VriMiBolide: Mercedes-Benz C112 Concept

Mercedes-Benz C112
Mercedes-Benz C112Mercedes-Benz C112Mercedes-Benz C112Mercedes-Benz C112Mercedes-Benz C112Mercedes-Benz C112Mercedes-Benz C112Mercedes-Benz C112Mercedes-Benz C112Mercedes-Benz C112
Vrijdag, tijd voor de vrimibo. Bitterballen erbij, blokjes kaas, drankje in de hand en praten met collega's over auto's. Zo ga je nog lekkerder het weekend in. Om je daarbij te helpen, presenteren we elke vrijdagmiddag de VriMiBolide, de auto die de tongen moet losmaken tijdens de vrijdagmiddagborrel. Deze week: de Mercedes-Benz C112!

De kans dat je in je jonge jaren een poster van de Mercedes C112 aan de muur had hangen, is klein. Voor de VriMiBolide van deze week smokkelen we dan ook een beetje. De C112 had namelijk wel degelijk menig jongenskamer moeten sieren, maar deze geavanceerde supersporter heeft de studiemodelfase nooit mogen ontgroeien.

In 1990 knalde Mercedes-Benz samen met het Sauber-team over de circuits in de C11, een spectaculair circuitbeest dat het Duitse merk deed verlangen naar meer. Mercedes wilde graag geavanceerde technieken als Active Body Control testen voor reguliere productiemodellen, en met de C112 Concept werd aan dat verlangen een testmodel gebonden.

De C112 was geboren. De 6,0 liter grote V12 achter de voorstoelen wist het te schoppen tot 408 pk en 580 Nm. Het sprintje naar de 100 km/h wist de 1.570 kilo wegende zilvere schicht in om en nabij de 5 seconden af te leggen. Z'n topsnelheid zou op 310 km/h moeten liggen. Z'n prestaties waren alleszins behoorlijk, maar niet iets om direct van uit je stoel te vallen. Nee, de van een Gullwing voorziene C112 gooide op andere wijze hoge ogen.

Het studiemodel was namelijk de eerste auto die een actieve, variabele afstemming van het onderstel meekreeg. Mercedes hing de naam Active Body Control aan het systeem, een term die we tot op de dag van vandaag tegenkomen. Sensoren hielden alle bewegingen van de C112 in de gaten, en pasten daar direct de demping en vering op aan. Stevige zijwind? Geen probleem, een zekere vorm van achterwielsturing kon dat prima corrigeren. Acceleration Skid Control en ABS waren eveneens van de partij.

Maar de gadgetsfans hadden meer om zich over te verlekkeren. Het spoiler- en vleugelwerk rondom de auto wist zich op basis van snelheid aan te passen. Bij stevig remwerk sprong de dynamische achterspoiler in het vuur om de C112 z'n rechte lijn te laten behouden, een trucje dat Mercedes pas bij de SLR McLaren opnieuw zou toepassen.

Aanvankelijk had de C112 in productie moeten gaan, en Mercedes zou zelfs zo'n 700 orders binnen hebben gekregen. Toch is de spectaculaire Duitser nooit opgedroogd als een productiemodel, Mercedes trok de stekker uit het project en daarmee was het lot van de C112 bestempeld. Het waarom daarvan blijft een groot mysterie...

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz

Lease'm
Mercedes-Benz EQA 250+ Business Solution
€ 705
 

Lezersreacties (20)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.