Vernieuwde Hyundai Sonata is uitgesproken sedan

Zoveelste excentriekeling

Hyundai Sonata facelift
Hyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata faceliftHyundai Sonata facelift

Ruim twintig jaar leverde Hyundai de Sonata in Nederland, maar inmiddels is het model al 13 jaar niet meer op de Nederlandse prijslijsten te vinden. Elders in de wereld bestaat hij nog wel. En hoe. De huidige generatie van de ooit vrij ingetogen sedan is al een opvallende verschijning, maar het vernieuwde model doet daar nog een flinke designschep bovenop.

Hyundai is in rap tempo zijn modellen aan het vernieuwen. Op de hier niet leverbare Staria en de hier wél bekende nieuwe Kona introduceerde Hyundai een nieuwe designtaal, met een horizontale strook led-dagrijverlichting, scherpe hoeken en gedurfde vouwen. De Hyundai Elantra en Accent werden niet lang geleden op extravagante wijze verpakt en nu voeren de Koreanen een facelift door op de inmiddels vier jaar oude Sonata. Je raadt het al: ook dat is nu een behoorlijk uitgesproken verschijning.

De gefacelifte Hyundai Sonata heeft nu net als veel zustermodellen een snuit met daarin over twee lagen verdeelde verlichting. Daarmee moeten de meer gebruikelijke enkele koplampunits van het origineel het veld ruimen. Over de gehele breedte van het front zien we een strook ledverlichting. De daadwerkelijke koplampen zitten er een verdieping onder en zijn in een min of meer rechthoekige module ondergebracht. Aan de achterzijde is eveneens het nodige vernieuwd. Zo zijn de achterlichten net als eerder met elkaar verbonden, maar wel op geheel andere wijze. Het deel van de achterlichten dat zich buiten de achterklep bevindt behoudt zijn vorm, maar er is aanzienlijk minder van 'verlichting'. De randen zijn nu immers van niet-transparant kunststof. Hyundai introduceert verder een nieuwe achterbumper op de Sonata en brengt vers lichtmetaal naar het model. Maar we zijn er nog niet.

Alsof bovenstaande nog niet genoeg is, krijgt de Hyundai Sonata ook nog eens een geheel nieuw dashboard. Het traditionele overkapte instrumentarium met ernaast een los infotainmentscherm is vervangen voor een paneel zonder overkapping waarin de schermen samen zijn ondergebracht. Ook het lagere deel van het dashboard is volledig nieuw en zelfs de middentunnel tussen de voorstoelen is helemaal herzien. De deurpanelen zijn dan weer niet gewijzigd. Er zijn kennelijk grenzen!

West-Europa

De vernieuwde Hyundai Sonata komt uiteraard niet naar Europa. De Sonata-lijn kwam hier in 2010 tot een eind toen Hyundai de voor Europa ontwikkelde i40 als vervanger introduceerde. Die i40 bestaat eveneens niet meer, al in 2017 verdween die uit het Nederlandse leveringsgamma. Verspreid over meerdere generaties was de Sonata in ruim twintig jaar goed voor zo'n 5.300 in Nederland geleverde exemplaren. De i40 schopte het tot zo'n 4.300 Nederlandse registraties.

Lezersreacties (37) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.