AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Praktijkervaring Toyota Prius 4: Opvallend … goed?

'Je kunt prima wat sneller een rotonde of afrit van de snelweg nemen'

Toyota Prius vierde generatie

De Prius is al sinds 2000 het hybride vlaggenschip van Toyota. En waar flink wat fabrikanten radicale ontwerpen door de jaren heen afzwakken leek elke opvolgende Prius juist meer in het teken te staan van ‘vorm volgt functie’. Dit beleefde zijn hoogtepunt bij de vierde generatie, want hoe stoer hij ook oogt: de nieuwste Prius doet wel erg zijn best om flitsend te zijn. Daarom kijken we deze week naar gebruikerservaringen van zijn wild gestileerde voorganger, de Prius 4. 

Dit model maakte zijn intrede in 2016 en bracht een flinke schok teweeg. Zijn voorganger oogde weliswaar functioneel, maar behoorlijk rustig terwijl het design van de nieuwkomer dik was aangezet. De Prius Plug-in Hybrid deed daar nog een stapje bovenop, met nog opvallendere koplampen en een afwijkende achterpartij. Onder de motorkap ligt de opnieuw verder ontwikkelde aandrijflijn, met in beginsel een 1,8-liter motor met 98 pk, die werkt volgens het Atkinsonprincipe. De toevoeging van een elektromotor, die op cruciale momenten ondersteunt, brengt het systeemvermogen naar 122 pk.  

Marc Klaver achterin Toyota Prius

 

Praktische eigenschappen 

Als je naar de Prius kijkt begrijpen we dat je niet weet wat je ervan moet verwachten. Enerzijds is de koets best lang, aan de andere kant loopt de daklijn behoorlijk af. Dat blijkt voor klanten geen probleem, zoals de volgende eigenaar aangeeft. “Na een uitgebreide verkenning op internet stonden er meerdere stationwagons op mijn verlanglijst, waaronder de Corolla. Bij een garage in de buurt stonden verschillende te koop. Toen ik daar was viel mijn oog op de Prius, die op de achterbank veel ruimer was.” Ook een andere berijder geeft daar hoog over op. “Recent heb ik met drie passagiers gereden en allemaal vonden dat ze genoeg ruimte hadden voorin en op de achterbank.” De Prius ontvangt ook een derde pluim. “Erg ruim: op vakantie met twee pubers en fiets achterop paste alles met gemak er in”, deelt de eigenaar van een Prius Hybrid Dynamic uit 2017

De ruimte achterin heeft wel een grens, die je bereikt als je de bank neerklapt. “In het interieur valt op dat wanneer de achterstoelen naar voren gaan er geen vlakke laadvloer ontstaat, maar dat er een verhoging in zit. Lastig voor koffers etc.” Ook een andere berijder ervaart dit, maar heeft er geen problemen mee. “De achterbank is in delen (60/40) neerklapbaar. Dit zorgt niet voor een vlakke laadbodem, maar dat komt doordat de accu’s in deze Prius onder de achterbank verstopt zijn in plaats van in de bagageruimte. Ik heb liever een grote kofferbak dan een vlakke laadruimte, dus prima mee te leven.” 

De grote bagageruimte ten spijt, op de aflegruimte in het interieur laat wat deze eigenaar betreft wel te wensen over. “Het dashboardkastje is zeer klein en zorg dat deze goed dicht zit. Vanochtend ging het kastje spontaan open. De vakken in de voorportieren zijn vrij klein, maar je kunt er een 500 ml-flesje in kwijt en een wisser voor de ramen” 

Stoelen kunnen beter 

Aan ruimte dus geen gebrek in het ruimteschip dat Prius heet. Over het meubilair zelf lezen we wel de nodige klachten. “Wat minder positief ben ik over de voorstoelen;”, aldus de berijder van een Prius Hybrid Executive, “ze zien er weliswaar comfortabel uit en de zit is voor personen van gemiddelde lengte goed. Maar de zittingen bieden op langere ritten minder zijdelingse steun dan je zou willen. Verder is het vreemd dat de stoelen niet elektrisch te verstellen zijn voor een topuitvoering. Dat de bijrijdersstoel niet in hoogte is te verstellen is een minpunt.” 

Een ervaring die een andere Executive-rijder deelt. “Stoelen zijn erg persoonlijk natuurlijk, maar deze zijn lang niet zo universeel als Volvo-stoelen of Opels AGR. De verstelbaarheid is matig (rugleuning niet traploos en alleen de achterkant van de zitting in hoogte), de zitting kort en naar beneden gekanteld. De voorkant van de stoel staat dus lager dan de achterkant en dat is zeker met het gladde leer geen ideale combi.” De oplossing wordt gevonden in de aftermarket. “Wel goed op te lossen met een ASS-stoel trouwens, die ik direct heb laten monteren.” 

De verstelbaarheid van een en ander lijkt eveneens voor verbetering vatbaar. “Stuur kun je maar beperkt naar je toe halen”, merkt de berijder van een Prius Hybrid Dynamic op. “Ik heb naar verhouding lange benen, dus wil ik het stuur meer naar me toehalen. Nu is het even zoeken naar wat rechter op zitten, in combinatie met de stoel iets dichter op het stuur dan gewenst. Toyota: graag meer diepteverstelling van het stuur”, luidt de suggestie. 

Infotainment en bediening 

Het interieur van de Prius oogt haast net zo bijzonder als het uiterlijk. Komt dat goed met de bediening? “De knoppen lijken willekeurig geplaatst op het dashboard en stuur, maar daar wen je snel genoeg aan”, aldus de berijder van een Prius Executive. “Gelukkig zijn er genoeg fysieke knoppen. Helaas ontbreekt wel een knop om de parkeersensoren uit te zetten.” 

Over het infotainmentsysteem is deze eigenaar minder goed te spreken. “Het is natuurlijk wel een auto uit 2016; mijn smartphone van toen werkt al niet eens meer. Maar het systeem is traag, heeft geen fysieke knoppen (voor bv volume) en geen Apple CarPlay (hoewel dit volgens de folder wel zou moeten kunnen). Muziek afspelen via Bluetooth is ook niet geweldig en het geluid van de telefoon (met uitzondering van het belsignaal zelf) te laag om goed een gesprek te voeren. En je hoeft ook niet per se een auto met JBL te zoeken.” 

Een andere berijder van een 2016-auto is enthousiaster. “De navigatie werkt prima en is accuraat. De connectiviteit is zelfs zeer goed en de auto kan overweg met de meest uiteenlopende telefoontjes. Het systeem is ook zeer gebruiksvriendelijk, eigenlijk net zoals de hele auto dat is.” 

De berijder van een Prius uit 2019 merkt verbetering ten opzichte van het pre-faceliftexemplaar. “Het navigatiesysteem is in mijn gefacelifte versie beter. Gek genoeg komt de Prius niet in aanmerking voor de Android Auto/Apple CarPlay-upgrade. Wel iets om rekening mee te houden bij aanschaf. Geluidskwaliteit van de JBL-luidsprekers is daarentegen prima!” 

Toyota Prius

Op pad met het zuinigheidswonder 

Tot zover brengt de Prius het er goed vanaf. Tijd om de motor te starten. “Na het indrukken van de startknop lichten er allerlei lampjes en schermen op maar je hoort nog steeds niets”, zo beschrijft een berijder deze handeling. “Zodra de pook in stand D staat hoor je nog steeds niets. Bij het wegrijden hoor je op de achtergrond het geluid wat ik herken in de trams in Amsterdam. Lekker rustig! Bij het (rustig) intrappen van het gaspedaal reageert de auto alert en voert keurig uit wat je wilt.” 

Een andere berijder beschrijft eveneens een zalvende ervaring. “Wat een fijne comfortabele auto! Doordat de Prius je niet uitnodigt tot sportief rijden (relatief laag vermogen en een cvt) en de hulpsystemen goed werken ben ik een stuk luier geworden achter het stuur. Toch gaat de Prius goed door de bocht en ligt hij stevig op de weg.” De eigenaar van een Prius Executive uit 2016 onderschrijft dat grotendeels. “Comfortabel, maar ook niet onsportief. Je kunt prima wat sneller een rotonde of afrit van de snelweg nemen. De vering en besturing zijn ook relatief comfortabel en licht afgesteld. Boven de 100km/h vind ik de besturing wat te licht en vaag/minder nauwkeurig worden. Gelukkig heeft de gemiddelde Priusrijder niet zoveel last daarvan!” 

Ook in vergelijking met zijn voorganger doet de Prius het goed. “De wegligging is door het lage zwaartepunt en de gelijkwaardige gewichtsverdeling op voor- en achteras sowieso al bovengemiddeld”, meent de rijder van een andere Executive uit 2016. “Dat verwachtte ik eigenlijk niet, op grond van het rijden in vorige modellen van de Prius. Deze maakt werkelijk verschil!” Het wordt onderschreven door de berijder van een exemplaar uit 2019. “Wat mij na de eerste 150 km in de Prius 4 opvalt: Hij stuurt veel lichter en strakker dan de Prius 3. Je merkt dan pas hoeveel je met de 3 moet corrigeren.” 

Aandrijflijn zit niet in de weg 

Voor de aandrijving gebruikt Toyota een ingewikkeld systeem dat in de praktijk zorgt voor een cvt-achtige rijbeleving. Een dergelijk systeem kan nogal eens op kritiek rekenen, maar bij de vierde Prius is dat anders. “Wat goed bevalt is de stilte tijdens het rijden”, deelt een bestuurder. “De motor laat zich niet horen, tenzij je het gaspedaal vol intrapt. Maar het vroeger zo kenmerkende gehuil van de cvt is gereduceerd tot aanvaardbare tonen.” Ook ten opzichte van zijn voorganger, meldt de rijder van een Prius Plug-in Hybrid. “In alles is het meer dan een verbetering, de motor is veel stiller, ook wanneer je op benzine rijdt is deze ongelooflijk stil. Bij de vorige Prius was vooral bij het optrekken de motor nadrukkelijk aan het werk, bij de nieuwe is dat probleem voor een groot deel opgelost.” Wat verbruik betreft toont de AutoWeek Verbruiksmonitor voor de hybride Prius een waarde van 4,5 l/100 km, wat overeenkomt met 1 op 22,2.  

Wie nu het kopje ‘onderhoud, storingen en ergernissen’ verwacht zal teleurgesteld zijn. Onze reviewers melden nu eenmaal zo weinig problemen en opvallende onderhoudszaken dat we daarvan met goed fatsoen geen onderwerp kunnen maken. Wel krijgt één eigenaar te maken met wat we inmiddels als typisch hybrideprobleem kunnen bestempelen: een lege 12V-accu die niet defect blijkt te zijn. “Advies van de dealer was om minimaal één keer in de twee weken minstens 45 minuten met de Prius te rijden om de accu voldoende vol te houden”, laat de berijder die dit meemaakte weten. “Hmmm, beetje jammer, maar goed.” Als dat alles is …  

Lezersreacties (37) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum