en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Wereldwijd gaat het allemaal wel, maar in Nederland wil het maar niet lukken met SsangYong. Het probleem: bpm. In een poging het tij te keren voorzien de Koreanen hun kleinste model nu van een uitgebreide facelift en een nieuwe driecilinder turbobenzinemotor, maar de concurrentie zit natuurlijk ook niet stil.
Tussen 2004 en 2008 beleefde SsangYong in ons land nog een relatieve hoogtijperiode, al betekent dat in dit geval enkele honderden personenautoregistraties per jaar. Sinds de bpm van de CO2-uitstoot afhangt zijn de verkoopcijfers bot gezegd om te huilen, met jaarlijks een handjevol exemplaren dat ongetwijfeld primair voor demonstratiedoeleinden op kenteken wordt gezet. In 2019 werden er zelfs niet meer dan twee (2!) SsangYongs gekentekend, aangevuld met een handjevol exemplaren op grijs kenteken en jong gebruikte importauto’s. Dat het merk er nog steeds is, getuigt echter in ieder geval van doorzettingsvermogen. Anderzijds gloort er altijd wel wat hoop aan de horizon. In 2015 was dat de nieuwe Tivoli. Als nieuwkomer in het razendpopulaire segment van de compacte cross-overs leek het kleinste model van SsangYong een schot in de roos, maar we kunnen rustig stellen dat de Tivoli voor Nederland niet het succes was waarop men wellicht had gehoopt. De aanstaande elektrische SsangYong moet het tij definitief keren, maar voordat het zover is mag de Tivoli het in gefacelifte vorm nogmaals proberen. Het belangrijkste wapenfeit: nieuwe motoren. Als kleine driecilinder is de 1.2 T-GDi- instapmotor op papier geknipt voor een land waarin elke gram CO2 telt. Met 128 pk is de van moederbedrijf Mahindra afkomstige 1.2 bovendien even krachtig als de 1.6 die hem voorging, terwijl er met 230 in plaats van 160 Nm heel wat meer koppel voorhanden is.
Ondertussen gaat Suzuki nog een stap verder. De Vitara, een regelrechte rivaal van de Tivoli, leverde z’n atmosferische 1.6 al in 2018 in voor een 1.0 Boosterjet-turbomotor, maar nu moet ook de al eerder leverbare 1.4 Boosterjet eraan geloven. Het 140 pk sterke blok maakt plaats voor een exemplaar met mild-hybrid ondersteuning. Met 129 pk is de nieuwkomer net iets minder sterk, maar daar staat tegenover dat de theoretische CO2-uitstoot daalt van 146 naar 129 gram per kilometer. Evengoed liggen uitstoot en verbruik hoger dan bij de Skoda Kamiq 1.0 TSI, die zijn 116 gram per kilometer zonder elektrohulpje voor elkaar krijgt. Skoda’s kleinste cross-over is dan ook veel jonger dan zijn tegenstrevers, die allebei in feite al vijf jaar oud zijn.