Nissan Qashqai DIG-T 140 - Renault Kadjar TCe 140 - Dubbeltest

Nuanceverschillen

Compacte cross-over Nissan Qashqai Renault Kadjar
AutoWeek 03 2019
AutoWeek 03 2019

Je leest het in AutoWeek 03 2019

De nieuwe 1,3-liter viercilinder benzinemotor maakt een snelle opmars in de modelgamma’s van Renault, Nissan en Mercedes-Benz. Inmiddels zijn ook de sterk aan elkaar verwante Nissan Qashqai en Renault Kadjar ervan voorzien, waarbij de Renault meteen rondom is strakgetrokken. We gaan opnieuw op zoek naar de verschillen!

Renaults relatie met SUV’s is vrij gecompliceerd. De eerste hoogpotige van het Franse merk kwam in 2007, waarmee MPV-pionier Renault de SUV-markt behoorlijk laat betrad. Bovendien was deze Koleos met z’n Koreaanse genen en ietwat opmerkelijke design een auto die moeizaam aansluiting vond bij de rest van het gamma. Dat merkte het grote publiek kennelijk ook, want de Koleos verkocht en verkoopt slechts mondjesmaat.

In 2014 volgde de compacte Captur. Die volledig door Renault zelf ontwikkelde auto is de complete tegenpool van de Koleos en tot op de dag van vandaag niet aan te slepen. Met de middelgrote Kadjar, die in 2015 volgde, leek Renault zijn zelfvertrouwen op SUV-gebied echter weer een beetje kwijt te zijn. Dat de Kadjar qua techniek op de Qashqai van alliantiepartner Nissan leunt, is niet meer dan logisch, maar de auto draagt die band ook op andere gebieden uit. Met het vrij ingetogen lijnenspel en traditioneel opgezette dashboard is de Kadjar duidelijk bescheidener vormgegeven dan de Mégane en Talisman. Dat staat z’n succes echter niet in de weg en dus zag Renault geen noodzaak om de Kadjar bij de facelift een expressiever uiterlijk te geven. Op het eerste gezicht is er zelfs nauwelijks iets veranderd. Wie beter kijkt, ziet echter een anders vormgegeven grille en een nieuw ingedeelde voorbumper. Ook de onderrand van de achterbumper is iets anders, net als de indeling van de lichtunits. Aan de binnenzijde is een nieuw ingedeelde middenconsole te vinden en zijn de van Nissan afkomstige raamknoppen vervangen door echte Renault-exemplaren. Dat oogt toch net wat harmonieuzer.

Het Kadjar-interieur mag dan weinig opzienbarend zijn vormgegeven, het oogt wel modern en strak. Materiaalgebruik en afwerking zijn in orde en de drie draaiknoppen voor de climate control, die overigens ook nieuw zijn, zien er hoogwaardig uit. Ook de handgreep ter rechterzijde van de middentunnel is een leuk detail. De zit achter het stuur is goed voor elkaar, zolang je geen sportieve, lage stuurpositie verwacht. De Intens-uitvoering heeft luxueus ogende stoelen met forse hoofdsteunen en fijne zittingverlengers, andere versies moeten het met eenvoudiger exemplaren doen. Het infotainmentscherm is nog altijd niet verticaal georiënteerd, zoals dat in vrijwel elke andere Renault wel het geval is. Het is echter wel nieuw en een stukje groter dan voorheen. De indeling en vormgeving zijn herkenbaar Renault. Dat betekent dat de digitale omgeving behoorlijk overzichtelijk is, maar ook zonder uit te blinken. Er zijn merken waar de schermen sneller reageren en zeker ook scherper en fraaier beeld bieden. Hetzelfde gaat op voor het digitale instrumentarium. Het is fijn dat het er is en het biedt de mogelijkheid om te variëren met de indeling, maar heel hightech is het allemaal niet.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (8) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum