Chrysler PT Cruiser GT

Geblazen belofte

Chrysler PT Cruiser
AutoWeek 2003 nummer 23
AutoWeek 2003 nummer 23

Je leest het in AutoWeek 2003 nummer 23

Met zijn opvallende uiterlijk schreeuwt de Chrysler PT Cruiser om een heftige motor. En die komt er nu dan eindelijk aan. Van een 2.4 Turbo mag je immers het nodige geweld verwachten. In Florida reden we de Amerikaanse versie met 215 pk. De GT die in het najaar naar Nederland komt, levert 220 pk.

Hoe groter en glimmender de wielen, des te mooier de Amerikanen het vinden. Daarom is het niet vreemd dat de PT Cruiser GT standaard op 17-inchwielen in chroomlook staat. Bij andere auto's verafschuw je het maar deze retrorod kan het hebben. Of komt het doordat we ons al even in Miami bevinden, waar heel wat gepatserd wordt met dikke auto's, vette wielen en mooie lichamen. Die 17-inchwielen zijn de voornaamste kenmerken van de GT. Achter op staat deze afkorting op een bescheiden typeplaatje, verder valt er op de klep te lezen dat er een 2,4-liter Turbo onder de kap zit. Chrysler heeft bovendien de grille verbreed zodat de geblazen krachtbron optimaal kan ademen.

De versie die voor ons klaar staat, beschikt over de Amerikaanse specificaties. Vorig jaar gingen we er al een blokje mee om. De GT die naar Europa komt, beschikt over een gewijzigd motormanagement en andere injectoren waardoor het vermogen toeneemt van 215 tot 220 pk. Maar vooral het koppel profiteert van de nieuwe techniek. De motor levert nog steeds 332 Nm maar de koppelkromme verloopt nu vlakker, de motor levert zijn maximum trekkracht van 2.400 tot 4.500 Nm. Dat is niet het enige. Om beter aan de Europese wensen te kunnen voldoen, krijgt de Europese GT een straffere vering en demping.

Stil

Telkens als we de PT Cruiser reden bekroop ons het gevoel dat de auto vermogen te kort kwam. Maar dat is bij de GT echt niet het geval. Als we door het verkeer van Miami de eerste kilometers rijden, valt wel op hoe stil de motor is. Aan het motorgeluid merk je nog niet dat je op stap bent met meer dan 200 pk. Maar zodra je het gas intrapt hoor je de turbo fluiten, bescheiden dat wel, maar het klinkt niet onaardig. Toch zou het geluid luider mogen, zo'n PT mag best een sportieve sound produceren. Als de toerenteller boven de 2.000 tpm staat, reageert de motor voortreffelijk op het gaspedaal. Je voelt direct een duw in de rug, alleen lijkt het dat de motor in fasen versnelt. Tijdens het klimmen in toeren is het net alsof de krachtbron een paar keer even licht inhoudt. Misschien dat dit bij de Europese versie tot het verleden behoort. De GT is serieus snel, ook als je bij 160 km/h gas geeft, is de duw in de rug nog fors. We hebben het maar heel even geprobeerd, want de Amerikaanse politie is streng. Later die dag worden we nog aangehouden omdat we 81 mph in plaats van de toegestane 60 rijden. Gelukkig komen we er vanaf met een waarschuwing. Ondanks zijn gewicht, 1.613 kilo, sprint de GT in 7,5 seconden van 0-60 mph. Dus reken erop dat hij in iets minder in 8 seconden van 0-100 km/h sprint. Maar vooral op de tussensprints doet de GT het goed.

Getrag

We zouden graag nog wat meer gevoel in de besturing voelen, maar daar wordt aan gewerkt. De Europese versie krijgt een aangepast systeem. Overigens beschikt de Amerikaanse versie over een handgeschakelde vijfbak die exact en met korte slagen schakelt. De transmissie van Getrag wordt onveranderd geleverd in de Europese GT. De vijfde versnelling is opvallend lang, maar door het hoge koppel pakt dat goed uit. Je kunt de auto gerust bij 80 km/h in de hoogste versnelling laten staan, zelfs dan pakt hij zonder morren op.
Dat je in de snelste PT zit, zie je aan het paneel met carbonlook rond de tellers. De Europese versie krijgt verder zilver accenten op het stuur en deurknoppen met chroomlook en kan als optie met een achterspoiler worden besteld.
Wie altijd al een PT Cruiser met extra pit gewild heeft, moet nog even wachten tot de herfst. Overigens beloofde Chrysler al kort na de introductie dat er een hete PT zou komen. Heet in de vorm van opwindend is de auto niet, maar snel is hij wel, hij heeft altijd voldoende vermogen paraat. Over de prijs is op dit moment nog niets bekend.