Offroaden met Jeep - Reportage
Het betere buitenleven
‘Trail Rated’. Als dat op een Jeep staat, dan is het er een die daadwerkelijk in staat is tot de ruige klussen waar dit merk mee wordt geassocieerd. Om erachter te komen wat dit in de praktijk betekent, gaan we in Italië buiten de gebaande paden.
‘Hiermee zet je hem in de lage gearing, meer heb je hier niet nodig. Succes!” De vrolijke Italiaanse instructeur lijkt geen gevaar te zien, maar toch kijken we op tegen een door groen overwoekerde berg waar slechts met heel veel moeite een restje karrenspoor op te herkennen valt. De hoek waaronder dat vermeende weggetje zich bevindt, past beter bij het woord ‘verticaal’ dan bij het voor auto’s meer gangbare ‘horizontaal’. De Jeep-man zal het wel weten, dus het moet maar. De 2,2-liter viercilinder dieselmotor in het vooronder spreekt een bescheiden deel van z’n 450 Nm aan en hup, daar gaan we. Als in een achtbaan worden we zonder veel drama omhoog gesleurd, al is het op sommige stukken nodig om even met gas of stuur te spelen. Voor wie het niet gewend is, is het een heel avontuur, maar de auto lijkt z’n schouders op te halen voor deze bult in de Dolomieten. Het is dan ook een Wrangler Rubicon, de heftigste versie van het stoerste model dat Jeep in huis heeft. Dat model is helemaal nieuw, maar blijft in alles trouw aan de kernwaarden.
RENEGADE
Voor een Wrangler is dat wellicht niet zo verwonderlijk, maar ook de andere modellen in de Jeep-line-up zij n te voorzien van een Trail Rated-badge. Dus ook voor de Renegade, een model dat we in Nederland vooral kennen met een bescheiden 1.0-turbomotor onder de kap. In die bescheiden vorm gaat hij bepaald niet zonder succes de strijd aan met de Renaults Captur en Opels Crossland X van deze wereld, maar bestel hem als Trailhawk en er staat een totaal andere auto.
Deze ruige topversie wordt in Europa standaard voorzien van een 2.0-dieselmotor met 170 pk, die via een negentraps automaat alle vier de wielen aandrijft. Dat gebeurt via het Active Drive Low-systeem, dat onder meer lage gearing en de rijmodi ‘Snow’, ‘Sand’, ‘Mud’ en ‘Rock’ biedt. 17-inch lichtmetaal met ruige banden, bodem bescherming, speciale schokdempers, rubberen vloermatten en Hill Descent Control maken hem klaar voor het avontuur. De speciale voorbumper levert een gunstiger aanrijhoek van 30 graden op.
Het mooiste onderdeel is bovenop te vinden, want de Trailhawk is als enige Renegade leverbaar met het MySky-dak. Dat betekent twee uitneembare dakpanelen die in een tas in de kofferbak kunnen worden opgeborgen. Helaas zullen maar weinig Nederlandse kopers daarvan kunnen genieten, want de vernieuwde Renegade Trailhawk is met € 58.240 een bijzonder prijzige grap.
COMPASS
De situatie voor de Renegade Trailhawk is beter dan die van de Compass Trailhawk, want die staat in het geheel niet op de Nederlandse prijslijsten. In Italië wel en daar kunnen we er een blokje mee om. Opnieuw zorgt een dieselmotor voor de aandrijving. Ditmaal gaat het om een 170 pk sterke variant van de 2.0 MultiJetdieselmotor, een blok dat in Nederland alleen in z’n 140 pk-vorm verkrijgbaar is. Het vermogen hebben we vandaag echter niet nodig. Instelbare vierwielaandrijving, een speciaal voor de Trailhawk in het leven geroepen ‘rock’-functie en een terreinversnelling zijn veel belangrijker.
Het maakt het terreinrijden kinderlijk eenvoudig. Zet de auto simpelweg in de geschikte rijstand en de Jeep zoekt zelf uit wat er nodig is om de trip tot een goed einde te brengen. De Trailhawk wordt daarbij geholpen door een met 14 mm toegenomen bodemspeling. Aan de buitenkant is de Compass Trailhawk dankzij zwarte accenten en speciale bumpers eenvoudig te herkennen. Uitneembare dakpanelen vinden we hier helaas niet: Compass-kopers moeten zich redden met een regulier panoramadak.
CHEROKEE
De Cherokee Trailhawk gaat op offroadgebied een stuk verder dan de andere Jeeps. De auto is verkrijgbaar met niet minder dan drie verschillende varianten vierwielaandrijving. De basis is een systeem dat de achterwielen automatisch laat bijspringen, de middelste is vergelijkbaar met het systeem dat in de Renegade Trailhawk en Compass Trailhawk is te vinden. De Cherokee Trailhawk haalt daar z’n net grondig gefacelifte neus voor op en beschikt over Active Drive Lock 4x4.
Dat betekent alles wat de andere auto’s ook bieden, plus een blokkeerbaar achterdifferentieel voor écht netelige situaties. Wat uiterlijk betreft, volgt de Cherokee Trailhawk de inmiddels bekende weg. Veel matzwarte accenten, ruigere wielen en andere bumpers zorgen voor een onverzettelijke uitstraling. Bovendien is de Trailhawk 2 cm hoger dan z’n meer op de straat georiënteerde versies. Voor de aandrijving is een benzinemotor verantwoordelijk. In Europa is dat geen dikke V6, maar een 2.0 Turbo die alsnog goed is voor 272 pk.
GRAND CHEROKEE
Een beetje autoliefhebber kent natuurlijk de Jeep Grand Cherokee Trackhawk, een even idioot als leuk monster met 717 pk. De Trailhawk is heel wat minder bekend en staat in ons land zelfs niet op de prijslijsten. Toch bestaat hij wel degelijk, en volgens hetzelfde recept als de elders op deze pagina’s omschreven auto’s. De bekende Trailhawk-uiterlijkheden doen de looks van de luxueuze top-SUV van Jeep niet al te veel geweld aan en dienen natuurlijk een nobel doel.
Een geavanceerd vierwielaandrijvingssysteem wordt bijgestaan door in vijf standen instelbare luchtvering, zodat er indien gewenst met een druk op de knop meer afstand tussen auto en ondergrond ontstaat. Zelfs het Uconnect-infotainmentsysteem komt niet ongeschonden uit de Trailhawkmolen en beschikt over een uitgebreid offroad-menu waarin allerlei informatie is te vinden over aanrijhoeken en aandrijfkrachten.
WRANGLER
Bij de andere modellen in het Jeep-gamma komt wat kunsten vliegwerk kijken om het predicaat ‘Trail Rated’ te verdienen, maar bij de Wrangler krijgt iedere uitvoering dit stempel. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen verschil is tussen de verschillende uitvoeringen. Voor het écht ruige werk moet je aankloppen bij de Wrangler Rubicon. Die gaat echt een flinke stap verder met terreinbanden, een blokkeerbaar differentieel op de ‘Heavy Duty’ voorén achteras en een stabilisatorstang die op commando kan worden losgekoppeld voor nog meer veeruitslag.
De zwarte spatborden ogen niet alleen ruig, maar zijn bovendien groter dan de meegespoten exemplaren van andere varianten. Daardoor hebben de wielen nog meer bewegingsvrijheid. Wie écht los wil gaan, doet er vanwege de kortere wielbasis goed aan om een tweedeurs Wrangler te bestellen. Ook de langere vierdeurs komt echter heel ver. Voor alle uitvoeringen geldt dat het dak en de deuren kunnen worden verwijderd, al zal dat in de praktijk zelden gebeuren.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.