'Tien procent leaserijders stopt dit jaar met bijtellen'
8 procent gaat wél bijtelling betalen
Opvallend nieuws. Volgens Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) kiest tien procent van de zakelijke rijders er dit jaar voor om te stoppen met bijtellen en hun privékilometers die met de leaseauto worden gereden te beperken tot 500 stuks.
Vereniging Zakelijke Rijders (VZR), een belangenbehartiger voor Nederlanders met een auto van de zaak, meldt dat tien procent van de zakelijke rijders dit jaar stopt met het betalen van bijtelling. Dat blijkt uit een peiling die VZR onder Nederlanders met een auto van de zaak heeft gehouden.
Eén keer per jaar kun je er als zakelijke rijder voor kiezen of je wel of niet met de zogenoemde 500-kilometerverklaring wilt gaan werken. Wie geen bijtelling wenst te betalen, moet het aantal privékilometers dat in het nieuwe jaar wordt gereden beperken tot 500 stuks. Om dit aan te tonen, is het bijhouden van een kilometerregistratie essentieel. Deze moet immers kunnen worden overgedragen aan de Belastingdienst. Wie meer dan 500 privékilometers met zijn zakelijke auto verwacht te rijden of simpelweg geen zin heeft in het bijhouden van zijn of haar ritten, moet bijtelling betalen. Uit de door VZR gehouden peiling blijkt dat tien procent van de ondervraagden er met ingang van 1 januari voor heeft gekozen om te stoppen met het betalen van bijtelling en zich dus te gaan houden aan de 500-kilometergrens. 8 procent van de ondervraagden maakt juist de keuze om juist wel bijtelling te gaan betalen. Grofweg driekwart van de Nederlandse zakelijke rijders betaalt dit jaar wel bijtelling, het resterende kwart kiest ervoor zich te houden aan de 500-kilometerverklaring.
Jan van Delft, voorzitter van VZR, noemt de resultaten opvallend. "We hadden verwacht dat het stimuleringsbeleid voor schoon rijden, in combinatie met de grote aantallen EV’s die aan het eind van het jaar zijn afgeleverd, voor méér bijtellers zou gaan zorgen. Naar nu blijkt, zijn er echter toch net iets meer zakelijke rijders die helemaal geen bijtelling meer willen betalen.“