exemplaren verlengd om te dienen als volgauto, enkele daarvan van het facelifttype (insiders hebben het over de ‘Dame Edna’-facelift, waarbij de koplampomlijstingen worden vergeleken met de nimmer bescheiden brillen van deze televisie-diva).
ENGELS LASWERK
Hoeveel van deze 75 verlengde Saabs na bijna twee decennia zijn overgebleven, is niet bekend, maar Hans Jorritsma, trotse eigenaar van de H-525-NG, denkt dat er niet veel meer zijn. “Ik wist er een te staan bij Saab World in Voorst, maar die is inmiddels geëxporteerd naar Denemarken. Daarnaast ken ik er drie in Zweden en vermoedelijk is dit het enig Nederlandse exemplaar. Zeker nu de Brexit er is, wordt het importeren van een dergelijke vierwieler uit Groot Brittannië er niet eenvoudiger op. De RDW beschouwt Groot-Brittannië immers niet meer als EU, dus is een individuele goedkeuring vereist. Misschien is het zelfs onhaalbaar, omdat bij mijn weten de 9-5 Coleman Milne geen Europese typegoedkeuring heeft. Buiten dat is het Engelse laswerk niet altijd even nauwkeurig uitgevoerd. Roestvorming is een probleem bij de 9-5 Coleman Milne, en dat was bij de fabrieks-9-5 op den duur al een dingetje. Een aantal van deze auto’s zal dus al best op de sloop kunnen liggen, helaas.”
Hans Jorritsma woont in onze hoofdstad en hoewel Amsterdam op meerdere vlakken nou niet bekendstaat als ‘autovriendelijk’, gebruikt hij als dagelijks vervoermiddel een verlengde Volvo S80 van het Zweedse carrosseriebedrijf Nilsson. Je zou denken dat dit voer voor psychologen is, ware het niet dat dit juist Hans’ beroep is. Hij is liefhebber van vierwielers, heeft een mooie collectie opgebouwd met als specialisatie verlengde uitvoeringen van (soms) alledaagse modellen, speciaal bedoeld voor familieuitjes (zie kader). Is het niet lastig rijden, zo’n verlengde auto en dan ook nog rechtsgestuurd? “Aan right hand drive ben je in tien tot twintig minuten gewend. Bij inhalen is het wat beter opletten, je moet meer over je schouders kijken. Maar met betrekking tot fietsers en daarvan zijn er in Amsterdam best veel is het weer een voordeel.”
38.000 MIJL
Sinds de aanschaf in 2020 heeft Hans al 6.000 mijl met de verlengde Saab 9-5 gereden: de mijlenstand steeg van 32.000 naar 38.000, omgerekend nog geen 62.000 kilometer. Niet veel voor een zeventien jaar oude auto, maar dat heeft alles te maken met het vroegere dienstverband. Hans: “De Saab voelde en voelt als nieuw aan. Er waren wat kleine dingetjes waaraan je kon merken dat hij korte afstanden heeft gereden. Onderhoud laat ik doen bij Saab World in Voorst. Bij schadebedrijf Beerten in Borculo zijn wat deukjes en een roestplekje aangepakt. Ook heb ik daar andere portiergrepen voor de middelsectie laten monteren.
Ik vond drie van die grote portiergrepen op rij niet echt mooi staan, waarop ik overwoog om de middelste grepen gewoon weg te halen en de portieren via een afstandsbediening te openen en te sluiten. Met het oog op de veiligheid bleek dat lastig; zo’n elektronisch systeem kan uitvallen. Op een gegeven moment zag ik iets van Kindig Customs voorbijkomen: verzonken portiergrepen. Dat leek mij een mooie oplossing. Van een afstandje lijkt de middelsectie meer op een vast paneel dan op een portier. Minder een ‘gewone’ zesdeurs auto, meer limousine. Een mooie, subtiele oplossing. Ik ben erg blij met het resultaat.” In principe is de 9-5 verlengd door hem doormidden te zagen en een middendeel van 1,16 m ertussen te plaatsen. Zo groeide de wielbasis van 2,70 meter naar 3,86 meter, de totale lengte van 4,83 meter naar 5,99 meter en nam het leeggewicht toe tot 1.807 kilo. Binnenin werd een bank geplaatst, zodat er sprake is van een achtpersoonsconfiguratie. Om de rouwenden voldoende privacy te garanderen is een elektrisch verzinkbare separatieruit tussen chauffeurscompartiment en passagiersruimte gemonteerd.
Al met al staat er dan een stemmig zwarte Saab, maar waarvan de sportieve lijn niet verloren is gegaan. Knap! Een zeldzaamheid bovendien. Niet alleen ondervonden wij dat tijdens het maken van de video waarbij auto en eigenaar over belangstelling niet te klagen hadden, maar ook over de beschikbaarheid van deze 9-5 in het klein. Hans: “Ik probeer van elke auto uit mijn collectie een 1:18-model te scoren. Van deze 9-5 CM lukte dat nog niet, wel vond ik een 1:43-modelletje. Daarvan zijn er driehonderd gemaakt, nota bene vier keer zoveel als van de echte limo. Alleen jammer van die lelijke rode zijkant, dat ga ik nog aanpassen.”
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Lezersreacties (28) (gesloten)
Dacht dat er meer 9-5 limousines in Nederland zijn, of waren dat allemaal 9000's?
Wel opvallend: Volgens de bezitter rijdt de lichter gemotoriseerde Saab vlotter en sportiever dan de Volvo-limo.
Iets wat je in de helaas voorbije strijd tussen Saab en Volvo vaak weer terugzag; Saab, de beter rijdende auto. maar met een aantal zwakke punten. Helaas helaas.
Maar ik kletst ook niet negatief over mijn vriendin met mijn vrienden ?
Dus zal ik ook niet negatief over mijn Saab praten.
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.