Utrecht checkt kentekens vieze auto's
Een 'nee' flitst op als het kenteken hoort bij te oude dieselauto's of -busjes. Die mogen niet meer in de Utrechtse milieuzone komen. Utrecht is de eerste gemeente die van de binnenstad een milieuzone heeft gemaakt.
Het was de bedoeling om vanaf 1 januari ook nieuwe verkeersborden langs de weg te plaatsen, maar het ministerie van Infrastructuur is niet op tijd klaar met een wijziging van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) die nodig is om het bord officieel te maken. Het nieuwe verbodsbord is waarschijnlijk op 1 mei wel klaar. Tot die tijd krijgen bestuurders van vieze auto's in het Utrechtse centrum wel een waarschuwing, maar geen boete van 160 euro.
In de milieuzone zijn personenauto's en bestelbusjes op diesel van voor 2001 niet meer welkom. De gemeente wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. ,,Door een klein aantal auto's te weren die 30 keer viezer zijn dan de rest, vermindert de roetuitstoot met 30 procent", zei wethouder Lot van Hooijdonk bij de start van de campagne. ,,Ik hoop dat onze milieuzone navolging krijgt in andere steden."
Volgens Van Hooijdonk mag 2 procent van het Utrechtse wagenpark niet meer in het centrum rijden, in totaal zo'n 4500 voertuigen.
Subsidies
De gemeente geeft bezitters van heel oude auto's een subsidie als ze hun wagen laten slopen. Oldtimers van meer dan 40 jaar oud zijn wel welkom.Ruim de helft van de bezitters van een oude auto of bestelbusje op diesel in Utrecht heeft al een beroep gedaan op een subsidie om van hun voertuig af te komen. Utrecht geeft 500 tot 1500 euro subsidie als de vieze auto wordt gesloopt.
Voor de aanschaf van een schone auto kunnen de voormalige dieselbezitters nog eens 750 tot 5000 euro ondersteuning krijgen. Dat maakte de wethouder woensdagmorgen bekend bij de start van de invoering van de milieuzone voor de hele Utrechtse binnenstad.