Alfa Romeo Mito (2012) - Audi A1 (2011) - Occasiondubbeltest

Dure dreumesen

Alfa Romeo Mito Audi A1 occasion
AutoWeek 35 2020
AutoWeek 35 2020

Je leest het in AutoWeek 35 2020

Bijna twintig jaar geleden maakte de Mini onder de vlag van BMW zijn debuut als een vrij dure, compacte auto. Ondanks die prijs werd het een enorm succes. Toch duurde het nog eens tien jaar voordat Audi en Alfa-Romeo in dat segment stapten. Tweedehands zijn ze pittig geprijsd, maar nog altijd leuk, zo’n A1 en Mito. Zelfde formaat, 1.4 Turbo onder de kap, dat wordt leuk!

In 2001 werden er de nodige vraagtekens gezet bij de introductie van de nieuwe Mini. Dat kwam mede door de tegenvallende vraag naar de Volkswagen New Beetle. Net als de Mini was die auto gebaseerd op het thema retro, maar onderhuids ook gewoon een Golf. BMW pakte de zaken met de Mini grondiger aan. Het design viel meteen in de smaak, terwijl vooral de geweldige rijeigenschappen hem veel fans bezorgden. En het modelgamma mag dan flink uitgebreid zijn, de huidige 3-deurs is nog altijd hetzelfde pretpakketje als in het begin. Het succes van Mini zat Audi niet lekker, zodat het aan de slag ging met de ontwikkeling van een compact model onder de A3. Dat werd de A1, die niet meteen een verkoophit was. Alleen maar klein zijn is geen reden voor succes, zo bleek. De A1 moest het echt hebben van wat uiterlijke opsmuk; een standaardversie in het zwart of zilvergrijs op stalen wielen met wieldoppen is allesbehalve een hippe verschijning. Koos je echter voor een wat meer sprankelende kleur, mooie wielen en de dakbogen in een contrasterende tint, dan stond er ineens een totaal andere A1. Kijk maar eens naar onze testauto, met zijn 17-inch wielen en zilverkleurige daklijsten. Het is een echte blikvanger en zeker geen grijze muis.

Al twee jaar eerder dan Audi kwam Alfa Romeo met de Mito en later kwam Citroën nog met de DS3. Voor dit rijtje mogen we de Fiat 500 ook niet vergeten. Weliswaar een maatje kleiner, maar ook retro én, voor een kleintje op basis van de Panda, bepaald pittig geprijsd. Opel haakte ook nog in met de Adam, maar Mercedes-Benz zag vreemd genoeg nooit brood in een kleine premium auto. De Alfa Mito en de Audi A1 vallen met hun formaat in het B-segment, waar volop keuze is. Voor het geld van één van deze twee kocht je destijds ook een goed aangeklede Polo, 207 of Punto Evo en dan misschien nog wel met een dikkere motor ook. Toch blijkt het logo van een premiummerk veel aantrekkingskracht uit te oefenen en betalen mensen daar ook graag flink extra voor. Ook nu nog, zo blijkt uit de prijzen van dit tweetal. Net geen 10 mille voor een occasion van acht of negen jaar oud is niet mals.

Verder lezen?
Het volledige artikel is beschikbaar voor slechts €1,49. Het artikel wordt aangeboden in PDF formaat.
Koop artikel €1,49

Oeps, er ging iets mis...

Er is iets mis gegaan met je betaling. Probeer het later nog eens.
sluiten

Alfa Romeo Mito (2012) - Audi A1 (2011) - Occasiondubbeltest

Dure dreumesen

Koop dit artikel als PDF voor slechts €1,49.
Vul je e-mailadres in waarop je het artikel wilt ontvangen:

Alfa Romeo Mito (2012) - Audi A1 (2011) - Occasiondubbeltest

Dure dreumesen

Je betaling is voltooid! Het artikel is naar je email-adres gestuurd. Je kunt het artikel direct downloaden door op onderstaande knop te klikken. Download het artikel

Gerelateerde forumtopics