Twee soorten kilometerheffing op Belgische tafel

Mogelijk invoering in 2024

Rekeningrijden Kilometerheffing

Vorig jaar kondigden de Vlaamse autoriteiten een kilometerheffing aan voor personenauto's. De Belgische zakenkrant De Tijd schrijft vandaag dat er nu twee soorten kilometerheffing op tafel liggen.

Het Belgische De Tijd heeft de nog niet gepubliceerde laatste versie van 'Mobiliteitsplan Vlaanderen' kunnen inzien en daar staat in dat er twee verschillende vormen van kilometerheffing worden besproken. Er zou een versie zijn waarbij 2 cent per kilometer wordt gerekend, een variant die naast een te bespreken versie op tafel ligt waarbij 5 cent per kilometer wordt gerekend met een starttarief van 25 cent. Let wel, het gaat in beide gevallen om een variabele heffing. De kilometerprijs zou namelijk hoger liggen op drukke momenten en rond drukke gebieden. De Vlaamse minister van Mobiliteit zou voor ogen hebben om de reguliere wegenbelasting, en België verkeersbelasting geheten, af te schaffen en de kilometerheffing ervoor in de plaats te brengen. De Tijd schrijft dat het aan de volgende Vlaamse regering is om een uiteindelijke beslissing te nemen. Rekeningrijden zou derhalve in 2024 ingevoerd kunnen worden.

Voor vrachtwagens geldt overigens al enkele jaren een kilometerheffing. Ook in Nederland is de kilometerbeprijzing een veelbesproken en gevoelig onderwerp. Partijen als CDA en VVD hebben de invoering van rekeningrijden tot op heden weten af te houden.

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.