VriMiBolide: Nissan 300 ZX

Nissan 300 ZX
Nissan 300 ZXNissan 300 ZX 1984Nissan 300 ZXNissan 300 ZXBlits Bezit: Nissan 300 ZX300ZX
Vrijdag, tijd voor de VriMiBo. Bitterballen erbij, blokjes kaas, drankje in de hand en praten met collega's over auto's. Zo ga je nog lekkerder het weekend in. Om jullie daarbij te helpen presenteren we elke vrijdagmiddag de VriMiBolide, de auto die de tongen los moet maken tijdens de vrijdagmiddagborrel. Deze week: de Nissan 300ZX!

Vandaag hebben we een Japanse pk-knaller op het menu staan. De jongere lezers zullen de 300ZX misschien vooral kennen uit een van de vele racegames waarin hij digitaal te besturen was. Zo schitterde de Japanse asfaltridder in de Need For Speed-reeks, maar ook in meer '' 'realistische' spellen als Gran Turismo en Forza Motorsport. De realiteit is misschien nog veel leuker, wat merk je in een spel nou bijvoorbeeld van de meesturende achterwielen? We blikken terug op een heerlijk 'Fairlady'.

De 300ZX kwam in 1984 op de markt als derde generatie van Nissans Z-modellen. Hij volgde de 280ZX op, die we ook regelmatig terugzien in films en games. Onder de kap kreeg de coupé met relatief bescheiden uiterlijk een 3,0-liter V6, die 170 pk leverde. Voor extra spierkracht was er een turbo-uitvoering beschikbaar, die 228 paarden van stal haalde. De met klapkoplampen uitgeruste Japanner was leverbaar met korte of lange wielbasis.

In 1989 was het gedaan met de eerste generatie 300ZX. Pk-enthousiastelingen hoefden niet lang te treuren, want krap een jaar later bracht Nissan de vierde generatie Z naar buiten, die ook de naam 300ZX mocht dragen. Hij kreeg een voor die tijd modern uiterlijk mee en om de jaren '90 fris in te gaan werd een nieuwe V6 met 24 kleppen ontwikkeld. Hoewel de 300ZX in de Verenigde Staten ook met een 222 pk sterk atmosferisch blok werd geleverd, was hij in de meeste landen alleen als 284 pk sterke twin(!)-turbo verkrijgbaar. Deze modellen met dubbele turbo kregen een geavanceerd besturingsmechanisme mee, dat de achterwielen liet meesturen.

Kopers die graag de haren wilden laten wapperen konden in Japen en in The States de keuze laten vallen op een dakloze uitvoering van de ZX. In Europa kon men alleen de dichte 2+2 Coupé op de oprit zetten, die vanaf 1993 allemaal een targadak hadden. Voor nog meer vermogen zorgde tuner Stillen, die met grotere turbo's maar liefst 460 pk uit de V6 wist te trekken. Deze GTZ-uitvoering kreeg een subtiele bodykit en werd natuurlijk voorzien van de nodige GTZ-labels.

Het Amerikaanse autoblad Automobile Magazine vermeldde de 300ZX zeven jaar op rij in hun top-10 van beste auto's. Productie van de 300ZX ging in Japan door tot 2000, in totaal zijn 164.170 exemplaren op kenteken gezet. De 350Z, die in 2003 op de markt kwam, bracht de legendarische 'Z' weer terug in het modellengamma. Inmiddels is deze weer afgelost door de 370Z.

Lezersreacties (34) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.