Volvo’s herkennen vermoeidheid, alcohol- en drugsgebruik

Zelf stoppen

Volvo XC90

In Gotenburg zijn ze druk bezig met Volvo’s streven naar nul verkeersslachtoffers, althans in en met auto's van het Zweedse merk. Een nieuw systeem moet de auto volledig tot stilstand kunnen brengen als de bestuurder in “ernstige mate is afgeleid”.

Volvo en veiligheid: al sinds jaar en dag zijn die twee woorden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eerder werd bekend dat Volvo vanaf 2020 alle nieuwe auto’s op 180 km/h begrenst. Naast een hoge snelheid blijkt volgens Volvo dat slaperigheid, drank en drugs eveneens grote invloed op de verkeersveiligheid hebben. Het Zweedse merk haalt een onderzoek naar voren dat door het Amerikaanse ministerie van Verkeer werd gedaan. Daaruit blijkt dat bij bijna 30 procent van alle dodelijke auto-ongevallen in 2017 drank en drugs in het spel waren. Volvo wil dit risico verkleinen door een batterij aan camera’s en sensoren op de bestuurder te richten. Daarmee kunnen verschillende veiligheidssystemen de bestuurder in de gaten houden en desgewenst ingrijpen bij een noodsituatie.

Mocht de bestuurder onder invloed zijn en niet reageren op waarschuwingssignalen, dan kan het veiligheidssysteem de snelheid van de auto verlagen, hulp inschakelen via Volvo on Call en uiteindelijk de auto tot stilstand brengen en parkeren. De installatie van camera’s en sensoren voor het veiligheidssysteem staat gepland voor de volgende generatie van Volvo’s SPA2-platform. De eerste Volvo’s op dit platform komen begin volgend jaar. Over de hoeveelheid camera’s en de plekken waar de ingenieurs deze gaan plaatsen, is vooralsnog niets bekend.

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (42) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.