Volkswagen Passat B1 (1978) - In het Wild

Dikke 1.6

Volkswagen Passat B1 In het Wild

We hebben er weer een: een Volkswagen Passat B1! De eerste, Belgische eigenaar van dit exemplaar liet zich lekker gaan, vooral op het gebied van de aandrijflijn.

Aandrijflijn? Zit er dan een dikke V6 in deze Passat? Dat uiteraard niet, maar de 1.6 in het vooronder mag zichzelf met 88 pk wel mooi de topper van het aanbod van 1978 noemen. De motorkeuze heeft vermoedelijk wat te maken met de wens om een automaat te rijden, want deze Passat heeft geen koppeling. Het ‘Automatic’ op de achterklep maakt dat meer dan duidelijk. Dat klepje zelf is trouwens vrij klein, want het betreft een vierdeurs Passat. Een sedan dus, al moet je goed kijken om die carrosserievariant van de gelijkvormige vijfdeurs te onderscheiden.

Als 78-er is deze oer-Passat er een van na de facelift, herkenbaar aan modernere neus met naast, in plaats van onder de koplampen geplaatste richtingaanwijzers. Op uitrustingsniveau is het vlagele exemplaar trouwens niet de topper van de reeks, want die rol was weggelegd voor de aan vier ronde koplampen herkenbare GLS. De Passat komt getuige zijn enorme, maar vervaagde ‘B’-sticker uit België en kreeg in 2007 zijn Nederlandse kenteken. Sinds november van dat jaar wisselde hij niet meer van eigenaar.

Overigens is de Passat B1 een terugkerende gast in deze rubriek. We troffen al tweemaal een tweedeurs uit 1974, zij het in verschillende kleuren. Een ‘79-er met grote achterklep kwam ook al eens voorbij.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (46) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum