Audi e-Tron Spyder

2014 is al begonnen

Audi e-tron Spyder
Audi e-tron SpyderAudi e-tron SpyderAudi e-tron SpyderAudi e-tron SpyderAudi e-tron SpyderAudi e-tron SpyderAudi e-tron SpyderAudi e-tron Spyder
AutoWeek 43/2011
AutoWeek 43/2011

Je leest het in AutoWeek 43/2011

Nee, de Audi e-Tron Spyder is vooralsnog geen voorbode van een toekomstig model onder de R8. De plug-in hybridetechniek onder de huid van deze concept car, daarentegen, kunnen we over een jaar of drie in onder meer de Audi A4 verwachten. Een blik in de toekomst vanachter het stuur van dit 5 miljoen euro kostende prototype.

Twee politieauto's die de weg afzetten, een handvol technici die om de concept cirkelen en nog eens een handvol Audi-staflieden die bezorgd toekijken; je zou haast angst krijgen om in te stappen. Maar ja, het is dan ook niet niks om de peperdure e-Tron Spyder toe te vertrouwen aan een stuk of wat journalisten. Er is er hier immers maar één van, naar verluidt staat ergens anders nog een reserve-exemplaar, maar daarvan weten we niet of die ook rijdt. De prijs van een prototype als dit is niet precies vast te stellen maar ligt 'ergens tussen één en tien miljoen euro'. We houden het gemakshalve dus maar op vijf. Genoeg reden om voorzichtig te zijn, dus.

Zoals we inmiddels weten staat Audi's e-Tron-lijn niet voor eenduidige techniek. Zo is de R8 e-Tron, die eind 2012 in beperkte serie in productie gaat, volledig elektrisch en heeft de A1 e-Tron een elektromotor met range extender. Die A1 rijdt op dit moment in kleine serie rond op straat en naar aanleiding van de uitkomsten van die proef wordt volgend jaar bekeken hoe verder. Naast deze twee werd afgelopen april ook nog eens de A3 e-Tron concept gepresenteerd, die is uitgerust met een hybride aandrijflijn met een benzinekrachtbron.

Dat Audi nog meer mogelijkheden aan het onderzoeken is, blijkt uit deze e-Tron Spyder. Deze plug-in hybride is namelijk aan de achterkant voorzien van een drieliter V6 TDI twin-turbo (300 pk, 650 Nm), die louter de achterwielen aandrijft. In de neus liggen twee elektromotoren, waarvan elk een voorwiel aandrijft en die samen een vermogen van 88 pk en een koppel van 352 Nm leveren. De totale trekkracht van de e-tron Spyder komt hiermee op een asfaltversmeltende 1.002 Nm (die cijfers zijn op te tellen), het gecombineerde vermogen op pakweg 350 pk. Het gemiddelde verbruik bedraagt volgens Audi slechts 2,2 l/100 km, wat neerkomt op een CO2-uitstoot van slechts 59 gram per kilometer. Nieuwe, milieubesparende technologieën hoeven allerminst saai te zijn, is de boodschap van Audi.

In 4,4 seconden naar de 100 km/h

Hoewel het studiemodel reeds vorig jaar op de autosalon van Parijs werd onthuld, is het nog niet zo lang in rijklare conditie. Sterker nog, blijkbaar heeft Audi nog niet alle vertrouwen in de techniek (en/of de journalisten...), want het koppel van de elektro-unit is flink teruggeschroefd. Daarnaast is de snelheid van de e-Tron Spyder voor de gelegenheid begrensd op 60 km/h. De theoretische top van 250 km en de 0 tot 100 tijd van 4,4 seconden zijn dus helaas ver weg. Dat neemt echter niet weg dat het erg bijzonder is om met deze open sportauto met de zon op de bol en de haren in de wind onderweg te zijn.

De e-Tron Spyder is naar keuze te rijden als voorwielaandrijver, achterwielaandrijver of als 4WD-hybride. In de elektrische modus is een top van minimaal 60 km/h mogelijk en bij gematigd gebruik een actieradius van 50 kilometer. Dat moet je 'm wel eerst een uurtje of 2,5 aan de stekker hebben gelegd, de tijd die via een normaal stopcontact nodig is om de lithium-ion accu's, eveneens in de neus gelokaliseerd, volledig op te laden.

Door het beperkte koppel kunnen we maar beperkt ervaren hoe de voorwielen de elektrokrachten verwerken en hoe de Torque Vectoring het stuurgedrag helpt, desondanks voelen we wel hoe verbazend mooi uitgebalanceerd en rigide het speciaal voor deze concept ontwikkelde chassis (een compact spaceframe met de achterwielophanging van een R8 en de voortrein van een TT RS) voelt, hoe strak de auto ligt en hoe direct-ie reageert. Alleen voor de besturing is nog wat werk aan de winkel, die voelt alsof je op de kermis in een botswagen zit.

Werk aan de winkel

Het chassis voelt reeds dusdanig ontwikkeld, dat de vraag rijst of het platform wellicht een voorbode is van een toekomstige sportauto met middenmotor onder de R8. Daarop wordt ontwijkend geantwoord. "Zie het als een proef waarmee we reacties uit de markt peilen", aldus Audi's Josef Schlossmacher. Wellicht wordt het voor een VW-sportmodel gebruikt waarover al een tijdje geruchten gaan, wie weet. Over de techniek is Schlossmacher concreter, die kunnen we vanaf 2014 verwachten in 'upmarket' modellen vanaf de A4 en hoger, maar dan omgekeerd, met de dieselkrachten op de voorwielen.

Wanneer we - althans, de engineer die meerijdt, via een kastje in het dashboard, want de knoppen op de middenconsole doen het nog niet - overschakelen naar de hybride modus springt bij 30 km/h de dieselmotor aan. Omdat de beoogde S-tronic transmissie niet paste in deze e-Tron Spyder en uit nood een CVT aan de V6 is gekoppeld, verloopt de overgang naar hybride nog niet heel soepel, en zijn ook de reacties op het gaspedaal niet wat je zou verwachten. Desondanks worden we getrakteerd op een duw in de rug die wél bij een kekke kar als deze past. De concept is niet voorzien van isolatiemateriaal, maar dat is niet erg; het rauwe gebrom van de TDI en het gesis en geblaas van de turbo's dragen alleen maar bij aan de sensatie.

Werk aan de winkel lijkt ook nog nodig als het om het gewicht gaat. De combinatie elektromotoren met een dieselmotor is niet de meest goedkope, en zeker niet de allerlichtste. Ondanks de compacte afmetingen (4,06 meter lang, 1,81 breed), de toepassing van koolstofvezel, het ontbreken van een functioneel interieur en het ontbreken van isolatiemateriaal zet de e-Tron Spyder vooralsnog zo'n 1.650 kilogram op de schaal, in plaats van de beoogde 1.450. Zou je de aandrijflijn in huidige vorm in een A4 zetten, dan kom je waarschijnlijk dik boven de twee ton uit.

Maar goed, het is nog geen 2014. Als de combinatie van prestaties, verbruik en looks van deze e-Tron Spyder ook maar een kleine schimp is van hoe het er over een aantal jaar uit kan zien op de weg, dan kijken we de toekomst met vertrouwen tegemoet.

PRIVATE LEASE Audi e-Tron

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (25) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum