Nieuwe motoren voor Mercedes-Benz E-klasse

Mercedes-Benz E-klasse

Mercedes-Benz E-klasse
AutoWeek 20 2011
AutoWeek 20 2011

Je leest het in AutoWeek 20 2011

De E-klasse vormt als vanouds de spil in het Mercedes-gamma. De laatste tijd wordt de 'middenmoter' uit Stuttgart echter flink onder vuur genomen door nieuwkomers als de Audi A6. 'n Update met schonere motoren en een nieuwe automaat moet deze aanval gaan pareren.

Hoewel hij wat verkopen betreft zijn kleine broertje C-klasse uiteraard voor moet laten gaan, vormt de E-klasse bij Mercedes feitelijk 't fundament van de range. De meest trouwe en traditioneel ingestelde klanten van Das Haus rijden in een E, of dat nu managers of taxi-ondernemers zijn. Maar dat betekent allerminst dat de dames en heren in Stuttgart achterover kunnen leunen, want de strijd met de recent geïntroduceerde BMW 5-serie en Audi A6 is heviger dan ooit. In technisch opzicht werd de E-klasse in sommige opzichten afgetroefd door zijn nieuwere concurrenten. Zo is een automaat met acht versnellingen tegenwoordig de norm in dit segment, terwijl de viercilinderversies van de E nog een verouderde vijfbak meekregen. Dat is nu verleden tijd, voortaan hebben alle motoriseringen een zeventrapsautomaat die is gekoppeld aan een start-stopsysteem. Daarnaast is het motorengamma grondig op de schop gegaan in het streven naar gunstiger verbruikscijfers. In het vervolg mogen alle E-klasses (met uitzondering van de E 63 AMG dan) zich 'BlueEfficiency' noemen.

Dat is te danken aan technische fijnslijperij, nieuwe V6- en V8-benzinemotoren en de vertrouwde brandstofbesparende maatregelen als een olie- en waterpomp die alleen worden ingeschakeld wanneer dat nodig is, banden met een lagere rolweerstand en recuperatie van de vrijkomende remenergie. Stuk voor stuk kleine maatregelen die enkele procenten brandstof besparen. Het grootste nieuws is echter te vinden onder de motorkap van de 350 en 500, waar een nieuwe generatie V6- en V8-motoren debuteert in de E, motoren die later hun weg naar andere modellen zullen vinden.

Wat het design betreft, zag Mercedes bij de kleine opfrisbeurt van de E nog geen reden voor veranderingen, maar dat is ook niet zo vreemd aangezien dit model pas twee jaar op de markt is. Het conservatieve, wat hoekige lijnenspel is dan ook vrij tijdloos. Dezelfde vlieger gaat op voor het interieur, waar afgezien van een licht gewijzigd instrumentarium met full color TFT-scherm en nieuw telematicasysteem niets is veranderd. Het genoemde schermpje is niet echt een verbetering, het is klein uitgevallen en probeert desondanks erg veel informatie te geven.

Geselecteerde diensten

Interessanter is het debuut van Comand Online, dat vanaf juli leverbaar wordt en de toegang tot internet mogelijk maakt. Bij stilstand heb je vrijelijk toegang tot het net en wanneer je rijdt, kun je een aantal geselecteerde diensten zoals 't weer bekijken. Alle E's hebben voortaan de keuzehendel van de automaat aan de stuurkolom, bij de viercilinders zat die voorheen op de tunnelconsole. De enige uitzondering op die regel is de nieuwe aardgasvariant E 200 NGT, die het met de oude vijftrapsautomaat moet stellen. Gelukkig is die gedateerde bak bij de overige modellen verleden tijd, de nieuwe zeventraps pleziert met soepele en redelijk snelle schakelacties, met dank aan een verbeterde koppelomvormer. De reacties op de schakelflippers aan het stuur laten echter lang op zich wachten, zeker in 't geval van de geteste E 200 CDI. De viercilinder instapdiesel is eveneens herzien met een gewijzigde oliedrukcontrole en een zelfregulerende compressor voor de turbo. Dat zorgt samen met 't start-stopsysteem voor een verbruik dat volgens de fabriek 5,1 liter op 100 km bedraagt. Wanneer je bij de 7G-Tronic het rempedaal kort vasthoudt, wordt de motor uitgeschakeld en wanneer je hem weer loslaat snel en zonder overmatige vibraties weer gestart. Hoewel de motor maar 136 pk in huis heeft, heb je niet het gevoel dat je iets tekort komt.

De E-klasse nodigt met zijn relaxte karakter, soepele vering en wat trage en indirecte besturing niet direct uit tot scheuren en deze motor past daar perfect bij. Vlak na het starten en bij stevig accelereren is hij echter redelijk luidruchtig, hij laat geen misverstanden bestaan over zijn verbrandingsprincipe. Bij constante snelheden trekt hij zich keurig terug op de achtergrond en dan valt vooral de stilte en de rust aan boord van de E op. Het zitmeubilair is uit de kunst en laat zich perfect instellen. In principe kun je prijzige opties als multicontourstoelen met massage-functie gerust achterwege laten. Dat geldt ook voor de op de zescilinders optionele luchtvering, 't standaard onderstel werkt wegoneffenheden eveneens op geweldige wijze weg. Het enige voordeel van het Airmatic-onderstel is dat je kunt kiezen tussen Sport en Comfort, waarbij het onderstel in eerstgenoemd geval duidelijk verhardt en de besturing ook zwaarder gaat. Dat doet wat kunstmatig aan. Met de E-klasse heeft Mercedes bewust ingezet op comfort. Wie 'n sportief rijdende auto zoekt, moet elders kijken.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (2) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum