Supershowroom: Honda Accord
40 jaar: feest met bitter afscheid
Eerste generatie (1976-1981)
In navolging van de succesvolle eerste generatie van de Civic introduceerde Honda in 1976 de hoger geplaatste Accord. Eerst was de auto er als hatchback en kort daarna introduceerde Honda ook een sedanversie. De CVCC-motor, die zorgde voor een gunstig verbruik en daardoor bijdroeg aan de populariteit van de Civic, werd ook in de Accord gebruikt. Met succes, want de eerste Accord verliet (ook in Nederland) in grote getale de showroom.
Tweede generatie (1981-1985)
Waar de Civic nog een paar jaar bleef voortborduren op jaren '70 vormen, werd de Accord al in 1981 helemaal opnieuw getekend. De tweede generatie was er wederom als hatchback en sedan. In Japan werd deze Accord ook als de luxer uitgevoerde Vigor verkocht, bij het meer op luxe en sportiviteit gerichte Honda Verno-dealernetwerk. Bij een lichte facelift in 1983 kwamen er nieuwe twaalfkleppers bechikbaar onder de kap. Dit zorgde voor een tijdelijke stijging in de verkoopaantallen, maar in 1985 stond er weer een opvolger klaar.
Derde generatie (1985-1989)
Bij de derde generatie veranderde er het één en ander grondig voor de Accord. Zo kreeg de driedeurs hatchback een eigen naam; de AeroDeck. Die toevoeging sloeg op de bijzondere achterruit, die een stuk over het dak doorliep. De AeroDeck had bovendien heuse klapkoplampen. Dat had de sedanversie buiten Europa ook, maar hier had deze gewoon reguliere koplampen. In het eerste vollledige verkoopjaar, 1986, noteerde Honda een nooit meer geëvenaard verkoopsucces voor de Accord: 4.832 stuks werden er verkocht.
Vierde generatie (1989-1993)
Bij de vierde generatie ging Honda voor een stevige evolutie van het ontwerp. Er was uiteraard weer een sedan en ook de naam AeroDeck kwam terug. Dit was echter geen driedeurs hatchback meer, maar een vijfdeurs stationwagen. Een coupéversie was er wel, maar ging aan ons voorbij. Na twee jaar, In 1991, werd de auto al licht gefacelift. Weer twee jaar later viel het doek.
Vijfde generatie (1993-1998)
Na vier generaties 'wereld-Accords' verscheen in 1993 een speciale Europese versie die wezenlijk anders was dan de Japanse en Noord-Amerikaanse versie. Op basis van deze generatie, die zij-aan-zij met Rover werd ontwikkeld, bouwde Rover de 600-serie. De auto's liepen in het Engelse Swindon van de band. De AeroDeck en Coupé die hier werden geleverd, waren afgeleid van de Amerikaanse Accord.
Zesde generatie (1998-2003)
Tegen het einde van de jaren '90 verscheen alweer de zesde generatie van de Accord. Deze kreeg wat grotere koplampen en de karakteristieke brede achterlichten maakten plaats voor smallere exemplaren. Een stationwagen bleef uit en de Coupé was wederom afgeleid van de Amerikaanse Accord. Hoewel deze generatie wat braver oogde, was er wel een heuse Accord Type-R leverbaar. Deze was met z'n 212 pk sterke 2.2 goed voor een 0-100-sprintje in 7,2 seconden.
Zevende generatie (2003-2008)
Voor de zevende generatie koos Honda voor een scherpere uitstraling. De ronde vormen van de jaren '90 die nog in de zesde generatie zichtbaar waren, maakten plaats voor strakkere lijnen. Naast de sedan was er nu wél weer een stationwagen, niet langer op basis van de Amerikaanse Accord. Deze - die je trouwens kunt winnen - kreeg nu de aanduiding 'Tourer' in plaats van AeroDeck. De productie van de Accord vond vanaf deze generatie weer plaats in Japan, want de Europese en Japanse Accord werden weer één.
Achtste generatie (2008-2015)
De laatste generatie bleek in Nederland ook echt dé laatste generatie te worden. De achtste Accord borduurde qua vormgeving duidelijk voort op zijn voorganger. Er was weer een sedan en een Tourer, maar het mocht hier niet meer baten. In het meest succesvolle jaar verkocht Honda er hier 321 en in de vier jaar na de facelift in 2011 nog 164 stuks. Daarom besloot Honda er voor Europa de stekker uitgetrokken. Eén van de oorzaken was de ongunstige prijs, door de dure Japanse Yen. Voorlopig blijft het dus even bij dit rijtje.