Rij-impressie Audi A7 Sportback

Praktisch tot in de puntjes

94 reacties

Video
AutoWeek 37 2010
AutoWeek 37 2010

Je leest het in AutoWeek 37 2010

Audi keek de afgelopen jaren een beetje reddeloos toe hoe Mercedes-Benz scoorde met de CLS. Maar nu gaat het merk met de ringen zich mengen in het gevecht, en wel met deze nieuwe A7 Sportback. Is dat wat? Rij met ons mee over Sardinië!

Eénentwintig modellen heeft Audi maar liefst in het gamma. En dan rekenen we de verschillende S- en RS-varianten niet eens mee … Je zou denken dat de rekbaarheid van de gaten tussen de modellen zo langzamerhand op zijn einde begint te lopen. Maar nee, in Duitsland weten ze zo'n beetje overal wel een niche van te maken, dus is 't nu tijd voor model nummer 22. Audi A7 Sportback, kom er maar in!

De naam zegt het al. Sportback, dus een hatchbackvariant van een bestaande Audi. We kenden natuurlijk al de A3 Sportback, feitelijk niet meer dan een vijfdeurs met een mooie naam. Sinds kort voert Audi echter ook de A5 Sportback, en dat is toch een iets ander verhaal. Die auto was volledig nieuw voor 't merk en vult 't (weliswaar minieme) gaatje tussen de A4 sedan en Avant. De A7 moeten we zien als de grotere broer van die A5 Sportback. Hoewel er geen 'normale' A7 bestaat en de auto dus op zichzelf staat, komt de nieuweling tussen de A6 en A8 in. Zie het als een A6 hatchback, maar dan wel een tikkeltje hoger op de ladder.

Gadgetgalerij

Hoewel je 'm aan de hand van z'n imposante uiterlijk eerder zou verbinden aan de redelijk verse A8, deelt de nieuwe A7 Sportback onderhuids veel componenten met de komende generatie A6. Zo komt de bodemplaat overeen, is de ophanging gelijk en verklapt de A7 al veel van de gadgetgalerij die we straks gaan terugzien op de nieuwe A6. Veel van de mooie nieuwe technieken in de grootste Sportback kennen we echter al uit de A8. Denk aan een geoptimaliseerde versie van het MMI-systeem, waarbij we ook de 'touch pad' terugzien. Dit kleine aanraakschermpje werkt subliem. Bijvoorbeeld bij het invoeren van een bestemming van de navigatie: je kunt op de tast een letter 'schrijven', waarna het systeem er zelf de juiste plaatsnaam van samenstelt. Hanenpoten of hiërogliefen zijn geen probleem. Nieuw op de A7 (en meteen een primeur voor Audi) is een head-updisplay. Zoals bekend mag zijn, projecteert een module de belangrijkste (reis-) informatie pal voor je neus op de voorruit. De Sportback zet niet alleen je huidige snelheid paraat, maar laat ook zien hoe hard je mag op de plek waar je op dat moment rijdt, terwijl instructies van de routebegeleiding prachtig in kleur in je blikveld verschijnen. Voor het algehele overzicht schuift er desgewenst een groot kleurenscherm uit de middenconsole waar de navigatiekaarten als satellietbeelden te zien zijn (inmiddels een bekend fenomeen, maar het blijft schitterend), terwijl ook 't schermpje tussen de tellers subtiel laat weten waar je ook alweer heen moest. Het dashboard van de A7 Sportback is dus – naar Audi-traditie – een kundige meester in de communicatie. Verder is de A7 uit te rusten met luxe zaken als een nachtzichtassistent, actieve cruise met filefunctie (waarvan de radars prachtig verstopt zitten op de plek waar voorheen de mistlichten zaten), een eigen draadlozeinternetverbinding, en ga maar door.

Extraverter

Dat soort zaken kun je dus prima aan Audi overlaten, maar het is ook altijd goed om te weten dat het merk met de vier ringen z'n uiterste best doet om de auto op en top in elkaar te schroeven. Eerder hebben wij wel eens geklaagd dat Audi z'n bescheidenheid 'n beetje aan het verliezen is. De ingetogen ontwerpen waarmee het merk scoorde in het begin van deze eeuw maken langzaam maar zeker plaats voor steeds extraverter ogende verschijningen. Dat kunnen we ook gerust zeggen van deze A7 Sportback. Neem het interieur: het steekt weliswaar absoluut voorbeeldig in elkaar en is ondanks de vele functies behoorlijk overzichtelijk, maar rustig is 't ontwerp zeker niet. We zien veel afbuigende lijnen en in onze testauto worden verschillende zwart-, grijs- en zilver-tinten gecombineerd tot 'n wat kakofonisch geheel. En dan te bedenken dat er ook een versie leverbaar is met grote plakkaten licht teakhout. Je moet ervan houden …

Maar goed, de afwerking. Die staat op een ontzettend hoog niveau. Knoppen passen meer dan netjes in hun omlijstingen enfunctioneren met een geruststellende 'klik'. En de oppervlaktes voelen solide aan.Het zijn kleine dingen, maar dit zijn wel de details waar je aan merkt dat Audi z'n auto's, ook deze A7, praktisch tot in de puntjes heeft uitgedacht. Praktisch inderdaad, maar de achterbank vormt een uitzondering … Kinderen en mensen tot gemiddelde lengte zullen het er best een tijd kunnen uitzingen, maar de ruimte achterin houdt simpelweg niet over. Nu is een Mercedes CLS ook geen wonder van binnenruimte, maar in een slee van bijna vijf meter mag je verwachten dat je gewoon riant zit. De aflopende daklijn van de A7 Sportback – overigens overduidelijk geïnspireerd op de Audi 100 Coupé vanbegin jaren zeventig – doet ook al geen wonderen voor de hoofdruimte.

Op je wenken

Audi levert de A7 Sportback in het begin met vier verschillende motoren, twee diesels en twee benzinemotoren. Wij voelden de sterkste diesel aan de tand, 'n drieliter zescilinder met 245 pk en 'n koppel van 500 Nm – lekker! – die standaard is gekoppeld aan een zeventraps automaat met dubbele koppeling en Quattro-vierwielaandrijving. Dat levert een uitstekende aandrijflijn op; ten eerste is-ie lekker soepel maar belangrijker is dat deze combinatie van motor en bak je op je wenken bedient. Wil je vlot inhalen, dan haalt de A7 vlot in. Rustig zoeven? Ook geen probleem. Voorlopig zwijgt Audi nog in alle toonaarden over de eventuele komst van sterkere (V8-)motoren, maar het zou ons niet verbazen dat die in de pijplijn zitten. Qua kracht kom je met de huidige V6-bezetting in ieder geval weinig te kort. Dat geldt ook voor het rijgedrag, dat duidelijk strakker en wendbaarder aanvoelt dat bij de A8. Onder de streep mikt de A7 vooral op comfort, maar het is Audi welgelukt om er een toepasselijk scherp randje aan toe te voegen. Al komt dat niet zozeer door de besturing: de A7 heeft een opnieuw gekalibreerde elektronische bekrachtiging en die voelt minder kunstmatig dan voorheen, maar nog steeds gaat 't allemaal net te onduidelijk en gevoelloos. Laat de 20-inchwielen bovendien voor wat ze zijn, want de dunne bandjes ontnemen de A7 wat comfort. Goed is de stabiliteit en koersvastheid in bochten, al zetten we hierbij meteen de kanttekening dat wij 'n sportiever afgestelde S-Line reden. De auto is groot en voelt ook zo, maar van onderstuur (zoals bij de A8) is weinig sprake. Mensen die een Sportback kopen, zitten waarschijnlijk wel op dat scherpere randje te wachten, dus zo op het eerste gezicht lijkt Audi opnieuw in een missie te zijn geslaagd.

Audi A7
Audi A7 SportbackAudi A7 SportbackAudi A7 SportbackAudi A7 SportbackAudi A7 Sportback

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (94) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum