Citroen Berlingo 1.8i Multispace (2000)

Operatie geslaagd

Citroen Berlingo Multispace 1.8
De Citroën Berlingo heeft z'n sporen in MPV-land wel verdiend. Ondanks de aanvankelijke twijfels omtrent z'n 'sloop-de-blinderingen-uit-een-bestelautootje'-uiterlijk mag het fransventje zich in een behoorlijke populariteit verheugen.

In tegenstelling tot z"n tweelingbroer, de Peugeot Partner, heeft hij dat bestel-imago van zich af weten te schudden. Sterker nog: hij heeft zelfs navolging gekregen van de makers van de Moeder van alle Kleine MPV"s, Renault. Geef toe: leuke auto, zo"n Kangoo, maar wel een schaamteloze kopie van het Berlingo-principe. Al heeft de Berlingo inmiddels wel weer iets van de Kangoo gekopieerd: de schuifdeur voor de achterpassagiers. Handig, maar waarom maar één?
Nee, die wat die Berlingo betreft: operatie geslaagd en ook de patiënt is springlevend.

Vrolijk

In de Berlingo kon het kennelijk allemaal niet vrolijk genoeg. De veiligheidsgordels zijn blauw, de bekleding is opgeleukt met blauwe banen, de vloer is blauw, de meters zijn blauw, en de pookknop en grote delen van het dashboard zijn uitgevoerd in een apart ogende, gespikkelde blauwe kunststof. Die kleuren zijn overigens afhankelijk van de carrosseriekleur - neem een rode Berlingo en "t interieur kleurt gezellig rood mee. Maar werken doet het: geen ochtendhumeur is bestand tegen de vrolijkheid die al die felle kleurtjes je door de strot wringen. En het zijn puur de kleurtjes die "t "m doen, want het design van het dashboard is redelijk standaard, waardoor de bediening geen problemen oplevert.
De ruime Citroën is wat rijden betreft de zorgeloosheid zelve. "t Is een cliché als een deur, maar dit is weer zo"n typisch Frans comfortabele auto. Met die aantekening dat het razend knap is dat ze het toch weer voor elkaar gekregen hebben om de boel "zacht" te laten zijn zonder dat je in elke bocht tegen deur of passagier gesmeten wordt. En dat met zó"n hoog zwaartepunt! Sturen, schakelen, koppelen, remmen - we hebben er domweg geen aanmerkingen op. Maar de dag dat er niets te mopperen blijft, laat nog wel een millenniumpje op zich wachten, dus: de stoelen zijn wat ielig, zeker door de standaard-Franse korte zittingen, al zitten ze niet echt slecht. En één ding is de Berlingo zeker niet: een Music Purpose Vehicle. De speakertjes die ze standaard in het dashboard monteren zijn ronduit beroerd, en wij hebben zo 1, 2, 3 geen andere plekken kunnen vinden waar je een paar fatsoenlijke boxen kwijt kunt - alle deuren zitten vol van die reuzehandige opbergvakken. De 1,8-litermotor is met z"n 90 pk lekker sterk, maar dat mag ook wel, want de Berlingo weegt wel wat. Derhalve springen de prestaties er niet echt uit. Maar weet wel dat dit een soepele, stille en gewillig presterende auto is.

Opberg-walhalla

Om alle opbergmogelijkheden van de Berlingo op te noemen zou AutoWeek drastisch moeten worden uitgebreid. Naast de standaardzaken als portiervakken (waarin ook ruimte is voor blikjes en/of flessen) en dashboardkastjes, bevinden zich ook in de vloer en langs het dak overal plekken om van klein grut af te komen. En dat bedoelen we bijna letterlijk: het zijn zó veel mogelijkheden dat te hopen is dat je je na enige tijd nog kunt herinneren waar je wat hebt weggestopt - goede kans dat je het nooit meer vindt. De achterbank laat zich alle kanten op klappen. Verschuiven kun je hem niet, maar verwijderen weer wel. Pluspunten zijn verder het net dat hondachtigen in de laadruimte houdt, het enorme formaat van de geheel vlakke laadvloer, het ontbreken van een tildrempel en het feit dat je je hoofd alleen aan de geopende achterklep kúnt stoten als je minimaal 1,98 bent. Daarnaast is zo"n schuifdeur reuzehandig bij het instappen, maar het is jammer dat er alleen rechts een te vinden is. Kwaadwillenden zullen zeggen dat de Berlingo er als een bestelautootje uitziet, maar alle gemakken van dat soort auto"s krijg je er gewoon bij, en daar is veel voor te zeggen.

Conclusie

Al met al is de Citroën Berlingo Multispace ongelooflijk ruim, biedt hij genoeg mogelijkheden om op elke automobiele vraag een passend antwoord te geven en rijdt hij voortreffelijk. Hij is niet de goedkoopste en een tweede airbag zou gewoon standaard moeten zijn, maar verder hebben we bar weinig te klagen over de Berlingo. Een goede keuze!

Signalement

Merk Citroen
Model Berlingo 1.8i Multispace
Carrosserie 4-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 15.159

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.761 cc
Maximaal vermogen 66 kW / 90 pk bij 5.000 tpm
Maximaal koppel 147 Nm bij 2.600 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.108 mm / 1.719 mm / 1.801 mm
Wielbasis 2.690 mm
Massa leeg 1.145 kg
Laadvermogen 635 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.100 kg / 620 kg
Banden175/70R14Prijzen
Topsnelheid 160 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 14,4 s (fabrieksopgave: 14,4 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 14,3 s / 19,5 s
Brandstofverbruik 8,9 l/100km
CO2-uitstoot 210 g/km

PRIVATE LEASE Citroën Berlingo

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum