Chrysler PT Cruiser 2.0i Limited (2000)

Verkleedpartij

Chrysler PT Cruiser 2.0i Limited
Hij ziet er macho uit, de nieuwe Chrysler PT Cruiser. Zijn lijnen doen denken aan een hot-rod van zestig jaar terug. Maar wat zit er onder de opvallende koets van deze MPV in retro-look? In deze test kleden we hem eens helemaal uit.

De PT Cruiser herinnert aan een tot hot-rod verbouwde jaren veertig-automobiel. Je zou echt niet denken dat het in wezen een Neon is, maar dan verkleed als een klassieke spierballenauto. Open de deuren van de PT Cruiser met de - nostalgisch - uitstekende, verchroomde handgrepen en je komt terecht in een retro-interieur. Het stuur, dat natuurlijk wel aan de moderne veiligheidseisen voldoet, heeft een betrekkelijk kleine naaf met vier spaken. Drie bescheiden uitgevallen, ronde instrumenten liggen diep in hun kassen. De versnellingshendel is een echte - verchroomde - pook met een ronde knop erop.
Bestuurder en bijrijder van de Cruiser zitten hoger dan in een gewone personenauto. Dat heeft te maken met de hoge retro-opbouw, maar dat niet alleen. Onder de klassiek-ogende koets van de PT Cruiser gaat namelijk een MPV schuil en daarin zit je altijd wat hoger; in dit geval op stevige stoelen die zo vormgegeven zijn dat ze ook voldoende zijdelingse steun geven.
Ook achterin zit je hoger dan in een gewone auto. En je zit nogal rechtop. Dat kan makkelijk, want dankzij de hoge koets is er achter hoofdruimte zat. Aan beenruimte ontbreekt het ook niet. Al was het alleen maar omdat je je onderbenen recht kunt houden doordat je rechtop zit. In zo'n moderne auto heb je natuurlijk drie in hoogte verstelbare hoofdsteunen en drie driepunts rolgordels. Met het zitmeubilair valt heel wat te verhapstukken. Dat je de rugleuningen achter in ongelijke delen kunt neerklappen, is nog maar het begin. Voor meer ruimte klap je de bank, voor een deel of helemaal, naar voren tegen de rugleuningen van de voorstoelen aan. En voor nóg meer ruimte haal je één of twee delen van de bank uit de auto. Bovendien laat de rugleuning van de rechtervoorstoel zich voorover klappen. En alsof dat nog niet genoeg is, heb je een multifunctionele hoedenplank. Behalve op z'n gewone niveau kan hij ook een verdieping lager worden geplaatst. En als je spullen mee wilt nemen die de stoffen bodem van de bagageruimte vies kunnen maken, kun je de plank helemaal onderin vastzetten, met de kunststof onderkant naar boven. De hoedenplank is - met de achterklep open - een stukje naar achteren te halen zodat hij als tafeltje dienstdoet.

Verbrand rubber

Onder de motorkap zit een heel normale 2,0 liter viercilinder; een krachtbron met een vermogen van 104 kW/140 pk en een koppel van 188 Nm. Dat zijn geen waarden om een wagen met een gewicht van meer dan 1.300 kg flitsende prestaties te bezorgen. Nee, de PT Cruiser is geen strepentrekker; geen krachtpatser die op het asfalt een spoor van verbrand rubber achterlaat. En natuurlijk al helemaal niet met de traction control ingeschakeld. Maar in elf seconden zit je vanuit stilstand toch wel op honderd. Zo'n sprintje verloopt nog vrij spectaculair, want je moet in de eerste en tweede versnelling doortrekken tot de toerenbegrenzer - die bij meer dan 6000 tpm. - ingrijpt. En voor 'ie dat doet laat de motor zich goed horen. Bij constant honderd en honderdtwintig kilometer registreerden we 70 en 71,5 decibel. De PT Cruiser komt nog redelijk vlot uit de startblokken, maar als het op tussenacceleratie aankomt, maakt hij de verwachtingen die z'n opwindende koetswerk wekt helemaal niet waar. In de vierde versnelling van 80-120 in 14 s seconden is niet rap, en 19,5 s in 'vijf', dat schiet niet op. Niet spectaculair dus, die prestaties. En hetzelfde kan gezegd worden van de manier waarop de Cruiser rijdt; behalve niet spectaculair ook on-Amerikaans. Geen ongevoelige, sterke stuurbekrachtiging, maar een meer directe 'Europese' besturing. Ook een Europees-stevige vering en demping, waardoor de Cruiser ondanks z'n hoge opbouw toch niet hinderlijk overhelt. Dat weerhoudt je er ook niet van om met een fors tempo door de bocht te gaan, en de agressief ogende Amerikaan protesteert daar helemaal niet tegen. Op slecht wegdek blijkt de stevige vering zich niet te wreken. Gemenere hobbels en kuilen zijn wel voelbaar, maar ze worden netjes gedempt doorgegeven. En het schakelen met die retro-pook? Helemaal niet verkeerd; alleen hadden we af en toe wat moeite met de 'drie'.
Met z'n prijs van zo'n 58 mille is de PT Cruiser stevig geprijsd. Maar als je wat toebehoren wilt inleveren kun je al Cruiser rijden voor nog geen f 46.000. Zoals uit de test blijkt is deze Chrysler bijzonder functioneel. En die macho-retrostijl? Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Signalement

Merk Chrysler
Model PT Cruiser 2.0i Limited
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 25.895

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.995 cc
Maximaal vermogen 104 kW / 140 pk bij 5.700 tpm
Maximaal koppel 188 Nm bij 4.150 tpm
Inhoud brandstoftank 57 l
Lengte / breedte / hoogte 4.390 mm / 1.711 mm / 1.421 mm
Wielbasis 2.667 mm
Massa leeg 1.325 kg
Laadvermogen 565 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 450 kg
Banden205/55R16Prijzen
Topsnelheid 190 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,0 s (fabrieksopgave: 9,6 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 14,1 s / 19,5 s
Brandstofverbruik 8,7 l/100km
CO2-uitstoot 212 g/km