Test: Alfa Romeo MiTo 1.4 T-Jet Savali (2009)

Pizza Pepperoni

68 reacties

Video
AutoWeek 03 2010
AutoWeek 03 2010

Je leest het in AutoWeek 03 2010

Savali is terug. De bekende Alfa-dealer mag dan in de crisis gesneuveld zijn, de bijbehorende tuning-lijn uit het verleden is nieuw leven ingeblazen en dit is de eerste vrucht: een waanzinnig dik ogende MiTo, die ook nog eens dertig pk erbij heeft gekregen.

Mensen die wel wat met Alfa Romeo hebben, zullen bij de naam Savali wellicht denken aan een bevlogen dealer uit de regio Utrecht, maar echte Alfisti weten wellicht nog dat diezelfde dealer er een hele tuning-lijn op na hield, met zwaar opgedirkte 33's en 155's. Behalve gigantische bodykits kregen de Savali's ook serieuze motortuning mee. Savali, een prachtig Italiaans klinkende samentrekking van het boerenkoolse Sam van Lingen, werd vorig jaar meegetrokken in de val van Alfa-importeur Kroymans en vervolgens overgenomen door de Stern Groep, die de bedrijven herstartte onder de naam Vireo Auto. Om de Alfa-kennis binnen de groep te halen, werd uit het failliete Kroymans de techneut Ronald Vermeulen overgenomen en dat bleek weer een liefhebber van 'die snelle dingen van Van Lingen'. Zo zeer, dat hij de tuning-activiteiten van Savali nieuw leven wilde inblazen en de eerste vrucht daarvan kunt u op deze pagina's bewonderen.
Om maar met het uiterlijk vertoon te beginnen: je moet er van houden, maar een statement is deze Mito beslist. De gewone Mito is al een dik ding om te zien, door zijn gedrongen lijnen, deze versie is echt geweldig om te zien. Enorme 18 inch 'Borbet' wielen in antraciet met rode remklauwen erin en lekker lage 215/40 Continentals er omheen, skirts en spoilers, rode spiegelkappen en dat geheel twee centimeter dichter bij het asfalt dankzij de Eibach veren: hier staat een predator. Leuk detail is de rode spoiler vooraan: die is uniek voor Savali, want hij was speciaal gemaakt voor de Mito die Kroymans nog op de Rai toonde. De maker van de matrijs leek na het faillissement met de mal te blijven zitten, maar kon hem nu alsnog kwijt aan Vireo.
Zo schreeuwerig als de Mito Savali vanbuiten is, zo neutraal is hij vanbinnen gehouden. Savali heeft niets gewijzigd aan de 120 pk standaard-Mito die onder dit beest schuilgaat. Gelukkig is de Mito van nature al een leuk ingericht ding, zodat het toch geen domper is. Lekker stevige, sportieve stoelen, aluminium pedalen, een stevig aanvoelend stuurtje en mooie Italiaanse klokken. En tussen de voorstoelen de DNA-knop, die in elke Mito de keuze biedt tussen Dynamic, Neutral en All Weather. En dat brengt ons op de onderhuidse aanpassingen aan deze auto. We noemden het al even, als basis diende de 120 pk 1.4 T-Jet benzineversie. Nou is het met turbo-motoren doorgaans vrij eenvoudig er even een andere chip in te schuiven, maar Vermeulen heeft zich in het motormanagement verdiept en de hele boel naar eigen inzicht opnieuw geprogrammeerd. Daarmee wist hij het vermogen op te schroeven naar 150 pk en nou horen we u denken: er is toch al een 155 pk Mito nieuw uit de doos? Dat klopt inderdaad, maar toch zijn er redenen om voor de getunede 120 pk te gaan. Dat is allereerst de prijs, maar daarnaast reageert de Savali volgens Vermeulen net wat kwieker op het gaspedaal, doordat de turbo kleiner en dus lichter is. Verder claimt Savali er 50 Nm koppel bovenop getuned te hebben en dat is dus meer dan de fabrieks-155 pk.

Testosteron
Dat zijn mooie beloftes, maar worden die ook waargemaakt? Ja en nee. Om met het slechte nieuws te beginnen: ondanks herhaaldelijke pogingen krijgen we de 0 to 100-sprint niet onder de 9,4 seconden en dat is, tenminste op papier, een ronduit teleurstellende waarde voor deze auto. Ongetuned zou de 120 pk volgens de fabriek in 8,8 seconden naar de 100 gaan. Het rare is dat de Savali allesbehalve traag aanvoelt, en gefrustreerd trekken we de stekker van de gps-apparatuur eruit, om terug te grijpen naar het oude noeste handwerk, de stopwatch. Maar ook die komt niet verder dan ruim negen seconden. We krijgen het gevoel dat de motor helemaal onderin heel even moeite heeft met wakker worden en dat wordt bevestigd door de cijfers op de tussensprints. Die zijn namelijk ongeveer gelijk aan die van de 155 pk Mito die we vorig jaar in een test hadden (AutoWeek 39, 2008). Met name het hogere koppel doet de Savali goed. Is hij in de lagere versnellingen (hoog toerental) nog een paar tienden van seconden langzamer dan de 155 pk standaardauto, in hogere versnellingen en dus bij lagere toerentallen is hij aanmerkelijk sneller (50-80 km/h in IV: 4,5 s i.pv. 4,8, 80-120 in V: 7,1 i.pv. 7,7 s). En dat is dan ook meteen het goede nieuws, want van snelle tussensprints heb je in het dagelijkse verkeer natuurlijk veel meer profijt dan wat testosterongesproei bij het stoplicht.

Snoeihard
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de meest spectaculaire kant van de Savali, want dat is zonder meer het onderstel. Waar de gewone Mito in rijbeleving wat achterblijft bij het sportieve uiterlijk van de auto, maakt Savali dat dubbel en dwars goed. De standaard veren zijn vervangen door exemplaren van de Duitse spiralenboer Eibach en daarmee ligt de Savali twee hele centimeters dichter op het asfalt. In combinatie met de enorme 18 inch wielen maakt dat het onderstel werkelijk snoeihard. Je moet er echt van houden, maar we durven er van uit te gaan dat mensen die een auto met dit uiterlijk kiezen, graag elk kiezeltje door hun ruggengraat willen voelen resoneren. Rijbeleving in optima forma. Een mooi neveneffect van de brede, platte banden is dat de besturing van de Mito, een van de mindere punten van deze auto, er net wat communicatiever van wordt. Het is nog steeds niet zijn sterkste punt, maar het gevoel met de voorwielen is merkbaar beter dan in de gewone Mito.
Zoals elke Mito heeft ook DNA, en met deze Savali laat je de knop uiteraard steeds in de D van Dynamic staan. Het beïnvloedt de gaspedaalrespons, de besturing en het motormanagement. Opvallend bij deze Savali is dat de motor in N vrijwel identiek presteert als de ongetunede versie, alleen in D heb je het extra koppel en vermogen ter beschikking. Die krachten worden met het Q2-systeem (dat een doorslippend wiel afremt en zo meer koppel naar het wiel met grip stuurt) uitstekend in toom gehouden, waarmee deze Savali precies het smijtijzertje is dat je van een Mito verwacht. Alleen de geluidsbeleving laat wat te wensen over, want de motor klinkt wel erg tam.
Warmgelopen? Het totaalpakket zoals hier getoond kost bovenop de prijs van de Mito naar keuze € 2.895. Ziet u af van de motortuning, dan mag u daar € 400 vanaf trekken. Ook de andere motoriseringen worden door Savali desgewenst getuned. De 78 pk gaat omhoog naar 95 pk, de 155 pk naar 175 pk en de 1.6 JTDm met standaard 120 pk krijgt er 30 pk bij. Inmiddels werkt Savali ook aan de nieuwe MultiAir motoren.

Lezersreacties (68) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.