BMW 318is (1996)

Gevestigde status

BMW 318is
De BMW 318is werd nog niet zo lang geleden voorzien van een nieuwe motor. De 1.9 zestienklepper uit de Z3 vond zijn weg naar de "gewone" 3-serie-modellen. Wij reden de sedan-uitvoering en genoten van vermogen Šn status.

BMW"s 318is is bij voorbaat een bijzondere telg van de 3-serie sedan. Want in Duitsland zelf is deze vierdeurs met de 1,9-liter zestienklepper/dubbelnokker mooi niet te koop! Alleen de Italiaanse en de Nederlandse BMW-dealers hebben een 318is-sedan in de showroom staan. Omdat die landen behoefte hadden aan wat nieuws binnen de 3-serie sedan. Want het model loopt al weer een tijdje mee. De motor zat al eerder in de Coup‚ en in de Compact: een 1,9-liter viercilinder van 140 paardekrachten. Ook de Z3 is uitgerust met zo"n motor.
De koets van de BMW gaat al weer een paar jaartjes mee, maar dat zie je er niet aan af: nog altijd een mooie auto. Niemand zet overigens een autoneus neer zoals BMW dat doet: fraai en indrukwekkend. De lichte - alleen optische - face-lift die net na deze test werd doorgevoerd, accentueert dat alleen maar.
Ook heeft de BMW een erg appetijtelijk interieur. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Want door de meer dan uitstekende zit achter het stuur, heb je het gevoel dat je de BMW aantrekt. Als je dat hebt gedaan, blijkt dat alle wezenlijke bedieningselementen perfect onder handbereik zitten. Dan ga je rijden. En dan merk je dat je meer ‚‚n met de auto bent dan bij al zijn concurrenten. En dat is voor mensen die van autorijden houden, een plezierige (BMW-)eigenschap.
De BMW verwent met elektrisch verstelbare buitenspiegels en elektrisch bedienbare ramen vóór. Samengevat kunnen we stellen: ondanks de leeftijd van de 3-serie sedan kan die auto er van binnen en van buiten nog prima mee door.

De weg op

Hoogste tijd voor wat kilometers vreten. Want de 318is hoort niet thuis in de categorie stadsautootjes. De weg op! Daar maken we zowaar wat afknappers mee! Zijwindgevoeligheid is ook voor ons een lastige zaak om te beoordelen. Want we hebben nu eenmaal geen windkanon klaarstaan dat met een druk op de knop een windkrachtje 8 blaast precies op de zijkant van de testauto. We moeten het in dit geval doen met waarnemingen. Welnu: de 318is is zijwindgevoeliger dan je zou verwachten van zo"n dure auto. Verder viel ons het motorgebrom tegen juist bij die populaire snelheid van ongeveer 120 km/h. Als je harder gaat rijden, wordt het minder. Schoonheidsfoutje.
Maar we hebben ons natuurlijk ook kostelijk vermaakt. De motor is uitstekend bij de les, trekt goed in tussenacceleraties, maakt niet teveel lawaai, maar is ook niet superstil. De 318is is weliswaar niet superzuinig, maar ook geen zuipschuit.

Lekkere rij-auto

De BMW is een van de weinige achterwielaandrijvers in dit segment. Over die zijwindgevoeligheid hadden we het al. En in het interieur is de cardantunnel een praktisch nadeel. Maar er is ook een keerzijde. Het ontbreken van de aandrijfkrachten op de sturende wielen, maakt de BMW tot een lekker te manoeuvreren vierwieler. Daarmee bedoelen we: in gewoon huis-tuin-en-keuken-gebruik. Als het harder gaat in kort bochtenwerk dan komt de BMW gegarandeerd met zijn kofferbak naar buiten. Tegensturen, gas gedoseerd erop houden en het spul komt weer in het gareel. En in lange, doordraaiende bochten spoort de BMW als een tijger. Maar let op: op de grens reageert de auto anders, ingewikkelder dan een voorwielaandrijver. Gas los bij een achterwielslip en dus een te hoge bochtsnelheid kan resulteren in een heuse F1-pirouette. En met flink wat gas erbij idem dito. Schitterend en leerzaam om een keer mee te maken. Maar op plaatsen die daarvoor gelegenheid bieden. Niet op de openbare weg.
De instap naar de achterbank door de twee achterste portieren is niet optimaal. Je moet diep bukken om je hoofd niet te stoten. De laadopening voor de kofferbak is aan de krappe kant en qua liters inhoud niet reusachtig. Dat heeft overigens natuurlijk alles te maken met zijn achterbrug en achterwielophanging. Maar ach, gaan BMW-rijders wel eens met de tent op vakantie?
Standaard ABS, standaard airbag voor de bestuurder: de Duitse automaker doet zijn naam eer aan op veiligheidsgebied. Voor de rest gaat BMW met zijn meerprijs voor extra"s hard de kant op van Mercedes. Bijna vijf mille voor een automaat. En over de achterbank gesproken; als u die leuning in ongelijke delen wilt kunnen neerklappen: bijna 1000 gulden extra.

Signalement

Merk Bmw
Model 318is
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 27.204

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.895 cc
Maximaal vermogen 103 kW / 140 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 180 Nm bij 4.300 tpm
Inhoud brandstoftank 65 l
Lengte / breedte / hoogte 4.433 mm / 1.698 mm / 1.393 mm
Wielbasis 2.700 mm
Massa leeg 1.235 kg
Laadvermogen 485 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.475 kg / 650 kg
Banden205/60VR15Prijzen
Topsnelheid 213 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,2 s (fabrieksopgave: 10,2 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,7 s / 12,4 s
Brandstofverbruik 8,0 l/100km

PRIVATE LEASE BMW 3-serie

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum