'Voorlopig geen nieuwe Saabs naar Nederland'

Saab 9-3 2014
In Zweden mag de productie van de Saab 9-3 dan weer aangezwengeld zijn, dat betekent niet dat we de auto op korte termijn gaan terugzien in de Nederlandse Saab-showrooms.

Gisteren was het feest in Trollhättan: onder de vlag van het grotendeels Chinese NEVS werd de productie van de 9-3 opnieuw opgestart. De nieuwe eigenaar stelt zich voorlopig bescheiden op en doet geen uitspraken over productie-aantallen om geen voorspellingen te doen die het niet kan waarmaken.

Voorlopig moeten Nederlandse klanten nog even geduld hebben voordat er hier nieuwe Saabs in de showrooms staan. "De eerste serie auto's is bestemd voor de Chinese markt en een klein aantal Zweedse klanten", zegt Ruud Blokhuis, directeur van Saab-vestigingen in Utrecht, Apeldoorn en Arnhem. "We hebben hard geprobeerd om de nieuwe 9-3 ook naar Nederland te halen maar dat duurt voorlopig nog wel even. Volgens NEVS is Europa in 2014 aan de beurt maar op dit moment kunnen wij niet zeggen wanneer dat precies zal zijn."

Voorraadje GM-blokken

NEVS (National Electric Vehicle Sweden) heeft de afgelopen tijd nieuwe leveranciers aan zich gebonden en contacten met oude leveranciers aangehaald. In totaal leveren 400 bedrijven spullen aan NEVS voor de (ver)nieuw(de)e 9-3. Voor service en onderdelen is Orio AB opgericht, voorheen Saab Automobile Parts AB.

In eerste instantie wordt de auto voorzien van verbrandingsmotoren. NEVS heeft nog een voorraadje GM-blokken liggen die vorig jaar meekwamen met de failliete boedel. Volgens Zweedse bronnen komt er in het voorjaar van 2014 een nieuwe benzinemotor voor de 9-3, van 'een andere fabrikant'. Diesels zitten niet in de planning. Een elektrische 9-3 moet volgend voorjaar het levenslicht zien. De Chinese stad Qingdao, deels eigenaar van NEVS, krijgt 200 auto's voor een pilot-project.

De verkoop van de nieuwe 9-3 met 2.0 turbomotor begint in Zweden op 10 december, bestellen gaat via de website van NEVS. De prijs bedraagt 279.000 Zweedse kronen, omgerekend zo'n 31.000 euro. De versie met automaat kost 10.000 kronen (ongeveer 1.100 euro) extra.

Lezersreacties (34) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.