VriMiBolide: Mercedes-Benz 500E

Mercedes-Benz 500E
Mercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500EMercedes-Benz 500E
Vrijdag, tijd voor de vrimibo. Bitterballen erbij, blokjes kaas, drankje in de hand en praten met collega's over auto's. Zo ga je nog lekkerder het weekend in. Om jullie daarbij te helpen presenteren we elke vrijdagmiddag de VriMiBolide, de auto die de tongen los moet maken tijdens de vrijdagmiddagborrel. De laatste Vrimibo van het jaar is de Mercedes-Benz 500E!

Voor de laatste VriMiBolide van het jaar gaan we terug naar de vroege jaren negentig. De wegen waren nog bezaaid met E Kadettjes, Golfjes en Escortjes en voor meer pk-geweld was je aangewezen op de GTI-achtigen of de echt peperdure supercars. Een taxiritje ging veelal per dieselende Mercedes W124 - net als tegenwoordig, overigens. Mercedes verraste in 1990 vriend en vijand met een afgetrainde wolf in schaapskleren: de 500E.

Met een beetje autokennis kun je al vrij snel afleiden hoeveel kubieke centimers er in de neus van deze über-taxi liggen. De 5,0-liter V8 leverde 326 pk en 480 Nm, die rechtstreeks naar de achterwielen gingen. Dit brok potentie sleurde de 1.640 kilo wegende Autobahnracer in 6,1 seconden naar de 100 km/h, de topsnelheid was begrensd op 250 km/h.

De 500E, die voor modeljaar 1994 werd omgedoopt tot E500, is misschien wel hét voorbeeld van een wolf in schaapskleren. Enkel de subtiel aangepaste voorbumper en de fors uitgebouwde wielkasten verraden dat je een wel erg snelle Mercedes in je binnenspiegel hebt zitten. Aan de kant dus. De aangescherpte E500 was te herkennen aan andere lichtunits, een andere grille en in kleur gespoten bumpers.

Bij potente Mercedessen wordt al snel gedacht aan AMG's of Brabussen. Niet in dit geval. Dit apparaat werd in nauwe samenwerking met Porsche ontwikkeld en zelfs door Porsche's vakkundige handen in elkaar geschroefd. De 500 E werd heen en weer gestuurd tussen de Mercedes-fabriek en de Porsche-fabriek Zuffenhausen. Het hele proces duurde zo'n achttien dagen.

Er is natuurlijk meer nodig dan een dik motorblok om van een comfortabele asfaltridder een ware bochtentijger te maken. Zodoende werd de 500 E in eerste instantie uitgerust met het remsysteem van de SL 500. Na de facelift werd deze vervangen voor de remkracht van de 600 SL. Vier leren sportstoelen van de planken van Recaro moesten de inzittenden bij stevig bochtenwerk op hun plekken houden. Opties? Die waren er nauwelijks. De opper-W124 werd fully loaded afgeleverd, de enige opties waren een CD-wisselaar en een autotelefoon. In totaal hebben 10.479 van deze rappe Benzen het levenslicht gezien. De gecombineerde Mercedes-Porsche kennis kostte vanzelfsprekend een aanzienlijk deel van je spaargeld. Voor omgerekend 111.131 euro stond deze briljante 'sleeper' bij je voor de deur.

Toch komt AMG ook even om de hoek kijken. De huistuner kon het namelijk niet laten om twaalf exemplaren van de E 500 onder handen te nemen. De 5,0-liter V8 werd door AMG vervangen door een zes liter metend exemplaar en noemde zijn kindje E 60 AMG. Met een vermogen van 381 pk en een nog rappere 0-100 acceleratietijd van 5,4 seconden nét weer even sneller dan Mercedes' eigen exemplaar. Enkele E 60's kregen zelfs ruim 400 pk onder de kap. Naast het motorblok nam AMG ook het onderstel en uitlaatsysteem nog even onder handen.

Video

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.