Opel Astra - Renault Mégane - Volkswagen Golf

Revanche

AutoWeek 48 2017
AutoWeek 48 2017
AutoWeek 48 2017

Je leest het in AutoWeek 48 2017

Sinds de nieuwe Astra op de markt is, overtreft hij al zijn opponenten in het populaire C-segment. Die zitten echter niet stil, getuige de facelift die aartsrivaal Volkswagen de Golf heeft gegeven. Ook Renault aast echter op de toppositie in het segment. Wie van de drie gaat er met de winst vandoor?

Volkswagen staat alom bekend om de evolutionaire aard van zijn design. De uiterlijke wijzigingen van de recente facelift moet je dus met een vergrootglas en een stofkam zoeken. Daar gaat het echter niet om, aldus de Volkswagen- mensen begin dit jaar bij de introductie. Nee, de nieuwe 1.5 TSI-benzinemotor, en dan met name de variant met 130 pk, vormt het grote nieuws. Toch moesten we ruim een halfjaar wachten om met die motoroptie
te mogen rijden. We zijn best benieuwd, want er zitten enkele technische vondsten op de nieuwe TSI die voor een massaproductiemodel bepaald geen gemeengoed zijn. De Golf zal het nodig hebben. Opel heeft met de huidige Astra namelijk een ijzersterke troef in handen, waar de Wolfsburger zijn tanden al een paar keer op mocht stukbijten. Vergeet bovendien Renault niet, dat met de stilistisch zeer interessante Mégane ook goed scoort in de verkoopstatistieken. Kortom, de Golf kan elk voordeel goed gebruiken.

Het klinkt in elk geval allemaal veelbelovend. Een turbo met variabele turbinegeometrie, cilinderuitschakeling en een geavanceerd start-stopsysteem met uitgebreide zeilfunctie maken de Golf op papier merkbaar zuiniger dan de concurrentie. Vooral die zeilfunctie valt op, in positieve en negatieve zin. Dankzij een lithium-ionaccu heeft de Golf voldoende energie om tijdens het uitrollen de motor niet alleen te ontkoppelen van de wielen, maar de viercilinder vervolgens ook uit te zetten. En niet één keer per kwartier, maar meerdere keren per minuut zie je de toerentellernaald op de snelweg soms wegzakken naar 0. Best indrukwekkend, want het zorgt ervoor dat je in de praktijk én helemaal niets verbruikt én enorm ver kunt uitrollen. Probleem daarbij vormt het verkeer om je heen, want in Nederland zijn de snelwegen vaak zo druk, dat je maar heel even van je gas gaat en dan weer op het gas gaat. Dan moet de motor eerst worden gestart en vervolgens weer worden aangekoppeld. Dat doet het systeem heel soepel, maar met enige vertraging. Het proces neemt misschien een seconde in beslag, maar doet dat wel elke keer als je weer wilt versnellen. Dat merk je, want de voorwaartse beweging die je verwacht bij het indrukken van het rechterpedaal blijft even uit. Wellicht dat het went, maar na een week rijden vinden wij het vooral nog steeds irritant. In elk geval totdat we bij de pomp komen, want daar blijkt het wel degelijk te werken. Ruim 1 op 16 voor een C-segmenter op benzine met 130 pk is natuurlijk uitstekend.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum