Volkswagen treft miljoenenschikking met Britten over dieselfraude

91.000 autobezitters krijgen geld

Volkswagen TDI 'Dieselgate'

De Volkswagen Group moet in het Verenigd Koninkrijk flink de portemonnee trekken. Het concern trof namelijk een schikking van 193 miljoen pond, omgerekend €227 miljoen, met gedupeerden van het dieselschandaal. In totaal krijgen circa 91.000 eigenaren van Volkswagens, Skoda's, Seats en Audi's een zak geld mee naar huis.

De rechtszaak was in 2016 gezamenlijk aangespannen tegen Volkswagen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren. Volkswagen betaalt ook de vergoedingen voor onder meer de juridische kosten van de aanklagers, maar doet naar eigen zeggen geen concessies rond aansprakelijkheid. Met de schikking worden volgens Volkswagen hoge kosten voor rechtszaken en beroepsprocedures voorkomen. "De Volkswagen Group is blij dat we deze langlopende juridische procedure in Engeland en Wales hebben kunnen afsluiten", aldus een verklaring van de autofabrikant. Verder spreekt Volkswagen van een 'nieuwe mijlpaal' bij het afsluiten van de 'betreurenswaardige gebeurtenissen' rond het dieselschandaal, dat in 2015 aan het licht kwam. Wereldwijd heeft Volkswagen al miljarden moeten uitgeven aan boetes en schikkingen rondom 'dieselgate'.

Het advocatenkantoor dat de klagers heeft bijgestaan zegt trots te zijn op de bereikte deal met Volkswagen. "De schikking maakt een lang, complex en duur proces overbodig en we zijn blij dat we deze regeling voor onze klanten in de massaclaim hebben bereikt", stelt het kantoor.

Overigens betekent dit niet het einde van de juridische gevechten die Volkswagen nog voert. De Nederlandse stichting Diesel Emissions Justice Foundation dagvaardde Volkswagen namelijk in 2020 om ook een schadevergoeding te bedingen voor getroffen Europeanen. Gezien de duur van de juridische procedure in Engeland, kunnen zij vermoedelijk nog wel even op hun geld wachten.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (124) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.