Peugeot 406 ST 2.0 HDI 110pk (1999)

Peugeot 406 ST 2.0 HDI 110pk (1999)

Uitvoering406 ST 2.0 HDI 110pk
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2005

eindelijk dan maar eens deze review geschreven

De wagen kon voor een interessante prijs van een vertegenwoordiger, die hoofdzakelijk snelwegkilometers reed, overgenomen worden. De teller toen stond op circa 190 dkm. Tot zover ons bekend waren er geen echte grote defecten of kosten buiten de normale onderhoudsbeurten dan.

problemen

Vanaf 2007 kende de wagen de volgende problemen:

- Airco en alternator werkte niet meer. Volgens de Peugeot hoofddealer in de regio ging het om een elektronische storing, bovendien moesten er een aantal onderdeeltjes vervangen worden. Zonder dat men dit vroeg aan ons had men al enkele zaken vervangen. Het straffe is dat ondanks deze reparaties de airco nog steeds niet werkte. Na enkele boze telefoontjes/mailtjes/aangetekende brieven te versturen hebben we enkel moeten betalen voor datgene wat effectief hersteld werd, nl de alternator. Toen we uit de garage vertrokken kwam er bovendien rook van onder de auto (!). Die klungels hadden een of andere leiding vergeten af te sluiten. Dat was meteen ons laatste bezoekje bij deze garage. Als een wagen binnen gaat dient hij hersteld te worden. Ik wens geen klant te zijn wanneer ik enkel een hoge factuur en extra storingen eraan overhoudt. Sindsdien gaat de auto naar een familiegarage van Peugeot, daar ben ik zeer tevreden over.
- Ergens in 2008 knakte de gaskabel af op een moment dat ik net naar boven op een brug reed => vervolgens gelukkig nog de top gehaald en mij laten uitbollen tot een veilige plek. Probleem werd door de garage snel verholpen.
- Zomer van 2009: tijdens een groot onderhoud werd attentvol opgemerkt dat 2 van de 4 (dacht ik) volledig loszaten. Dat was meteen ook de verklaring van een vrij zacht maar wel aanwezig tikkend geluid. Probleem werd tijdens datzelfde groot onderhoud aangepakt.
- Mei 2010: nog eens een check-up laten doen voor de controle. Geen problemen gehad, wel heb ik de banden een beetje laten platter zetten om geen opmerking te krijgen ivm de ophangen. Deze laatste is iets of wat versleten. Als de wagen in mei 2011 nog rijdt dient de voor- en misschien achterophaning vervangen te worden. Verder ook nog een achterlampje vervangen.
- Augustus 2010: voorlampje laten vervangen + bij de nieuwe Peugeotgarage airco laten bijvullen/herstellen. Ik was er voor een 350 vanaf. Vreemd dat het hier wel lukte…
- September 2010: de kilometerstand bedraagt nu zo goed 270 000 km, dus opnieuw een groot onderhoud. Ik verwacht geen grote problemen.

kleinere defecten die niet meer hersteld worden

Hierbij nog een overzicht van enkele kleinere probleempjes die ik niet ga herstellen:
- Brandstoftank krijg je via het hendeltje niet meer open. Ik moet er iets smals tussensteken (een bierviltje of een opgevouwd papiertje), dan lukt het wel via het hendeltje. Waarschijnlijk spant het veertje binnenin niet meer voldoende. Bij de garage waar ze mijn airco nier hersteld kregen hebben ze dat eens nagekeken maar konden ze dat niet verhelpen zogezegd (=> onzin dus). Het lukt dmv deze plantrekkerij ook wel, dus laat ik het zo.
- Soms flikkert het oranje lampje van de ‘airbag’ enkele dagen na elkaar, sinds enige tijd is het probleem vanzelf opgelost, er flikkert niet meer. Misschien is het lampje gewoon defect geraakt? Kan ook.
- Het plastic paneeltje dat over de knopjes van de elektrische stoelverstelling zit dat aan de bestuurderskant zit los.
- Verder staan er nog verschillende krasjes, wat grotere krassen/parkeerschade en hier en daar putjes van steenslag in de carrosserie, maar dat is wel vaker bij een wagen van 11 jaar. Al is het best mogelijk dat deze net waar meer kleine schade heeft dan een vergelijkbaar exemplaar

conclusie

Al bij al ben ik zeer tevreden over de wagen. Ik heb een moment gehad dat ik dacht dat er vanalles en nog wat begon aan te schelen, maar dat had achteraf bekeken vooral met de slecht e service van de Peugeot hoofddealer te maken waar ik eerst ging.
Ik ben van mening dat de wagen ondanks deze hoge km-stand het goed volhoudt. Als ik de km-standen van andere 406-en (occasies) vergelijk, dan zie je daar soms exemplaren met meer dan 300 of zelfs 400 dkm. Dat is voor mij het bewijs dat dit voor een Peugeot te zijn toch een kwalitatieve goede wagen is.

Over de wegligging, comfort en motorprestaties e.d. kan ik zit kort zijn: die zijn wat mij betreft allemaal zeer goed. Deze peugeot is geen racebak, maar daarvoor dient hij ook niet. Het is in mijn ogen nog steeds een mooie auto (met leeftijdssporen) die vlot mee kan met het verkeer. Een groot pluspunt zijn de zetels, die zitten ge-wel-dig! Ik rij regelmatig eens met een andere wagen (citroen Berlingo, citroen C2 en vw golf), en wat een verschil is me dat! Altijd blij om terug in de peugeot te zitten!

twijfel: verder rijden of andere wagen?

Hoe het nu verder moet?
Voorlopig rij ik nog even door op voorwaarde dat er geen grote kosten aankomen. Volgend jaar verwacht ik nog kosten op het gebied van schokdempers en eventueel een nieuwe distributieriem. Ik kijk sinds vorig jaar wel regelmatig naar een eventuele opvolger, maar voorlopig dus nog niet overgegaan tot een aankoop. Als ik mijn hart volgt zou ik meteen een Rover 75 sedan cdti facelift kopen, maar mijn verstand zegt dat dit toch wat risky is vanwege de hoge onderhoudskosten en de mogelijke toekomstige problemen op het gebied van onderdelenservice. Ook kan het denk ik een probleem zijn wanneer je in panne staat bijvoorbeeld in Frankrijk. Met een Peugeot in Frankrijk in panne staan is op zich geen probleem, garages genoeg. Een andere ernstige (en misschien wat realistischere) optie is een Peugeot 607 2.0HDI facelift. Ik vind de Rover mooier, maar een 607 is best ook wel mooi en zit zeer comfortabel (evengoed als in de 406, veel beter dan een 407). Maar ik hou de boot nog even af, ik wacht hoogstwaarschijnlijk tot 2011 tot wanneer de prijzen nog wat gezakt zijn, ook al is de occasiewaarde vrij laag. Enkele maanden geleden had ik bijna dit model gekocht in Wallonië. Maar na een grondige diagnose door een wegenwachtersorganisatie bleken er toch enkele zware minpunten te zijn (de laatste 40dm geen onderhoud gehad/airco werkte niet). Bovendien was ik niet echt overtuigd dat de merkloze garage mij een beloofde effectieve 12maanden garantie konden geven (hadden geen echte website, geen vast telefoonnr, enkel een gsm-nummer). Voor de zekerheid heb ik de wagen toch maar niet gekocht. Achteraf ben ik hierom best wel blij dat ik de wagen niet gekocht heb. Ik heb geen zin om mijn spaarcenten volledig op te doen aan een auto en bijhorende problemen die moeten opgelost worden.

Wordt vervolgd.

kleine aanrijding gehad

Deze week vond een vrouw die uit een garage reed het zo nodig om tegen de auto aan te schuren. Resultaat: een paar fikse krassen erbij, deuk in het rechtervoorspatbord, richtingaanwijzerslampje stuk, spiegelglas stuk en spiegelomhulzing beschadigd. De voorvelg staat nu ook helemaal onder de krassen en groeven. Gelukkig dus geen essentiële delen geraakt. Dit wordt voer voor de verzekeringen natuurlijk, bestek wordt nog opgemaakt. Waarschijnlijk worden enkel de richtingaanwijzer en de spiegel vervangen, enkel wat écht nodig is. De auto heeft met deze nieuwe aanrijding nu op de meeste koetswerkdelen minstens een kras of deukje jammer genoeg, de leeftijd begint zijn tol te eisen.

Vandaag (2-11-2010) eindelijk ermee naar een verzekeringsexpert geweest. Deze week wordt de schade hersteld (spiegel, richtingaanwijzer, ...)

nogmaals schade => definitief einde in zicht (?)

Deze week werd er een betonnen paaltje geraakt aan de zijkant achteraan onder het passagiersportier. Het gevolg is een flinke deuk in de deur, krassen en een deuk en lakschade op aan de onderrand. Ik heb vandaag de schade laten opmeten. Conclusie: minstens voor 1300 euro kosten, en die zouden in principe moeten gemaakt worden aangezien de plek flink gaat roesten (zit helemaal tot op de carosserie), een opnieuw door de keuring geraken kunnen we wel vergeten. De wagen zal volgens de Peugeotdealer nog een dikke 1000 euro waard zijn, bijkomende zware kost is het vervangen van een distributieriem (zo'n 700 euro). Kosten-baten-analyse zegt me dat deze investering de wagen niet meer waard is. Met een beetje geluk kan ik hem binnenkort aan de hand doen aan een verkoper die er hem zal exporteren. Ik blijf het jammer vinden, hij kan technisch gezien nog lang mee (zie de andere 406-en met tegen de 400dkm's), maar de carosserieschade en bijhorende -kosten wagen te zwaar door.
Doel is nu om tegen -+ januari2011 van de hand te doen en hem in te ruilen voor een facelift 607 2.0hdi.

Potentiële kopers mogen altijsd een seintje geven indien men geïnteresseerd is in een koop.Ik kan meerdere foto's doormailen.

winterweer goed overleeft

Deze dagen nogmaals beseft dat deze 406 toch wel een kwalitatieve wagen is, vele auto's hadden problemen met te starten terwijl ik bij -5° geen enkel probleem had. Idem alle vorige winters.
Maar desondanks toch verder aan het uitkijken naar een goede 607.

koppeling stukgereden

Enkele weken heb ik na lang wikken en wegen dan toch maar beslist om nog even verder te rijden met de 406. Aangezien dat de beslissing was heb ik besloten om een trekhaak te laten monteren, met het oog op trekken van een aanhangertje.
Afgelopen vrijdag ben ik met de wagen incl. trekhaak naar de technische keuring geweest. Tot men grote verbazing en jolijt kwam de auto probleemloos door te keuring. En blij dat ik was, ik was immers weer een jaar gerust! Enkel een opmerking over mogelijke roestvorming linksachter op de drempel (nav aanrijding, zie artikel boven) + men gaf aan dat de koppeling een beetje versleten was. Van dat laatste was ik niet op de hoogte gezien ik nooit problemen had ondervonden.
Goed, ik ben de dag zelf al een hanger gaan trekken van om en bij de 500 kg (max trekgewicht is 750). In begin viel dat goed mee, ik kon zo'n 90 à 100 km/h aanhouden op de autosnelweg. Nadien ging het steeds stroever en trager (toen dacht ik nog dat het met de bergop te maken had), moest echter steeds meer en meer naar 4de terugschakelen. Thv van 10km van huis gestrand met aanhangwagen, de koppelingspedaal zat los en volledig tegen de bodem. Ik ga ervan uit dat de koppeling z'n einde heeft gekend. Wat me echter meer zorgen baart is de stinkende zwartbruine rookontwikkeling uit de motor. Het rook heel erg verbrand, maar als leek heb ik geen echte verbande motoronderdelen kunnen waarnemen.
Spoedig verwacht ik een prijsofferte van de herstelling, maar de koppeling vervangen alleen al zou me zo'n 700 euro minstens moeten kosten. Ik weet niet of die rookontwikkeling hieraan gelinkt kan worden. Bang afwachten dus maw.
Heb dit weekend nogmaals zitten zoeken naar een vervanger, maar wetende dat mijn te besteden budget wat kleiner is geworden met de herstelkost is het zoekresultaat naar iets leuks en comfortabel weer wat kleiner geworden. Ik hoop dat de totaalkost onder de 1000 euro blijft, dan laat ik hem herstellen en rij ik een tijd ermee door. Wait and see.

