Vaker klachten over overlast door bestelbussen

Hoge druk als aanjager

Volkswagen Caddy Cargo

Nu slechts 'noodzakelijke winkels' hun deuren geopend mogen houden, neemt het aantal bestelwagens dat door onze straten rijdt fors toe. EenVandaag schrijft dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) dit jaar al een recordaantal meldingen heeft kregen van overlast veroorzaakt door bestelwagens.

VVN kreeg dit jaar al meer dan 1.350 meldingen van overlast door bestelwagens binnen. Een recordaantal. Volgens Ruud Wassenaar, voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie, heeft het feit dat we en masse onze spullen online bestellen zeker invloed op het aantal meldingen. "De koeriersdiensten staan, zeker nu, onder enorme druk. Dat zet aan tot gevaarlijk rijgedrag. Zeker in de woonwijken waar kinderen spelen moeten we dat echt niet willen", aldus Wassenaar.

Dat gevaarlijke rijgedrag heeft zo zijn gevolgen. Volgens Wassenaar zijn bestelwagens regelmatig bij ongelukken betrokken. Hij ziet vooral kleine schades. "Die zitten vaak aan de achterkant en aan de rechterkant, waar de dode hoek zit. Je kan moeilijk om de wagen heen kijken." Postbedrijven zouden volgens de voorzitter iets moeten doen aan de werkdruk van de bezorgers. "Chauffeurs moeten vaak dertig pakketjes in een uur afleveren. Dat is twee minuten per stop: praktisch onhaalbaar. Dat houd je even vol, maar niet tien uur op een dag. Dit mechanisme verbetert de verkeersveiligheid in elk geval niet."

Postbedrijven PostNL en DHL weerspreken dat. "De meeste bezorgers van DHL zijn in vaste dienst en worden betaald op basis van uurloon en niet per pakje. Er is geen enkele reden om onredelijke prestaties te verlangen, die gehaast weggedrag in de hand werken", laat een woordvoerder van DHL weten aan EenVandaag.

Lezersreacties (45)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.