Waarom je met je telefoon nooit moet inzoomen op de lidar van auto's

Slopen je telefoon

Volvo EX90 en Nio EL6 LIDAR Duurtest

Het Lidarsysteem van moderne auto’s maakt gebruik van laserstralen. Die zijn officieel niet sterk genoeg om oogschade te veroorzaken, maar wel om de camera van een telefoon te slopen.

Dat bleek onlangs toen opnames van een iPhone 16 Pro Max online werden gezet. De beelden, gedeeld op website Reddit, tonen duidelijk de momenten waarop de lidarmodule bovenop een Volvo EX90 de sensor in de smartphone beschadigt die gebruikt wordt om de video op te nemen.

Volvo EX90 en Nio EL6 LIDAR Duurtest

Lidar – een afkorting voor light detection and ranging – is de visuele ruggengraat van veel moderne autonome systemen. Het werkt door laserpulsen af ​​te vuren en de tijd te meten die nodig is om van objecten af ​​te kaatsen en terug te keren. Dit helpt bij het maken van nauwkeurige 3D-kaarten van de omgeving.

Hoewel de daarbij gebruikte lasers onzichtbaar zijn en over het algemeen als veilig voor het menselijk oog worden beschouwd volgens de wettelijke normen, zijn ze niet zo veilig voor delicate beeldsensoren, zoals de CMOS-chips die in de camera’s van smartphones zijn verwerkt.

Wanneer je met een moderne camera inzoomt om een ​​foto of video te maken, schakelen telefoons meestal over van de groothoeksensor naar een telelensmodule. Deze lenzen zijn gevoeliger voor laserschade. Dat bleek toen een telefoon een voertuig met lidar begon te filmen. De schade ontstond pas toen de telelensmodule werd ingeschakeld.

Volvo EX90 en Nio EL6 LIDAR Duurtest

Paar meter afstand

De video laat zien hoe de pulserende laser afzonderlijke pixels op de sensor beschadigde toen de cameraman inzoomde, en vervolgens hoe het beeld onaangetast bleef bij gebruik van de groothoekcameramodule nadat de cameraman uitzoomde. Groothoekcameramodules kunnen nog steeds beschadigd raken door lidarsystemen, maar zolang je op een paar meter afstand staat om foto’s of video’s te maken, is het onwaarschijnlijk dat deze systemen merkbare schade aanrichten.

Fabrikanten van lidarsystemen zijn zich bewust van de mogelijke schade en ontwerpen ze doorgaans binnen de laserveiligheidslimieten van Klasse 1. Deze limieten gaan echter uit van blootstelling van het menselijk oog, niet van herhaalde blootstelling aan digitale sensoren van inzoomende telefoonlenzen.

Volvo EX90 en Nio EL6 LIDAR Duurtest

Hoewel de lasers geen schade aan de telefoon zelf zullen veroorzaken, zijn de cameramodules zeker gevoelig voor schade door lidar. Omdat dit systeem steeds gebruikelijker wordt op moderne auto’s, groeit de kans op schade. Als je een auto met lidarhardware flimt, vermijd dan om direct op de sensor in te zoomen. Dit geldt met name in fel zonlicht, waar lidar vaak met een hogere intensiteit werkt.

Volvo heeft het probleem van het mogelijk beschadigen van camera’s bevestigd in dit artikel.

Lezersreacties (14)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.