koppeling en vliegwiel hersteld, we kunnen weer ev

Enkele weken geleden werd de koppeling en het vliegwiel vervangen, de factuur van een dikke 15OO euro was wel even hard schrikken. Maar intussen rijdt de auto weer prima. De koppeling is stuk gegaan door het trekken van een aanhangwagen, maar na de reparatie gaat dat prima. Het enige wat me wel opvalt is dat je heel diep (bijna tot de bodem) het koppelingspedaal moet indrukken om deftig te kunnen schakelen. Als ik het pedaal indruk zoals vroeger trilt de wagen erg hard, ik moet het nog een beetje gewoon worden blijkbaar. Verder rijdt de wagen weer prima. Als er de wagen nog een jaartje doorrijdt aan dit tempo zitten we aan de 300 dkm, en dat is toch wel best een fascinerend cijfer.

Verder begin ik meer en meer het comfort van de wagen te waarderen, dat is toch uitzonderlijk goed te noemen. Ik had enkele weken terug een Opel Astra (model 2010) als vervangauto, wat een verschil was me dat! Stugge vering (of zat er geen onder?), beenharde zetels, ... Ik miste enorm de zetels van de 406 moet ik zeggen.

Niets speciaals

Zoals de titel al laat weten: niets speciaals op dit ogenblik. Sinds de vervanging van het koppel en vliegwiel is er niets meer stuk gegaan.
Op 290.000 kms (over een 2-tal maand vermoedelijk) zou de 406 een nieuw groot onderhoud moeten krijgen. Normaliter kost dat zo'n 350 euro all in (excl. extra reparaties).

comfort

Iets wat ik nog niet vermeldde maar zeker niet mag vergeten: het comfort. Dat is wat mij betreft werkelijk uitstekend te noemen. De zetels zijn opvallend zacht, zitten heel erg goed. De armsteunen kan ik eerlijk gezegd niet meer missen. Wanneer ik met een andere wagen rijdt zoek ik uit automatisme naar armsteunen die er dan meestal niet zijn. Maar weinig auto's hebben dit zo blijkt

en hij gaat maar door

Ik kan heel kort zijn: ik heb eigenlijk niets bijzonders te vertellen. Alles werkt en loopt perfect. Een dikke maand geleden kreeg de wagen mooi op tijd zijn onderhoudsbeurt. Het enige wat ik voorhad enkele weken geleden was een losgekomen afsluitrubber aan het raam. Hierdoor kon het (automatisch verstelbaar) raam niet meer open of toe. De rubber werd er eens volledig uitgenomen, en nadien werkte alles weer perfect.

Als het zo doorgaat kom ik aan de magische 300.000 kms ergens rond nieuwjaar. Volgende gaat de wagen direct een dikke 1300 km erbij krijgen.

Afgelopen week hebben we een caravan eraan gehangen, en het rijden ermee gaat prima. Je voelt uiteraard wel dat er een zwaar ding achter hangt, maar al bij al kan je op de autosnelweg vlotjes tegen 90 à 100 km/h rijden. Hoogstwaarschijnlijk kan het allemaal nog veel sneller, maar dat hoeft echt niet voor me vanwege de (on)veiligheid. Aan de caravan werd ook een slingerkoppeling bevestigd, en het rijden verloopt hierdoor echt een stuk beter (stabieler).

laatste update voor de 300 000 kms!

