Test: Seat Exeo ST (2009)
Steeds weer die Avant!
50 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Logisch dat Seat haast maakt met de stationversie van de Exeo. In de middenklasse is die carrosserieversie zeer belangrijk, en daarom staat op 1 september de Exeo ST bij de Nederlandse dealers. Dan begint het avontuur van de Spaanse VW-dochter in het D-segment pas echt. Zeker bij ons, want in Nederland moet de vorige Audi A4 Avant met een Spaans sausje 70 procent van de Exeo-verkopen voor z'n rekening gaan nemen.
Of je nu vindt dat Seat slim omgaat met de mogelijkheden binnen het VW-concern of dat je het als een goedkope truc beschouwt om met een gerebadgete, oudere Audi toe te treden tot een nieuw segment, het staat buiten kijf dat Seat een sterk aanbod heeft in de middenklasse. Want de Seat Exeo is niet duur, heeft een complete uitrusting en een prima motorenaanbod. Dat value-for-moneyverhaal gaat nog steeds op voor de Exeo ST. Die is weliswaar 1.300 euro duurder dan de sedan, maar voor 25.295 euro heb je wel een behoorlijke stationwagon. Oke, je hebt niet meer de nieuwste techniek, maar het is wel Audi-techniek. En voor Seat staan de deuren van de onderdeelmagazijnen van Volkswagen en Audi altijd open. Het resulteerde in een opgewaardeerde voorwielophanging. De draagarmen en schokdempers van de Exeo stammen van, jawel, de Audi A6! En zoals we met de sedan al eerder konden ervaren levert dat de Exeo een comfortabeler weggedrag op dan we ons van de vorige Audi A4 konden herinneren.
Veel Avant
Maar natuurlijk, er staat nog altijd een auto die je zelfs met de ogen voor driekwart dichtgeknepen nog herkent als de A4 van de vorige generatie. Het monteren van een typisch Seat-front en de gerestylede achtersteven verhullen dat nauwelijks. Wij vinden de ST beter geslaagd dan de sedan, die van achteren wat iel oogt. Zo'n stationwagon oogt eleganter. Maar gedurende de transformatie die plaatsvond in het Spaanse Martorell zijn bepaalde zaken, zoals inhoudsmaten, ongemoeid gelaten. Zo zijn er niet opeens liters bagageruimte bij getoverd. En dat maakt de Exeo ST geen ruime stationwagon. De bagageruimte meet 442 liter en daar lacht elke Ford Mondeo Wagon-rijder hard om. Of neem de Opel Insignia Sports Tourer, die met zijn 540 liter ook veel meer laadplezier biedt dan de Exeo ST. De Seat heeft een keurig afgewerkte achterbak, op dat punt doet de auto denken aan de producten uit Ingolstadt. Fraai is het dashboard van de Audi A4 Cabrio. Dat het dash uit het begin van dit decennium stamt wordt echter duidelijk bij een blik op het cluster knoppen op het middengedeelte van het interieur. De flinke kieren daartussen zijn niet meer van deze tijd, maar dat is, samen met de onhandig ten opzichte van de handrem geplaatste middenarmsteun het enige punt van kritiek dat we op het voorste gedeelte van het interieur hebben. Achterin is de Exeo ST behoorlijk krap, zit er een persoon van 1,80 meter achter het stuur dan houdt het achterin qua beenruimte al niet over. In hoeverre dat de Exeo ST parten gaat spelen is nog maar de vraag. Kijk naar de Volvo V50. Die verkoopt al vijf jaar zeer goed, en die is zelfs kleiner. Zakelijke rijders stellen ruimte heus niet altijd als hoogste prioriteit.
Comfortabel
Zoals gezegd is de Exeo ST behoorlijk comfortabel. Het is geen auto die je op rotondes een enthousiast gevoel geeft met een directe, communicatieve besturing. Het is geen auto die je effe lekker de hoek omgooit. De Exeo komt wat gezapig over, Comfortabel en rustig zou je het ook kunnen noemen. Met het sportonderstel wordt de wegligging straffer, qua gevoel scheelt het niet zoveel. Daarbij lijkt de keus voor de Exeo ST Sport vooral een kwestie van optische smaak. De 17 inch wielen van deze uitvoering ogen wel fraai, en door de verlaging zijn de wielkasten mooier gevuld. Neem je de middelste benzinemotor dan heb je een 1.8 turbo met 150 pk en dat is voor Nederlands gebruik ruimschoots voldoende. Deze krachtbron moet het nog stellen zonder directe inspuiting, vandaar dat –ie niet de toevoeging TSI kent. Wij reden de Exeo ST met 2.0 TSI, de 200 pk sterke krachtbron. Een beschaafde motor met lekker veel kracht. Hij opereert in stilte, maar trek je hem flink door dan blijkt de Exeo ST een hele snelle stationwagon. Door de aparte blauwe lak van onze testauto, die veel weg heeft van de kleur waarmee je de vorige Audi S4 kon bestellen, zou je haast denken dat Seat een soort budget-S4 Avant wil neerzetten. Of ze het nu willen of niet, maar op deze manier blijft dat merk met de vier ringen maar ter sprake komen.
Omdat de krachtbronnen in lengterichting liggen, kan Seat in de Exeo geen DSG aanbieden. De zes- en zeventraps-DSG is ontwikkeld voor producten met dwarsgeplaatste motoren. De zeventraps S-tronic van Audi voor auto's met quattro-aandrijving en motor in lengterichting kan evenmin in actie komen in de Exeo. Maar later dit jaar gaat Seat nog wel een automaat aanbieden, de 2.0 TSI wordt leverbaar met Multitronic-automaat.
Dieselen kan uiteraard ook met de Exeo ST. De 2.0 TDI commonrail is er in drie smaken, met 120, 143 of 170 pk, de lichtste variant wordt later dit jaar leverbaar. Voorlopig zijn er volgens Seat nog geen plannen om de auto met vierwielaandrijving aan te gaan bieden.
Leuk, zo'n dikke Exeo ST 2.0 TSI Sport, maar hoeveel Exeo krijgt u als u met minder dan 30 mille op zak de Seat-dealer binnenstapt? Een versie met de 1.6 benzinemotor kost altijd minder dan 30.000 euro. De 102 pk sterke achtklepper is geen toonbeeld van raffinement, maar in de omgang blijkt deze motor altijd prettig. Wie voor de basisversie gaat, krijgt een Reference en die zit al behoorlijk goed in zijn uitrusting. Airco met gescheiden temperatuurzones, maar ook standaard zeven airbags. Alleen in de basisversie moeten de achterpassagiers zelf de ramen openzwengelen. Daarnaast zijn er nog de Style, de Businessline en Businessline High, op de andere krachtbronnen zijn (op de lichtste diesel na) kun je ook het Sport-pakket krijgen. Die heeft net als de Style 17 inch wielen maar een sportonderstel en sportstoelen bezorgen deze ST een wat dynamischer karakter.
Seat heeft nog wat in petto gehouden voor de introductie van de Exeo ST. Een variabel onderhoudssysteem laat weten hoeveel kilometer de auto nog kan maken voor hij toe is aan een beurt in de garage. Dat kan oplopen tot een maximale interval van 30.000 kilometer of twee jaar.
70 procent
Op 1 september gaan de vlaggen de mast in bij de Nederlandse Seat-dealers, want dan staat de ST in de showrooms. Dan moet de interesse voor de Exeo in ons land pas echt aangewakkerd worden, want de importeur denkt maar liefst 70 procent van alle Exeo's als ST te kunnen verkopen. Aan verkoopprognoses waagt het merk zich in deze slechte autoverkooptijden niet. De Seat Exeo ST moet zeker een plekje in het D-segment kunnen veroveren. Denk aan al die leaserijders die na drie of vier jaar of zelfs al hun tweede Volvo V50 wel eens iets anders willen. En dan zijn er nog de wannabe-Audi-rijders. Nooit kwam het ervan om een nieuwe Avant van de baas te gaan rijden, maar een Exeo ST zit er misschien wel in. En zo eindigen we dit verhaal in stijl, steeds komt die Avant weer ter sprake!
Uitgelicht aanbod

Seat Exeo ST 2.0 TSI Businessline High, Trekhaak, Xenon, Navi, NAP
- 2011
- 170.952 km

Seat Exeo ST 1.8 TSI 160pk Businessline High | Origineel NL | Navi | Leder+Verwarmd | Clima | Cruise | Pdc V+A | Trekhaak | Privacy Glass | 16''lm | Mistlampen
- 2011
- 185.925 km

Seat Exeo ST 2.0 TSI Businessline High |AUT|NAVI|AIRCO|CRUISE|LEDER|ELEK.RAMEN|NAP|APK.
- 2010
- 171.645 km
Lees ook

Seat Exeo ST 1.8 TSI 160pk BusinessLine High (2011)

Test: Seat Exeo 1.8 TSI 120pk (2010)

Test: Seat Exeo (2010)

Seat Exeo ST 2.0 TDI 170 pk Sport (2009)

Test: Citroën C5 Tourer - Seat Exeo ST - Toyota Avensis Wagon - Volvo V50

Lezersreacties (50) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.