Verkoopprognose 2019: 440.000 auto's verkocht

Geen groei ten opzichte van dit jaar

AutoWeek 49 2017 Magazine multitest dubbeltest cro
Elk jaar blikken RAI Vereniging en Bovag vooruit op de Nederlandse automarkt van het komende jaar. Voor 2019 verwachten de brancheorganisaties dat er in ons land 440.000 personenauto's worden verkocht.

Eerder spraken de brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag de verwachting uit dat er dit jaar uiteindelijk 430.000 nieuwe personenauto's zullen worden geregistreerd. Die verwachting is bijgesteld naar 440.000 stuks. Ook voor 2019 verwachten de brancheorganisaties een totaal aantal verkochte personenauto's van 440.000 stuks.

RAI Vereniging en Bovag verwachten daarmee ondanks de economoische groei in ons land een stabilisatie ten opzichte van dit jaar. Dat houdt volgens de brancheorganisaties onder meer verband met onzekerheid over de effecten van de WLTP-emissietest op de bpm.

De twee organisaties spreken verder hun onvrede uit over de wijze waarop de staatssecretaris met de effecten van de invoer van de WLTP-methode omgaat. De WLTP-methode zorgt voor meer realistische verbruikscijfers waardoor de CO2-waarde in veel gevallen hoger uitkomt, iets wat gevolgen heeft voor de bpm op een nieuwe auto. "Ondanks aandringen van Bovag en RAI Vereniging om de bpm-tarieven aan te passen en een belofte van de staatssecretaris dat de automobilist niet de dupe mag worden van de invoering van de nieuwe test heeft het kabinet recent besloten vooralsnog geen stappen te ondernemen. Dit leidt naar verwachting tot hogere consumentenprijzen."

Goed nieuws voor autofabrikanten met EV's in hun leveringsgamma. RAI Vereniging en Bovag zeggen te verwachten dat er in 2019 28.000 elektrische auto's worden verkocht, 6,4 procent van het totaal. Voor dit jaar verwachten de brancheorganisaties dat er 20.000 EV's worden verkocht. Die groei houdt onder meer verband met het grotere aanbod aan EV's en het feit dat er ook volgend jaar enig bijtellingsvoordeel (4 procent) te behalen valt op een elektrische auto, maar dan slechts over de eerste 50.000 euro van de adviesprijs.

De prognoses van RAI Vereniging en Bovag zijn over het algemeen zeer accuraat. In 2016 spraken de brancheorganisaties de verwachting uit dat er in 2017 415.000 auto's verkocht zouden worden. Begin dit jaar bleek de verkoopteller in 2017 uiteindelijk op 414.538 auto's uitgekomen te zijn.

Lezersreacties (21) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.