Peugeot 406 SV 2.0-16V (1999)

Koning all-rounder

Peugeot 406 SV 2.0-16V
De Peugeot 406 was gezien zijn drieëneenhalf-jarige productietijd vorig jaar aan de beurt voor 'n facelift. De ingreep is onverwacht fors uitgevallen. Of dat ook betekent dat hij nog beter is geworden moet blijken uit deze test.

De 406 was een ingetogen verschijning, dit nieuwe model lijkt met zijn brede en platte lichtpartij voorop indrukwekkender. Daarvoor heeft Peugeot naast de gebruikelijke eenvoudige veranderingen ook een nieuwe mal voor de motorkap laten maken. Duur, maar alleen zo maak je het verschil met de voorganger opvallend. Aan de achterzijde is de opfrissing minder in het oog springend: de reflectorbanden in de achterlichten zijn tegenwoordig meegespoten in carrosseriekleur, er zitten nu een aantal heel dunne reflecterende horizontale streepjes in het achterlicht. Verder is de achterklep ontdaan van een horizontale rimpel en de bumper veranderde. Daardoor ontstaat er een vloeiende lijn vanaf de bovenzijde van het kofferdeksel tot aan de stootstrip. De 406 speelt zijn forse afmetingen uit met een goed ruimtegevoel. Er is voldoende ruimte in de breedte, het dashboard zit ver genoeg van de inzittenden af en glooit zodanig richting voorruit dat er een weids uitzicht ontstaat. De elektrisch verstelbare stoelen zijn breed en zacht. Ze geven goede steun en dat doen ze nu door de verlengde zitting ook onder de bovenbenen van langere personen. Onze jarenlange klaagzang over korte zittingen in Franse auto's is blijkbaar aangekomen. De 406 heeft weliswaar geen supergrote kofferbak, maar hij is wel doordacht. Zo heeft de kofferklep weliswaar van die grote beugels, maar ze worden afgeschermd door de bekleding zodat bagage niet gekraakt kan worden.
Erg handig is de standaard regensensor in de 406 SV; aan het begin van de rit de wissers een keer laten zwiepen en je hebt er de hele weg geen omkijken meer naar.

Lekker zuinig
De 2-litermotor is in het kader van de facelift ook onder handen genomen. Peugeot spreekt zelfs van de eerste van een nieuwe generatie. Door het compleet lichtmetalen blok is het gewicht verlaagd en samen met de verminderde interne wrijving belooft Peugeot een 10 procent gunstiger brandstofverbruik ten opzichte van haar oude 2-liter. Ons testverbruik is met 1 op 10,6 in elk geval gunstiger dan de 1 op 10,1 van de 406 2.0 die we een aantal jaren geleden testten.
De acceleratie van 0-100 km/h kost net iets meer dan 10 seconden, maar dat komt omdat 'ie het niet in de tweede versnelling redt. Die 'korte' overbrengingsverhoudingen bezorgen de Peugeot wel winst bij de elasticiteitsmetingen. Op de 'Route Nationale' trekt de Fransman van 50 naar 80 km/h in respectievelijk 5,5 (in 3) en 7,5 seconden (in 4). Op de 'Autoroute' legt hij de 80-120 tussensprint in 4 en 5 in respectievelijk 9,1 en 13,7 seconden af.
Om de kracht netjes op het asfalt te krijgen, is de 406 rondom uitgevoerd met onafhankelijke wielophanging en stabilisatorstangen. De Peugeot 406 was al de beste van de klas en is dat nog steeds. Heel soepel worden wegoneffenheden weggefilterd zonder dat er een gevoel van weekheid ontstaat. Zelfs ruw bochtenwerk wordt niet 'beloond' met sterk overhellen. Hij stuurt voldoende precies en gevoelig een bocht in en als het te snel gaat onderstuurt de 406 veilig. In een schrikreactie het gas loslaten heeft slechts het licht 'zetten' van de achterzijde tot gevolg, waardoor de 406 automatisch weer iets dieper de bocht instuurt en vanzelf een beetje afremt. Peugeot biedt op de 406 geen tractiecontrolesysteem, maar dat is geen ramp, want zelfs bij natte condities hebben de 406-voorwielen voldoende grip. De remmen zijn goed te doseren en grijpen gretig aan.
Deze auto is een zware concurrent in de middenklasse. De prestaties zijn uitstekend en de binnenruimte is ook voor elkaar. Hij is compleet uitgerust, met onder meer ABS, vijf verstelbare hoofdsteunen en driepuntsrolgordels, automatische airco, regensensor, elektrische stoelverstelling, rolgordijn, diepteverstelling van het stuur en zij-airbags. Deze Franse middenklasser heeft na zijn rijpingsproces een enorme graad van perfectie bereikt. Het is een ruime, comfortabele reisauto om na een zware werkdag relaxed mee naar huis te rijden, terwijl hij toch ook voldoende dynamiek heeft voor snel bochtenwerk.
De Peugeot-Leeuw is koning van de allrounders.

Signalement

Merk Peugeot
Model 406 SV 2.0-16V
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 26.183

Specificaties

Brandstof benzine
Motor
Cilinderinhoud 1.997 cc
Maximaal vermogen 99 kW / 138 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 190 Nm bij 4.100 tpm
Inhoud brandstoftank 70 l
Lengte / breedte / hoogte 4.598 mm / 1.765 mm / 1.412 mm
Wielbasis 2.700 mm
Massa leeg 1.325 kg
Laadvermogen 565 kg
Aanhangermassa geremd 1.500 kg
Banden195/65VR15Prijzen
Topsnelheid 208 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,4 s (fabrieksopgave: 10,0 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,1 s / 13,7 s
Brandstofverbruik 8,3 l/100km
CO2-uitstoot 197 g/km