Zorgen over verkeersveiligheid na corona
Veranderd verkeersaanbod
Nu het land weer gaat draaien, wordt het ook weer drukker op de weg. Het verkeersaanbod is daarbij anders dan vóór de coronacrisis. Dat kan volgens de Mobiliteitsalliantie voor een onveiliger situatie zorgen.
Vanwege corona hebben we de afgelopen maanden massaal thuis gezeten, thuis gewerkt en geen grote reizen gemaakt. Ook wordt het openbaar vervoer door het gros van de mensen gemeden. Tegelijkertijd wordt er veel meer gefietst en stappen er mensen achter het stuur van een auto die normaal gesproken met de trein zouden gaan. Al met al is de verkeerssituatie in Nederland dus behoorlijk veranderd. De Mobiliteitsalliantie, een verzameling van werkgeversorganisaties, de Fietsersbond en OV-bedrijven, verwacht dat een groot deel van die verandering blijvend is.
Er zal weer meer geforensd worden, maar daarbij verschuift de aandacht naar individueel vervoer. Dat er daardoor meer fietsers én meer auto's op de weg zullen zijn, baart de alliantie zorgen. Er wordt hierdoor een toename van verkeersongelukken verwacht. Tijdens de 'lockdown' was ook al te zien dat het niet per se veiliger werd op de weg. In een rapport, dat volgens De Telegraaf vandaag wordt overgedragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen, stelt ze dan ook dat erop moet worden ingespeeld, omdat anders de verkeersveiligheid in het geding komt. Vooral de aanleg van meer fietspaden en andere voorbereidingen op meer fietsverkeer zouden nodig zijn.