Ik kan kort zijn: sinds de vervanging van het vliegwiel en de koppeling heb ik eigenlijk (op het klein onderhoud na) geen enkele kost meer gehad aan de auto na, behalve dan tanken en verzekeringen betalen. Wetende dat ik voorgaande jaren een beetje speelde met het idee om deze wagen te verkopen ben ik achteraf wel erg blij dit niet gedaan te hebben. Hij rijdt n.l. ontzettend goedkoop en is toch wel zeer betrouwbaar te noemen zo blijkt. Als ik me niet vergis zal hij op 320 000 ongeveer een nieuwe distributieriem moeten krijgen, en dat is meteen een zware kost. Over enkele weken wordt de magische 300 dkm grens bereikt!
Nog heel even dit: voor mensen die met een budget van 2500 euro of minder een betrouwbare mooi vormgegeven middenklasser wensen te kopen, denk eens aan een (goed onderhoud) 406!

De magische grens van 300 dkms bereikt!

25 nov 2011
Sinds een dikke week geleden begint de kmstand met cijfertje 3! Ik heb er een foto van gemaakt. Ik heb er voor gezorgd dat ik in een rustige straat kon rijden toen ik zat aan 299.999 km:-) Die laatste km heb ik vermoedelijk wel wat file veroorzaakt gezien ik traag reed om op tijd te kunnen stoppen. Ik wou immers zeker die maagdelijke 300000 wou fotograferen en niet 300001 bijvoorbeeld. Verder heb ik weinig toe te voegen aangezien er niets veranderd is of kapot gegaan is. Het enige wat er bijgekomen is is een raamrubber die wat los durft te komen bij het open en dicht doen van de ruit aan bestuurderskant. Verder helemaal niets, tanken en rijden maar.
Ik heb me laten vertellen dat hij op 320 dkms een andere distributieriem moet krijgen, ik dacht altijd dat dat moment nooit ging komen, maar plots gaat het erg snel.

auto gaat z'n 13de levensjaar in

Ik besefte het pas recent, maar jawel, de auto wordt binnenkort 13 jaar! Persoonlijk vind ik de 406 nog steeds een goed relatief modern ogend model i.v.m. de rest van het wagenpark. Dit gezegd zijnde geef ik bij deze nog een update:
- raamrubber aan de bestuurdersdeur komt soms wat los te zitten. Meestal is dat het geval na het openen van het raam, het raam geraakt dan niet meer toe. Op zich is het gemakkelijk op te lossen: je schuift het rubber in het gaatje onder de spiegel terug in en klaar is kees. Echt leuk is het niet, bijvoorbeeld na het nemen van een ticketje in een parkeergarage, maar een ramp is het ook niet.
- Het lampje van de bestuurdersairbag blijft continu branden... Of het nu een slecht contact is of daadwerkelijk een kapotte airbag (kan dat?) weet ik niet, maar ik ga er sowieso geen kosten aan maken.
- het voornaamste wat wel erg storend is: de verwarming schiet soms na het starten niet aan. De display geeft geen verlichting, doet gewoon niets. Eerst dacht ik dat enkel het lampje stuk was, en probeerde wat op de knopjes te drukken. Maar ook dan deed ie niets.
Knap vervelend was het deze week toen ik bij vriesweer moest vertrekken toen de ruiten volledig aangeslagen waren. Ik kon wel krabben aan de buitenkant, maar met de aangeslagen ruiten aan de binnenkant zat ik met m'n zicht op 20%. Op die manier kan je onmogelijk veilig rijden natuurlijk. Godzijdank schoot plots na 3x herstarten de verwarming plots wel aan! Geen idee wat er aan de hand is, ook een slecht contact misschien?
- wat leuk is: de digitale verbuiksmeter doet het weer! Die werkte maandenlang niet meer, en nu plots weer wel. Tot een half jaar geleden kwam het aantal resterende km's op basis van tankinhoud op het schermpje, daarna werkte ook dat niet meer en stond er constant waarde 2393 km ofzoiets. Het lijkt of ie met het vriesweer geheractiveerd werd:-)

Verder op technisch gebied geen enkel euvel te melden. Motor draait perfect, en kan duidelijk nog lang mee. Verder geen lekken of olieverlies (nog nooit gehad trouwens) of wat dan ook.
Nog een dikke 5000 km en dan mag de distributieriem vervangen worden. Ergens in maart moet hij gekeurd worden (en vrees dat ook de schokdempers dan moeten vervangen worden). Ik bekijk het dan nog wel of ik het nog de moeite vind. Die 607 of rover 75 zitten nog steeds in m'n hoofd te spoken, qua prijzen zijn ze er alleen maar aantrekkelijker op geworden. Wait and see.

flinke schade

ik vrees dat dit jammer genoeg effectief de laatste update is. De auto werd immers enkele dagen geleden links vooraan aangereden op een parking, geen dader bekend, yeah. Alsof het nog niet genoeg was
had ik de auto vastgereden in de modder. Door interne malcommunicatie werd de auto veel te snel eruit getrokken en tegen een vrij hoge snelheid tegen een haag gekatapulteerd. Gevolg => deur flink beschadigd aan de zijkant. Deze is volledig geplooid en verwrongen waardoor ze niet meer deftig sluit sluit. Voorlopig heb ik het boeltje afgeplakt met dikke stevige supertape gezien er op het bovenste deel van de deur een opening van +- 1cm zit, terwijl ze gesloten is:(
Als surplus is de uitlaat ook nog eens afgebroken. Zelfs zonder uitlaat maakt de auto geen noemenswaardig extra lawaai, tot mijn grote verbazing overigens. Het enige goede nieuws is dat de auto de week tevoren gekeurd is, dus ik kan in principe nog doorrijden. Maar echt handig is het niet om telkens via de passagiersdeur te moeten uit te stappen, beetje margi maar goed:)

Ik keek al een hele tijd stiekem uit naar een ander model, maar nu ik de auto effectief van de hand moet doen voel ik me er niet prettig bij. Achteraf bekeken is het uitzoeken naar iets anders an sich leuker dan te moeten overgaan tot effectieve aankopen (en veel centjes kwijt spelen).

Als ik de rekensom maak van aankomende kosten distributieriem + groot onderhoud over 3000km (+- 1000 euro) ; deur + andere bumper (nog eens misschien 500 euro mits tweedehands) en dan nog eens nieuwe voorbanden, ... Nee, het wordt een beetje te veel, al zal het afscheid binnenkort wel met gemengde gevoelens gepaard gaan. Ik hoop alleen dat ie niet gesloopt wordt maar een tweede leven op bijvoorbeeld Afrikaanse bodem krijgt. De 406 is en was een zeer prettige stabiele en vooral erg betrouwbare auto.

Ik lig momenteel op de loer om een mooie Rover 75 mk2 cdti te kopen. Plan is om er dan tot tegen +- april 2015 mee te rijden vanwege de tot dan lopende onderdelenvoorziening van Xparts. Ik had ook een peugeot 607 in gedachte, maar uiteindelijk is en blijft dat model toch financieel een stuk duurder, ondanks dat ik graag bij m'n huidige garage was gebleven. Maar het is best mogelijk dat ik over x jaar opnieuw een peugeot aanschaf 607 of misschien 508, wie weet). Als de vervanger er is krijgt ie ook een review.

hij wordt verkocht

Dit is dan het laatste deel van deze review, de auto werd immers vandaag verkocht. De koper zal hem nog voor gebruik in België gebruiken, het is dus toch geen exportgeval geworden. We hebben er erg veel plezier aan beleefd, we gaan hem ongetwijfeld missen, maar hier scheiden onze wegen. Ik hoop dat de volgende eigenaar er goed gaat voor zorgen (op tijd onderhoudsbeurtjes e.d. en dat hij zo nog een hele tijd door kan. Mits wat reparaties die ik zelf niet meer wou doen kan zou dat perfect moeten lukken. De opvolger is intussen bekend: een Rover 75 cdti facelift uit 2004!

Vaarwel kameraad!

Zo, hierbij dan de allerlaatste update wat betreft de 406. De auto is verkocht! Tot mijn grote verassing gaat hij niet naar het buitenland voor export maar blijft hij in België. De auto stond enkele dagen te koop, veel opkopers die er een appel en een ei maar wouden aan geven, maar voor belachelijke bedragen wou ik hem niet verkopen. Na enkele dagen kwam er dan toch een serieuze koper met een aannemelijk bod. De koper zal hem wat oplappen en hopelijk heeft hij er nog veel plezier aan. Vaarwel 406je!

4,3

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens