Tchau: Fiat Palio Weekend uit productie

Na 23 jaar valt doek voor oude bekende

Fiat Palio Weekend
Fiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio WeekendFiat Palio Weekend

Kennen we de Palio Weekend nog, de budgetauto die Fiat in de jaren negentig op de Nederlandse markt introduceerde? De compacte stationwagon verdween in 2001 bij ons uit de prijslijsten, maar was in Brazilië nog altijd te koop. Na 23 jaar valt ook daar het doek voor de praktische Italiaan met Zuid-Amerikaanse wortels.

Fiat presenteerde in 1996 in Brazilië de Palio, een relatief eenvoudige vijfdeurs hatchback die gebruikmaakte van een doorontwikkelde basis van de Uno. De hatchback kreeg in de vorm van de Siena een sedanbroertje (de in Turkije gebouwde variant heette overigens Albea) en modelnaam Strada werd geplakt op een van de Palio afgeleide compacte pick-up. De stationwagonversie werd Palio Weekend gedoopt en kwam in 1997 ook op de Nederlandse markt, om in 2001 alweer van het toneel te verdwijnen. De Palio Weekend bleef in Brazilië doodleuk 19 jaar langer in de showrooms staan, maar ook aan de Zuid-Amerikaanse levensloop komt nu een eind. Fiat heeft in het Braziliaanse Betin de stekker uit de productie getrokken. Fiat geeft aan dat er ook in Brazilië een toenemende vraag naar cross-overs en SUV's is en dat er derhalve geen plek meer is voor de Weekend. De Palio hatchback was al niet meer te koop, de Sienna en Strada bestaan nog wel.

De Palio Weekend werd gedurende zijn 23 jarige carrière viermaal gefacelift en werd in 2015 omgedoopt tot simpelweg 'Weekend'. Alleen al in Brazilië heeft Fiat meer dan 530.000 exemplaren aan de man weten te brengen. Fiat heeft vanaf 1999 zelfs avontuurlijk aangeklede Adventure-versies geleverd, varianten die niet alleen werden voorzien van onder meer kunststof wielkastranden en stoerder ogende bumpers, maar die ook daadwerkelijk hoger op hun poten stonden. Leuk detail: Fiat heeft in 2008 ook een elektrische versie van de Palio Weekend gepresenteerd: de Elétrico. Het bleef echter bij een prototype dat was uitgerust met een 20 pk en 50 Nm elektromotor. Het karretje had een actieradius van 120 kilometer.

In zijn eerste volle Nederlandse levensjaar, 1998, gingen 1.889 exemplaren over de toonbank. In 1999 zakten de verkopen al terug naar 1.246 en in 2000 vonden nog slechts 559 exemplaren een baasje. Over verkoopjaar 2001, met 75 overhandigde sleutelbosjes, spreekt de Nederlandse importeur waarschijnlijk liever niet meer. In totaal zijn in Nederland 3.780 Palios Weekend verkocht.

Lezersreacties (28) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.