'Sensoren zelfrijdende Volvo bij Uber-ongeval uit'

Radartechnologie zou fietser gezien hebben

Uber San Fransisco
De ingebouwde sensoren en software van de zelfrijdende auto die betrokken raakte bij een dodelijk ongeval, waren door Uber uitgeschakeld.

Dat verklaren verschillende softwarebedrijven en toeleveranciers tegenover Bloomberg. Een zelfrijdende auto van Uber reed deze maand een vrouw aan in Arizona, waarna zij overleed. Uber gebruikt een Volvo XC90 om zijn technologie voor autonoom rijden te testen. Het is voor bedrijven gebruikelijk om tijdens tests de systemen van de autofabrikant, in dit geval Volvo, uit te schakelen om zo het eigen systeem voor autonoom rijden beter te kunnen testen.

Volgens een woordvoerder van Aptiv, het bedrijf dat voor Volvo onder meer de technologie voor rijhulp- en botspreventiesystemen levert, heeft de standaard veiligheidsuitrusting van de XC90 niets van doen met de technologie die Uber gebruikt om zijn auto's zelfstandig te laten rijden.

Ook een toeleverancier van Aptiv plaatst vraagtekens bij het functioneren van de door Uber gebruikte systemen. Mobileye, onderdeel van chipmaker Intel, zegt op basis van de vrijgegeven videobeelden dat zijn software het slachtoffer een seconde voor de impact zou hebben waargenomen. Waymo-topman John Krafcik is dezelfde mening toegedaan. Het Google-zusterbedrijf richt zich op de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

Velodyne Lidar, een bedrijf dat radartechnologie voor autonome voertuigen levert, verklaart tegenover Bloomberg dat dergelijke technologie onder omstandigheden zoals in de video te zien is in staat moet zijn om de persoon op tijd waar te nemen. Radarsystemen maken echter niet de beslissing om een remingreep of stuurbeweging te doen. Daar zijn andere sensoren voor, aldus Velodyne Lidar.

Inmiddels zijn de zelfrijdende auto's van Uber niet meer welkom in de Amerikaanse staat Arizona, waar het dodelijke ongeval plaatsvond. De bevoegdheid van het bedrijf is ingetrokken.

Lezersreacties (36) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.