Jeep Renegade vs. Skoda Kamiq - dubbeltest

Compacte grootheden

59 reacties

Video
AutoWeek 47 2019
AutoWeek 47 2019

Je leest het in AutoWeek 47 2019

Met de Kamiq rondt Skoda z’n SUV-reeks naar beneden af. Maar is die relatief lage Kamiq eigenlijk nog wel een SUV of is het meer een cross-over, een hoog op de poten gezette hatchback? Met de opgefriste Jeep Renegade zoeken we naar het antwoord.

Rond de eeuwwisseling leek je als autofabrikant kansloos als je niet één of meerdere MPV’s in het gamma had. Skoda was daar echter niet bij. Het hield vast aan conventionele modellen, vaak net even ruimer dan die van de rest. Skoda overleefde het wel, de MPV niet. Die heeft inmiddels het veld geruimd voor de volgende trend: SUV’s en cross-overs. En nu heeft Skoda wel de kans gegrepen om aan te haken. Van 2009 tot 2018 was er de Yeti en nu heeft Skoda naast de Kodiaq en de Karoq sinds kort ook een derde SUV, de Kamiq. Die Kamiq is de compactste van het drietal. Hij is verwant aan de Seat Arona en de Volkswagen T-Cross. We hebben het dan over compacte SUV’s die hun basis delen met B-segment-auto’s zoals de Volkswagen Polo en de Skoda Scala (waarmee de Kamiq wielbasis en spoorbreedte deelt). Wanneer je de Scala en de Kamiq naast elkaar zet, vertonen de koetswerken en profil grote overeenkomsten. Dan rijst de vraag: is de Kamiq wel een echte SUV of gewoon een opgehoogde hatchback? Om daar achter te komen, zetten we hem naast de onlangs opgefriste Jeep Renegade. Want als er Jeep op staat, moet het wel een SUV zijn. Toch?

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (59) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum