Taxi-app Uber behoort tot de vervoersbranche

Uber 6
Taxi-app Uber behoort tot de vervoersbranche en is geen elektronische bemiddelingsdienst. Dat stelde de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie donderdag in een zaak die taxichauffeurs uit Barcelona hadden aangespannen.

Overheden kunnen Uber daarom verplichten volgens het nationale recht vergunningen en licenties aan te vragen, aldus advocaat-generaal Maciej Szpunar. Het bedrijf kan zich niet beroepen op het vrij aanbieden van diensten.

Uber is volgens hem niet puur een bemiddelingsdienst, omdat de chauffeurs zonder het platform geen werk zouden hebben. "Er is eerder sprake van het organiseren en beheren van een volledig systeem voor stedelijk vervoer op aanvraag." De rechters van het hof in Luxemburg volgen de adviezen van de advocaat-generaal veelal.

Het oordeel zal goed vallen bij de traditionele vervoersaanbieders, die in tal van Europese steden de concurrentie voelen van de taxidienst.

Lezersreacties (3) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.