Hyundai Matrix

Italiaanse dressing

Hyundai Matrix
AutoWeek 2001 week 28
AutoWeek 2001 week 28

Je leest het in AutoWeek 2001 week 28

In rap tempo is Hyundai zijn modellenlijn aan het vernieuwen en uitbreiden. De jongste toevoeging is de Matrix, een compacte MPV, waaraan de stylingstudio van Pininfarina een bijdrage heeft geleverd. Niet zo vreemd dus, dat de presentatie van de nieuwe Aziaat in Italië plaats vond.

In weerwil van de dalende autoverkopen in de eerste helft van dit jaar wint het segment van de midi-MPV gestaag aan populariteit. Die auto's met hun hoge instap zijn vooral voor 50-plussers aantrekkelijk, terwijl het ruimtelijke gevoel en de praktische mogelijkheden juist gezinnen met kinderen aanspreekt.

Steeds meer autofabrikanten komen nu met zo'n compacte MPV op de proppen en ook Hyundai gaat proberen met zijn Matrix een stukje van deze markt voor zich op te eisen. Sterker nog, de Zuid-Koreanen hebben zelfs het prestigieuze plan opgevat om in 2002 in Europa niet minder dan 60.000 exemplaren van deze nieuweling aan de man/vrouw te brengen. De Nederlandse importeur streeft ernaar om volgend jaar 3500 Matrixen te verkopen en dit jaar nog 2000. De Matrix verschijnt dan ook al snel: op 16 juli staat hij bij de Hyundai-dealers in de showroom. De versies met de 1.6 en 1,8-litermotoren zullen eerst beschikbaar zijn, in september komt de 1.8 met automaat en in oktober komt de 1.5 CRDi, de nieuwe common rail diesel.

Niet gejat

Op het moment dat Hyundai aankondigde dat hun MPV de naam Matrix had gekregen, dachten we nog: 'Nou, nou, alweer een naam gejat.' Was immers de naam Santa Fe, die Hyundai gebruikt voor zijn SUV, niet een paar jaar geleden door Ford op een concept car gezet, die in Los Angeles werd geshowd? En nu dit: Toyota lanceerde in januari in Detroit de Matrix, een concept van een productiemodel. Maar we zaten ernaast. Hyundai had voor zijn midi-MPV aanvankelijk de naam Lavita gekozen, maar die stuitte op verzet van de Zuid-Europese dealers. Aangezien 'Matrix' al elf jaar(!) geleden door Hyundai was vastgelegd, werd die uit de ijskast gehaald. Twee weken later lanceerde Toyota de concept car... simpelweg een toevalligheid dus.
De Matrix is getekend in Korea, maar het lijnenspel is verfijnd in Turijn, in de stylingstudio van Pininfarina. Ten bewijze waarvan de plaatjes op de zijkanten van de Matrix met 'disegno Pininfarina'.

Beetje meer lef

Vooral de zijkant heeft met de verlaagde raamlijn typische designer-trekjes, maar de neus had wat ons betreft wel wat verfijnder mogen uitvallen. De achterkant is minder uitgesproken dan het Pininfarina-ontwerp dat we op een filmpje bij de presentatie zagen. Jammer toch, dat 't Hyundai aan lef ontbreekt om de hele carrosserie 'uit handen te geven' aan de Italianen. Desalniettemin staat er een herkenbare Matrix op de wielen, die qua binnenruimte de trendsetter van de klasse, de Scénic, de baas is. De wielbasis van de Matrix is met 2.60 m 2 cm langer en hij is bovendien 2 cm hoger en 3,5 cm breder dan zijn grote voorbeeld.
Het interieur is eveneens in Zuid-Korea ontworpen. De opstelling van het instrumentenpaneel midden op het dashboard met pal daaronder de versnellingspook is 't enige opvallende. Voor de rest is alles conventioneel en zakelijk.
De achterpassagiers zitten op een verschuifbare achterbank in theaterstijl: iets hoger dan de mensen voorin. Er is gerekend op drie personen, maar die moeten vooral niet te breed (of te volwassen) zijn.
Voorin kan je een goede rijpositie vinden, maar na een paar uurtjes sturen vonden we de stoelzittingen te plat, terwijl de rugleuningen niet genoeg zijdelingse steun geven. Dat is vooral jammer bij zo'n kleine ruimtewagen, waarvan het zwaartepunt hoger ligt dan van een normale auto en hij daarom wat meer helt.

Elantra als basis

De Matrix is gebouwd op het onderstel met onafhankelijke wielophanging van de Elantra. Voor de 'Europese afstelling' heeft Hyundai vanzelfsprekend zijn Research & Development-afdeling in Frankfurt ingeschakeld.
Ook worden de 1,6- en 1,8-liter 16-kleps benzinemotoren uit de Elantra in de Matrix gebruikt. De 1.6 heeft 103 pk en een maximum koppel van 141 Nm, terwijl de 1.8 (die hier niet in de Elantra geleverd wordt) 123 pk levert en een maximum koppel heeft van 162 Nm. Een compleet nieuwe 1,5-liter diesel met common rail inspuiting (80 pk en 182 Nm bij 2000 tpm) komt in oktober. De 1.6 en 1.5 CRDi worden alleen met handgeschakelde vijfbak geleverd; bij de 1.8-motor is er keuze uit de 5-bak of een automaat.
De Matrix heeft geventileerde schijfremmen vóór en trommels achter. Wie kiest voor ABS in combinatie met EBS (standaard op GLS) krijgt vooralsnog dezelfde remmen. Op een later tijdstip zullen schijfremmen rondom met ABS beschikbaar zijn.

Goed zo zo.

Tijdens onze eerste testritten in de buurt van het Lago Maggiore beviel de Matrix ons prima. We reden eerste met de 1,8-litermotor en later pas met de 1.6. In die volgorde loop je natuurlijk het risico dat je verwend wordt met de sterkere motor en de kleiner bemeten niet zo lekker meer vind. Niet bij de Matrix. We zien eigenlijk geen redenen om niet die 1.6 te kiezen, tenzij je hem ook als trekauto wilt gebruiken. Heus, in de bergen merk je natuurlijk wel dat het koppel van de 1,8-liter groter is, maar in Nederland...? Wij konden met actief schakelen in de 1.6 ook vlot de heuvel oprijden en op de grote weg sniekt hij vrolijk naar zijn top van net onder 170 echte kilometers per uur.
Daarbij is de Matrix ook nog eens stevig afgesteld. Hij stuurt weliswaar niet haarscherp, maar gaat wel gehoorzaam en nauwkeurig de bocht in en geeft gewoon een betrouwbaar gevoel. We zeiden 't al: zo'n compacte MPV helt meer dan een gewone personenauto, al is dat in de Matrix niet zo sterk, dat je je eraan ergert. Wat ons betreft hebben de jongens van Hyundai gewoon hun werk gedaan en een goed sturende, lekker rijdende auto afgeleverd, waar concurrenten als de Renault Scénic, Citroën Picasso, Mitsubishi Space Star en Nissan Tino terdege rekening mee moeten gaan houden.
Zeker als je kijkt naar de prijsstelling van de Matrix. Zo heeft de GL behalve de standaard uitrusting (met onder meer elektrische ramen voor en achter, hoofdsteunen achter en centrale portiervergrendeling) bovendien airco, een dakspoiler en mistlampen vóór. Met een prijs van f 36.042 (€ 16.355) mag je de Matrix dan ook beslist een gevaarlijke concurrent noemen.