Test: Citroën DS5 Hybrid4 Sport Chic (2013)

Yuppenmagneet

Citroën DS5 Hybrid

Onderscheidend vermogen is essentieel als je jonge, succesvolle kopers wilt verleiden. Daarbij is de koppendraaifactor cruciaal en die heeft de Citroën als geen ander. Wij reden met de Hybrid4.

Vanuit alle hoeken bezien is de Citroën DS5 bijzonder. De auto laat dan ook een spoor van verrekte nekspieren achter. En dat is precies waar de doelgroep die Citroën voor ogen heeft van houdt: opvallen. Hippe, succesvolle mensen die graag een mooie auto willen, maar zich niet in een obligate Audi A4 of BMW 3-serie willen verplaatsen.
Ziet de DS5 er vanbuiten al waanzinnig uit, binnenin is de Fransman zo mogelijk nog buitenissiger. Overal zitten knoppen en schakelaars en het geheel is met bijzonder veel aandacht vormgegeven. Een head-updisplay kennen we inmiddels van meerdere merken, maar een rij schakelaars tegen het plafond kom je niet zo vaak tegen. Het draagt samen met de vele schermpjes bij aan een vliegtuigsfeer. Over de ergonomie kun je twisten. Natuurlijk went het feit dat de raambediening op de middentunnel zit, maar handig is het niet. Daarbij zitten de knoppen dicht op elkaar. Vorm is hier boven functie gegaan.
Het laat zich raden dat de ruimte achterin geen limousine- associaties oproept, maar zolang de oud-dispuutgenoten niet al te lang zijn, kunnen ze het er best een tijdje uithouden.

Samenspel tussen motoren

De bagageruimte is met 330 liter niet echt overbemeten, een direct gevolg van het onder de achterbak geplaatste elektropakket. Daarmee belanden we bij het belangrijkste nieuws van de DS5, want die is ook leverbaar met het Hybrid4-systeem. Deze dieselhybride-aandrijflijn kennen we inmiddels uit auto's als de Peugeots 508 en 3008. Net als bij z'n stalgenoten zijn we er redelijk positief over, maar we raken er niet gelijk aan verslingerd. Het samenspel tussen elektromotor en diesel werkt bij rustig rijden perfect; je ziet eigenlijk alleen aan het informatieschermpje hoe de aandrijfkrachten worden verdeeld. Maar wil je de 200 pk die Citroën belooft ook echt eens gebruiken, dan raakt de halfautomaat in de war en duurt het te lang voordat je daadwerkelijk versnelt. Daar komt bij dat het piekvermogen maar heel beperkt beschikbaar is; de momenten waarop de dieselmotor en de elektromotor allebei exact hun maximumvermogen leveren, zijn schaars. De onderbreking tijdens het schakelen is ook aanzienlijk. De beloften voor het verbruik zijn te rooskleuring. Dat is met 1 op 16,1 niet gek, maar benadert de fabrieksopgave van 1 op 27,8 niet.
De DS5 is voorzien van een stevige dosis dynamiek. De vering en demping zijn helaas wel erg stevig gemaakt en daar heeft het comfort behoorlijk onder te lijden. Vooral dwarsrichels op de snelweg hoor en voel je nadrukkelijk. Daar moeten we wel bij aantekenen dat onze DS5 was voorzien van 19-inchwielen. Overigens is hij ondanks z'n harde onderstel geen sportieveling. Het gewicht van 1.635 kilo dat de Hybrid4 in de schaal legt, is simpelweg te groot om van de DS5 een strak sturende auto te maken.

Video

Oordeel

De Citroën DS5 Hybrid4 is een flitsend apparaat met veel leuke randzaken aan boord. Daarbij is de wow-factor van de auto niet te overtreffen.

Signalement

Merk Citroen
Model DS5 Hybrid4 Sport Chic
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 6 versnellingen, semi automaat
Aandrijving 4wd
Prijs € 48.840

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn, hybride
Cilinderinhoud 1.997 cc
Maximaal vermogen 147 kW / 200 pk bij 3.750 tpm
Maximaal koppel 500 Nm bij 1.750 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.530 mm / 1.871 mm / 1.504 mm
Wielbasis 2.727 mm
Massa leeg 1.635 kg
Laadvermogen 630 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 800 kg / 500 kg
Banden235/40R19Prijzen
Topsnelheid 211 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,7 s (fabrieksopgave: 8,6 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 3,6 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 9,7s
Brandstofverbruik 6,2 l/100km (fabrieksopgave: 3,4 l/100km)
CO2-uitstoot 88 g/km

Lezersreacties (61) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.