Porsche Cayenne

Super-SUV

Porsche Cayenne
AutoWeek 2002 nummer 49
AutoWeek 2002 nummer 49

Je leest het in AutoWeek 2002 nummer 49

Porsche is nu ook present in het segment van de luxe off-road automobielen; met de Cayenne. Natuurlijk staat de Cayenne in het terrein z'n mannetje. En omdat het een Porsche is, gaat hij ook vrolijk over de magische 250 kilometergrens.

We trappen het gaspedaal tot op de bodem in. Resoluut zet de Porsche zich in beweging en slechts 5,6 seconden later wijst de naald van de kilometerteller het getal honderd aan. Nee, we zijn niet op weg met een Boxster S of een Carrera 4, maar met een 2.355! kilo zware, vierwielaangedreven SUV; een Porsche Cayenne Turbo. Om al dat gewicht zo snel in beweging te kunnen krijgen, heeft deze Cayenne dan ook wel een héél krachtige machine onder de kap; een 4.511 cc V8 die met de hulp van twee turbo's aan een vermogen van 331 kW/450 pk komt en een koppel van niet minder dan 620 newtonmeter ontwikkelt. Omdat Porsche niet meedoet aan het begrenzen van de maximum snelheid op 250 km/h, kan de Cayenne Turbo doorhalen tot een top van 266. Voor de Cayenne S is de vrijwillige begrenzing niet nodig. Hij komt met dezelfde V8 als de 'Turbo', maar dan ongeblazen, aan 250 kW/340 pk en 420 Nm en brengt het qua topsnelheid tot 'maar' 242 km/h. Ook z'n spintcapaciteiten zijn wat minder; hij heeft 7,2 s nodig om vanuit stilstand naar honderd op te trekken.

We gaan nog eens op het gas. De Cayenne Turbo spuit er vandoor. Het is dat we weten dat de automatische bak zes versnellingen telt, want van het overschakelen merk je niets. De volgende bocht komt nu toch wel heel snel dichter bij. Op de rem dus. De Cayenne vertraagt uit de kunst. En je stuurt hem ook makkelijk de bocht door. De hoge koets helt nauwelijks over. Maar een echte sportwagen is de Cayenne toch niet. Het is voelbaar dat je met een hoge zware wagen rijdt. Als je de nieuwe SUV de sporen geeft, trekt z'n V8 als een lier. Toeren maken doet hij graag. Daar is het een Porsche voor. Maar het typische geluid van de boxermotor mis je wel, ook al laat de achtcilinder zich best even horen, wanneer hij op z'n staart wordt getrapt; maar niet te hard. Misschien is de Cayenne zelfs wel wat te stil.
We gaan de gebaande weg af. De Cayenne moet door een stel akelige kuilen. Doet 'ie keurig. Je moet wel heel langzaam rijden, maar dan kantelt de wagen gecontroleerd van links naar recht; van rechts naar links en weer terug. De elektronica zorgt dat de wielen die grip hebben, worden aangedreven en even later hebben we de kuilen achter ons gelaten. Bij wagens als de Mercedes M-klasse, de BMW X5, de Lexus RX en de VW Touareg hebben we gemerkt hoe goed ze raad weten met het beklimmen en afdalen van steile hellingen en hoe scheef de carrosserie ongestraft kan hangen. De Cayenne doet het zeker zo goed; volgens de mensen van Porsche zelfs beter. Maar dat is iets wat in een directe confrontatie nog maar eens uitgezocht moet worden.

Caravan-kampioen
De Cayenne heeft permanente vierwielaandrijving. Dat wil niet zeggen dat de imposante aandrijfkracht gelijkmatig over alle vier de wielen verdeeld wordt. Onder normale omstandigheden is de Cayenne – als een echte Porsche – een achterwielaandrijver. Nou ja, in principe dan; Het Porsche Traction Management (PTM) stuurt 62 procent van het vermogen naar de achterwielen en de resterende 38 procent naar de voorwielen. Maar dat gebeurt niet altijd. Als de voor- of achterwielen grip verliezen, komt de elektronica die de lamellenkoppeling stuurt in actie en past de verdeling van het vermogen aan. Dat kan zelfs zo ver gaan, dat de terrein-Porsche een pure voorwielaandrijver of een zuivere achterwielaandrijver wordt. Behalve met de grip, houdt PTM ook rekening met nog een heel stel andere factoren. We noemen; snelheid, dwarskrachten, stuuruitslag en stand van het gaspedaal. We kunnen er dus van uit gaan dat de Cayenne – die een last van 3,5 ton kan trekken – een kapitale caravan ook op een glooiend kampeerterrein nog wel vooruit krijgt.
Natuurlijk houdt bij zo'n moderne SUV als de Porsche Cayenne de elektronische hulp bij het rijden niet op met het Traction Management. Het PTM wisselt voortdurend gegevens uit met het ook standaard aanwezige Porsche Stability Management (PSM). Dit stabiliteitsysteem heeft ook controle over ABS, ASR en de elektronische remkrachtverdeling. Gaat de Cayenne-bestuurder wat al te sportief met de terreinbeul om, dan grijpt PSM bliksemsnel in. Alle sperren die ingeschakeld zijn, springen open en elk wiel dat gebrek aan grip heeft, wordt afzonderlijk en gedoseerd afgeremd. Dat gebeurt allemaal op de Autobahnen, de snelwegen en natuurlijk niet te vergeten de Amerikaanse interstates. Maar de Cayenne is heel nadrukkelijk ook ontworpen om mee off-road te gaan. Het is een koud kunstje om hem helemaal klaar voor het terrein te maken; met een druk op een knop heb je de lage gearing ingeschakeld. Dat betekent dat de versnellingsbakverhoudingen aan het zware werk worden aangepast. Tegelijk wordt het tussendifferentieel gesperd en ook het differentieel achter; als dat ten minste van een – als optie bij te bestellen sper – is voorzien. Maar dat is niet alles; het PSM schakelt ook over naar een terreinprogramma, de luchtvering – standaard op de Turbo, optie op de S - tilt de wagen 26 mm op.

Laag niveau
De Cayenne is nu klaar voor het serieuze off-road werk, waar hij onder meer dankzij de veerwegen van de wielen prima op berekend is. Vóór kunnen ze 104 in- en 116 mm uitveren; achter 135 en 98 mm. Vanzelfsprekend ook van groot belang in het terrein is de bodemvrijheid. Die bedraagt normaal 217 mm. We zeiden 'normaal', dus het kan nog hoger. De 'terreinhoogte', waarbij niet harder dan 80 km/h gereden mag worden, is 243 mm. Als de snelheid beneden de 30 km/h blijft kan de bodemvrijheid zelfs tot 273 mm worden opgevoerd. Behalve hoger, kan het ook lager. Als je harder rijdt dan 125, zakt de wagen vanzelf tot 190 mm en als het tempo boven de 210 komt, gaat de speling tussen weg en wagenbodem naar 179 mm. De laagste stand die de niveauregeling toelaat, bedraagt 157 mm en is bedoeld om het in- en uitladen makkelijker te maken. Zo diep mag de Cayenne alleen zinken als hij stil staat. In combinatie met de luchtvering biedt Porsche bovendien variabele demping aan; PASM ofwel Porsche Active Suspension Management. PSAM past de vering en demping voortdurend aan aan de rijstijl van de bestuurder en de toestand van de weg. Vijf sensoren registreren de bewegingen van de carrosserie en sturen hun gegevens naar het Porsche Active Suspension Management. Dat zorgt ervoor dat de koets stabiel wordt gehouden. Als bestuurder kun je zelf ook invloed op de vering en demping uitoefenen. Je hebt de keuze tussen de standen: Normaal, Sport en Comfort.
Behoefte aan nog iets extra's voor in het terrein? Dan is er het Advanced-Offroad-Technikpaket, met onder andere bescherming voor de dorpels en de bodem en een sperdifferentieel achter.
Begin 2003 staat de Cayenne bij de Dealers. Wees er snel bij, want de 25.000 exemplaren die in het eerste modeljaar gebouwd zullen worden, vliegen de deur uit.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum