Audi A6 vs. BMW 5-serie - Dubbeltest

Traditiegetrouw

190 reacties

Video
AutoWeek 36 2018
AutoWeek 36 2018

Je leest het in AutoWeek 36 2018

Met de Audi A6 brengt het merk z'n voorsprong door techniek naar het segment van de BMW 5-serie. Hoewel, voorsprong. Is die er eigenlijk wel?

De dagen dat zakelijke rijders écht zakken vol met geld kregen als ze in een Tesla Model S stapten, zijn wel voorbij. Toch valt er dankzij 4 procent bijtelling nog veel voordeel te halen voor wie overstapt op elektrisch. Zeker voor het jaar 2018 zijn de Jaguar I-Pace en de Tesla Model S zoals ze in AutoWeek 35 tegenover elkaar stonden, aantrekkelijke alternatieven. Kiezen voor een traditionele zakensedan is daarmee veel minder dan enkele jaren geleden een vanzelfsprekendheid, het is nu eerder een bewuste keuze. Wie die keus maakt, zegt echter zeker niet resoluut 'nee' tegen elektrificatie, want hybridetechniek is ook in dit deel van de markt niet meer weg te denken. De Audi A6 beschikt zelfs standaard over een mild hybrid-systeem in de vorm van een 48V-startmotor/dynamo die in staat is remenergie op te slaan om daarmee bij het accelereren de verbrandingsmotor te ondersteunen. In het geval van de introductieversie 50 TDI is dat een 3.0 V6 TDI met 286 pk en 620 Nm. De BMW regenereert ook remenergie, maar gebruikt die alleen om de accu op te laden. Zo wordt de zes-in-lijn van de 540d in theorie wat ontzien.

De 3.0 met twee turbo's is met 320 pk en 680 Nm nog krachtiger dan de motor in de Audi. De 265 pk sterke 530d komt meer in de buurt van de Audi, maar de 540d kan zich met zijn standaard xDrive op andere vlakken weer goed meten met de A6, die over Quattro-vierwielaandrijving beschikt. De BMW 5-serie van de G30-generatie werd eind 2016 gepresenteerd en is qua uiterlijk nog volledig bij de tijd, maar de gloednieuwe Audi trekt op straat duidelijk de meeste aandacht. De C8- generatie van de A6 wordt er, net als zijn merkgenoten, door velen van beticht te veel op zijn voorganger te lijken, maar slaagt er tegelijkertijd in om op te vallen. Om één of andere reden spreekt het snaarstrakke Audi-design met name jongeren aan en zij zien meteen dat deze zwarte sedan niet zomaar een Audi is, maar 'die nieuwe'. Dat nieuwe komt net als bij de iets eerder gepresenteerde A8 en A7 onder meer tot uiting in strakkere vouwen, sterk geaccentueerde wielkasten en een bredere grille.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Audi A6

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (190) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.