Audi e-tron Sportback - Eerste rijtest

E-Tron met gladder einde

93 reacties

Video
AutoWeek 19 2020
AutoWeek 19 2020

Je leest het in AutoWeek 19 2020

De Audi E-tron-familie wordt de komende jaren uitgebreid. Nu is de elektrische Audi-suv er ook als Sportback en dat betekent een andere achterkant. In deze video zoek je uit wat dat betekent voor de E-tron op het gebied van gebruiksgemak en prestaties.

In de beginjaren oogden elektroauto’s nogal oenig, maar met de introductie van fraaie Fiskers en Tesla’s kwam daar gelukkig snel verandering in. De auto die vandaag voor ons staat, sust niet alleen ons geweten met betrekking tot het milieu, hij laat ook ons hart sneller kloppen. Laten we het maar gewoon zeggen zoals het is: de Audi e-tron Sportback heeft een achterwerk dat bijzonder sexy oogt. De e-tron Sportback is feitelijk een elektro-SUV met een happy end. Zijn broer kennen we al, dat is zo ongeveer de Q7 voor het elektrotijdperk.

En nu is het dan tijd voor een soort Q8-afgeleide. Je kunt het design nog wat strakker maken door te opteren voor de optionele virtuele buitenspiegels, twee cameraatjes links en rechts, maar dat geld kun je beter in je zak houden, want erg handig zijn ze niet en een blikvanger is deze auto sowieso al wel. Net als zijn praktische broer is deze e-tron 4,90 meter lang en hij is 1,62 meter hoog, hoewel je dat er door het sierlijke design niet direct aan af ziet. Onze testauto is een 55 quattro en dat verwijst naar twee zaken. Ten eerste is het de sterkere variant van de beide e-tron Sportback-uitvoeringen, met een maximaal vermogen van 300 kW, oftewel 408 pk. De minder krachtige e-tron Sportback heeft een evenmin kinderachtige 230 kW/313 pk te bieden. Ten tweede krijgt deze auto altijd vierwielaandrijving mee, met een moderne lay-out. Op elke as is een asynchrone elektromotor geplaatst.

ACCEPTABEL

Voordat we het ‘stroompedaal’ intrappen, werpen we eerst nog even een blik naar achteren. Een Sportback is bij Audi immers een soort coupé met vijf deuren, oftewel een auto die minder ruimte biedt dan de reguliere uitvoeringen. Dat is in dit geval ook zo, maar het kan er nog prima mee door. De hoofdruimte achterin is met twee centimeter gekrompen en de bagageruimte mist 45 liter. De Sportback biedt plek aan 615 liter bagageruimte, terwijl de e-tron 660 liter heeft te bieden. Als de achterbank wordt neergeklapt, is de Sportback met 1.655 versus 1.725 liter enigszins in het nadeel. Dat is in onze ogen een acceptabele prijs om te betalen voor het gelikte design.

RUST

En dan die rust aan boord! We selecteren de rijmodus Sport, trappen het gaspedaal diep in en genieten van de duw in de rug die een koppel van 664 Nm kan geven. Al na 5,7 seconden is de 100 km/h bereikt. En je hoort: helemaal niets! Nu voorziet Audi zijn auto’s sowieso al van een bijzonder effectieve geluidsisolatie, maar zo’n e-tron doet er nog een schepje bovenop. Je hoort niks rammelen, geen motorgeluid, simpelweg niets. Audi heeft zijn sexy elektroauto volgestopt met techniek en voorzien van een kwaliteitsniveau waar een Tesla het schaamrood van op de kaken krijgt. De besturing is top, de auto helt niet over en ligt op de weg alsof de banden die om de 20-inch wielen zitten (maximaal is 22-inch mogelijk!) zijn ingesmeerd met lijm. Er zijn zeven rijmodi beschikbaar, van de stand Eco voor relaxed cruisen tot de stand Sport voor een aanzienlijke dosis extra rijplezier.

Maar ook dan gaat het luchtgeveerde onderstel nooit irriteren met een te straffe afstelling. Op de snelweg zakt de e-tron acht centimeter door de veren om de actieradius te verhogen. Daarmee komen we bij de kern van de zaak. Het gewicht, de actieradius. De e-tron Sportback 55 quattro weegt 2.480 kilo; alleen de 95 kWh accu met beschermend frame en koelsysteem weegt al 700 kilo. Volgens de WLTP-norm is een actieradius van 446 kilometer mogelijk, wat toch tien kilometer meer is dan bij de e-tron zonder ‘sportback’. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk best bizar is om 700 kilo mee te slepen voor 446 kilometer. Dan is het alsof een Q8 50 TDI met V6 dieselmotor een tank van 800 liter aan boord zou hebben. Die zou daar echter ruim 8.000 kilometer mee kunnen rijden.

Het neemt niet weg dat er best redenen zijn om voor de e-tron Sportback te kiezen. Bijvoorbeeld het design. Verder is het een uitstekende auto om lange ritten mee te maken. Bij een snellaadstation met 150 kW kun je in krap een halfuur de accu voor 80 procent opladen. Ze weten bij Audi echt wel hoe ze een elektroauto moeten maken en we zien nu ook dat zo’n auto heel sexy kan ogen: de e-tron Sportback is voor ons de fraaiste elektro-SUV van dit moment.

Eindelijk weer een beetje voorsprong door techniek. Maar vooral door design.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Voelt kleiner aan dan hij is
  • +Uitstekende rijkwaliteiten
  • -Bepaald geen lichtgewicht
  • -Werking optionele virtuele buitenspiegels

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (93) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum